Groene energie als totaaloplossing

Dat het opwekken van energie uit onuitputtelijke bronnen als water, wind en zon beter is voor onze aarde, staat buiten kijf. Groene energie is immers de toekomst als we onze invloed op de opwarming van de aarde binnen perken willen houden en juist terug willen dringen. Ieder jaar zien we ambitieuze innovatieprojecten langskomen, nieuwe duurzame energieleveranciers opstaan of vervuilende centrales sluiten. In 2017 werden nog twee Nederlandse kolencentrales gesloten. Kortom, groene energie is een blijvertje.

Het opslaan van (groene) energie

Wat relatief nieuw is en minder vaak de aandacht krijgt zijn manieren om duurzaam opgewekte energie op te kunnen slaan en te gebruiken op de daadwerkelijk nodige/gewenste momenten. Deze innovatieve oplossingen voor energieopslag zijn vrij nieuw en nog volop in ontwikkeling.

Thuis-batterij voor de particulier

Voor (nuts)bedrijven zijn er al verschillende mogelijkheden om op grotere schaal zonne- of windenergie op te slaan om te gebruiken op momenten waarbij het verbruik veel is óf wanneer het rendement op terug leveren van stroom het hoogst is (Bron: Alfen). Dit zijn een soort grote batterijen waarmee men een stroomvoorraad kan aanspreken.

Voor de consumentenmarkt zijn bedrijven als BMW en Tesla ook aan het experimenteren met de ‘thuis-batterij’. Dit is een accu die de door zonnepanelen opgewekte energie tijdelijk opslaat om op een later moment in te zetten. Denk aan de avond of de nacht waarbij de zon al onder is gegaan, maar het verbruik in huis gewoon doorgaat.

Helaas is je huishouden door de huidige generatie thuis-batterijen nog niet geheel onafhankelijk van netstroom en is de aanschaf vrij prijzig (vanaf 5500 euro). Daarnaast voelt het voor de meeste mensen nog niet als noodzaak, wegens de salderingsregeling die tot 2020 doorgaat. Wanneer deze regeling ophoudt en bekend wordt wat de terugleversubsidie precies gaat betekenen, kan het al een heel stuk interessanter worden om een eigen energieopslag thuis te hebben. Het zou zomaar voor honderden euro’s aan besparing kunnen opleveren! Voorlopig is het wachten op meer innovaties en duidelijkheid.

Efficiënt en persoonlijk gebruik van groene energie

Gelukkig zijn er andere ontwikkelingen die steeds vaker de weg naar de gewone consument vinden, zoals aan-huis laadpalen voor elektrische voertuigen. Was je enkele jaren terug aangewezen op een gering aantal laadpalen buitenshuis, op werk of langs de weg; nu komen er iedere dag meer bij. Als kers op de taart kun je als eigenaar van een elektrische auto tegenwoordig ook je eigen laadpaal laten installeren. Door de grote diversiteit aan functionaliteit en laadvermogen, kun je optimaal gebruikmaken van bijvoorbeeld de stroomopbrengst van je zonnepanelen.

Denken in totaaloplossingen

Om het opwekken en het gebruik van groene energie naar een hoger plan te tillen, is het nodig om the bigger picture helder voor ogen te hebben. Enkel kiezen voor een groene energieleverancier of het installeren van zonnepanelen op je dak, is niet voldoende. Door diverse innovaties op het gebied van energiewinning en energieopslag met elkaar te verbinden, halen we als samenleving het meeste voordeel uit groene energie. Niet alleen op economisch vlak, maar vooral ook als investering in de toekomst van onze kinderen.

Maak jij al gebruik van groene energie of innovaties rondom het huis voor energie-efficiëntie? Deel het in een reactie hieronder.

***
Afbeelding:John Cameron via Unsplash

Deze blogpost bevat affiliate links-

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.