Goede voornemens 2014: FoodBattle

Voedselverspilling in ons land is helaas aan de orde van de dag. Beschamend, terwijl miljoenen mensen elders kampen met groot voedseltekort.

Met de neus op de feiten

Iedere dag worden er in Nederland wel 10 miljoen boterhammen weggegooid. Per persoon gooien we ieder jaar gemiddeld 50 kilo voedsel weg. In geld uitgedrukt is dat ruim 150 euro per persoon. Vrouwen van Nu vindt dat onacceptabel en gaat de strijd aan tegen voedselverspilling.

Foodbattle

In dat kader organiseert Vrouwen van Nu, de grootste vrouwenvereniging van Nederland, in samenwerking met  de Wageningen UR Food & Biobased Research, het Voedingscentrum en Milieu Centraal in februari 2014 een FoodBattle*. Het doel is dat minimaal 1000 consumenten hun voedselverspilling binnen 3 weken met 20 procent terug dringen.

foodbattle
De aftrap van de FoodBattle, op 11  februari, wordt gedaan door de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Wilma Mansveld. Chefkok en boegbeeld van de innovatieve keuken Pierre Wind geeft bij de start een kookworkshop.

Meedoen met de FoodBattle?

Wil je bijdragen aan een betere wereld èn aan je portemonnee door bewuster te eten en te koken? Je kunt je vrijblijvend inschrijven voor de nieuwsbrief van Vrouwen van Nu. Zij sturen jou een herinnering wanneer je je kunt inschrijven voor de battle. Zo blijf je op de hoogte. Klik hier om je aan te melden.

Duurzame trend 

Er is een heuse trend gaande met betrekking tot bewustwording in omgang met en bereiding van voedsel. Zo zijn er in andere landen restaurants die koken met voedsel dat over de datum is, maar wel nog prima te eten. Een soortgelijk, duurzaam initiatief in Nederland is Dill. Dit nieuwe ‘budget’ restaurant zal enkel producten gebruiken van de goedkopere supermarktketen Lidl.

Lees tip:  App Too Good To Go gaat voedselverspilling tegen

De initiatiefnemer doelt op mensen met een smalle beurs die goedkoop èn gezond kunnen eten. Binnen het restaurant zullen er ook arbeidsmogelijkheden zijn voor onder meer werklozen en studenten. Dill opent haar deuren op 1 februari in Den Haag.

Lekker voor weinig

Wil je thuis ook voedselverspilling tegengaan en geld besparen op je boodschappen? Het Voedingscentrum heeft in samenwerking met het Nibud het receptenboek Lekker voor Weinig samengesteld. Daarin staan recepten die je voor ruim euro per persoon kun bereiden. Alle recepten zijn ook nog eens gebaseerd op de Schijf van Vijf.

* Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu ondersteunt het project financieel.

***

Afbeeldingen: Voedingscentrum, FoodBattle en telegraph.co.uk

 

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.