Gun je oude cv-ketel pensioen

Misschien denk je ‘hij kan nog wel even mee’. Maar sommige jubilea kun je beter niet vieren. Zo is het ook met je oude cv-ketel. 5 redenen om vervanging niet uit te stellen.

Wanneer is je cv-ketel oud?

Er zijn huiseigenaren die trots melden dat hun cv-ketel al bijna 25 jaar oud is en het nog prima doet. Een typisch voorbeeld van verkeerde zuinigheid. Een cv-ketel gaat 12 tot 15 jaar mee. In het ene huishouden moet hij natuurlijk harder werken dan in het andere. Maar ook al doet hij zijn werk nog, dan is tijdige vervanging een goed idee. Waarom? We geven je 5 redenen.

Reden 1: De nieuwste cv-ketels zijn veel zuiniger met gas

Heb je al een Hoog Rendement cv-ketel hangen? Waarschijnlijk wel. Denk dan niet dat het niet nog zuiniger kan. De allernieuwste cv-ketels zijn zo slim gebouwd, dat ze veel meer energie halen uit aardgas. Tot nu toe had een cv-ketel één warmtewisselaar aan boord. Maar de nieuwste hebben er twee! Die doen iets slims met de verbrandingsgassen van het aardgas. Voordat die door de schoorsteen naar buiten vliegen wordt de warmte daarvan gebruikt om koud water voor te verwarmen. Zo wordt een rendement gehaald van ver boven de 100%! Daarmee zijn de nieuwste cv-ketels 10 tot 15% zuiniger dan oudere cv-ketels. Dat spaart niet alleen aardgas en dus geld op je gasrekening. Ook de CO2 uitstoot daalt met hetzelfde percentage!

Reden 2: Hard werken geeft slijtage

Een cv-ketel is een stille en onzichtbare werker in huis. Hij moet dagelijks zijn werk doen en dat geeft slijtage aan de onderdelen. Net als bij je auto. Door die slijtage werkt de ketel minder zuinig. Dat kan een daling geven tot 10%, zelfs als je de ketel goed onderhoud. Tijdige vervanging helpt je energie besparen. Bovendien heeft een nieuwe cv-ketel de allernieuwste snufjes in huis.

Reden 3: de nieuwste cv-ketels gebruiken minder stroom

Elke cv-ketel heeft een pomp om het warme water door de leidingen en radiatoren te pompen. Bij de nieuwste modellen cv-ketel is die pomp extra zuinig gemaakt. Dat is zelfs een Europese verplichting.
Deze zogenaamde A-pomp is zo zuinig met stroom, dat het je elk jaar enkele tientjes scheelt op je stroomrekening. Over gehele levensduur van 12 jaar bespaar je zo niet alleen honderden euro’s, ook het milieu profiteert.

Reden 4: Warmte op het juiste moment

Vergeet je bij het weggaan weleens de verwarming lager te zetten? Of kom je thuis in een koud huis, zodat je de boel eens flink opstookt? Dat hoeft niet meer. De nieuwste cv-ketel modellen zijn aangesloten op het internet. Via wifi praten ze draadloos met je smartphone. Zo kun je de cv-ketel bedienen als je niet thuis bent. Het voordeel is dat je de ketel veel gelijkmatiger zijn werk kan laten doen. Daardoor gebruik je minder gas. Goed voor je portemonnee en voor het milieu.

Reden 5: Onderhoud altijd op tijd

Tot nu toe was de regel, dat je tenminste elke twee jaar de cv-ketel moest laten onderhouden. Daarmee was je gegarandeerd van een veilige en zuinige werking. Ook dat verandert door de internetverbinding in de nieuwe cv-ketel. Want de ketel kan nu ook meldingen sturen naar de onderhoudsmonteur. Zo kan de monteur op afstand zien wat er mis is en of je cv-ketel toe is aan een onderhoudsbeurt. Door onderhoud op het juiste moment werkt de cv-ketel zuiniger. Bijkomend voordeel is dat de kans op storingen flink verkleind wordt. Stel je voor dat er ineens geen warm water of verwarming is. Je moet er niet aan denken met de koude winterdagen!

Kortom, kijk nog eens na hoe oud je cv-ketel is en vervang op tijd. Je bespaart er geld mee, je verhoogt je comfort en je helpt het milieu. Komt het niet uit in je budget? Je kunt niet alleen een cv-ketel kopen, maar ook huren of leasen.

Wat is jouw ervaring met cv-ketels in huis? Deel je mening met ons via de reactiemogelijkheid hieronder!

-Deze blogpost is een samenwerking met Hoe-koop-ik.nl-

***
Afbeelding: Nu.nl

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

10 Comments

 1. Wij hebben een huis gekocht met een enorm oude CV ketel en boiler (meer dan 50 jaar oud), die werkt.
  Heeft iemand een idee wat er qua kostenbesparing procentueel mogelijk is?

 2. Mijn ketel is42jaar oud
  Nooit een storing gehad
  Doet het nog prima
  Ben huiverig voor de nieuwe ketels
  Storing hier storingsmelding daar
  Toch ben ik van plan een nieuwe aan te schaffen
  Doen?

 3. Mijn ketel is van maart 2007 dus bijna 14 jaar oud word door de woningbouw om de 3 jaar na gekeken en is volgen jaar als ze komen al 15 jaar dus en daar hebben wij als huurder dus geen invloed op en zij hebben een onderhouds contact ik mag er dus zelf niet aan laten doen .

 4. Goed om te weten dat een cv-ketel tussen de 12 en de 15 jaar meegaat. Ik denk dan inderdaad dat die van ons inmiddels aan vervanging toe is. Ik zal binnenkort even de installateur bellen voor advies. Bedankt voor de info!

 5. Hoeveel procent is een nieuwe cv ketel zuiniger tov een hr modulerende?
  En hoeveel kW verbruikt een oude en een nieuwe per jaar?
  Er is ook nog zo iets van voet afdruk door vervanging cv en des te eerder je vervang des te eerder je weer een nieuw moet aanschaven.
  En hoe meer gecompliceerd zijn de nieuwe en na paar jaar de reparatie kosten? Kijk naar auto’s ed!
  Je kan volgens mij niet meer energie uit gas halen dan er in zit want onderwaarde en bovenwaarde is met HR al ondervangen. Verbruik zelf heel weinig gas door hout kachel en heb zonnepanelen. En onderhoud alles zelf.

 6. De nieuwe ketels zijn inderdaad een stuk zuiniger. Het is even een dure aanschaf maar je cv ketel is nu eenmaal erg belangrijk en deze moet het goed doen. Daarnaast helpt regelmatig onderhoud ook om je ketel langer mee te laten gaan.

 7. Naast het goed onderhouden van je ketel, moet je gewoon om de 10 tot 15 jaar je ketel vervangen. Het is een hele investering maar ik ben blij dat ik het vorig jaar ook gedaan heb. Mijn energierekening is een stuk lager nu!

 8. Dankjewel voor dit artikel over cv-ketels. Je hebt gelijk dat je vervanging niet uit moet stellen; er zijn besparende nieuwe modellen op de markt die veel duurzamer zijn.

 9. Zelf dacht ik ook altijd dat een cv ketel minimaal 20 jaar mee kan, zolang die het nog goed doet. Ik denk dat velen geen nieuwe aanschaffen om deze reden. Toen ik die van mij vervangde hoorde ik ook dat die van mij erg veel stroom kostte en ik dit had kunnen besparen met een nieuwe. Ik ben dan ook blij dat ik die heb aangeschaft!

 10. Lucke blog Nur! Ik heb laatst ook mijn cv ketel laten vervangen door een loodgieter. Toch maar beter om het door een expert te laten doen er kan zo veel fout gaan!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.