Haal alles uit je corona quarantaine

Nu ik al ruim twee weken met drie kinderen thuis zit, denk ik enige ervaring op te hebben gedaan over thuisonderwijs in combinatie met thuiswerken. En niet onbelangrijk: jezelf en je kroost bezighouden in de weekenden en op vrije momenten.

Hieronder mijn tips voor een harmonieuze en vruchtbare corona quarantaine.

Tip 1 Iedereen moet wennen: neem je tijd

Aan het einde van de eerste week samen in een huis, zat ik met mijn handen in het haar. De kinderen (6, 8 en 11) waren aan het stuiteren. (mijn zoon van 8 bleef zeggen: Ik háát thuisonderwijs. Ik wil naar school! Ik mis mijn klasgenoten) We kregen elke dag minimaal drie mailtjes van drie verschillende leerkrachten met allerlei instructies.

Mijn werk kostte mij twee keer zoveel energie, omdat ik mijn aandacht over meerdere dingen moest verdelen. Dat resulteerde in een steeds vagere grens tussen werk en privé en een mama die na ‘werktijd’ bezig bleef. Het volgen van het nieuws op de voet maakte dat ik me continue zenuwachtig voelde en ’s-avond nadat de kinderen naar bed waren, ook niet kon ontspannen of een goede nachtrust had.

De tweede week daarentegen viel ons iets minder zwaar. Toegegeven, mijn man ontfermt zich momenteel over de oudste twee en ik houd me bezig met de jongste. We kregen eindelijk een beetje grip op de weektaken, classrooms, online leeromgevingen, etc. Daarnaast heb ik me voorgenomen mijn grenzen beter te bewaken wat werk betreft. Dat begint met ritme. Op tijd uit bed, op tijd aan tafel, op tijd afsluiten en proberen op momenten me-time te creëren.

Maar het vinden van je ritme als gezin kan alleen als je jezelf ook de tijd en ruimte gunt om alles over je heen te laten komen; uit te zoeken, te ervaren. En dus niet alles meteen perfect gestroomlijnd te willen hebben op dag 1.

Tip 2: Zoek het zonnetje op

Na een week stevig ziek te zijn geweest van een hevige verkoudheid, en daarna al gauw door de corona maatregelen al dagen achtereen gekluisterd te moeten zitten aan huis, merk ik dat de drempel om de buitenlucht op te zoeken steeds hoger wordt. Ik ben van nature geen sportieve, ‘outdoorsy’ persoon. Maar dat neemt niet weg dat ook ik mijn weerstand hoog moet houden door voldoende zonlicht en beweging.

Wat ik iedere dag probeer is om met de kinderen even in de tuin te zitten. Gezellig met een ijsje erbij. Of (soms met enige ‘dwang’) met een gezelschapsspel waar ze aarzelend aan beginnen. Maar binnen de kortste tijd veel lol aan beleven. Als het even kan, schoffel en zaai ik wat in onze urban garden/ moestuin. Het houdt me bezig, en het houdt me even buiten voor een frisse neus.

Tip 3: Stel je verwachtingen bij

Als je normaal gesproken hard voor jezelf bent, is het lastig om die eigenschap nu naast je neer te leggen. Toch geef ik het als tip mee: Leg de lat niet te hoog voor jezelf of voor een ander. Je wordt er zelf ongelukkig van en dat straalt weer uit naar de rest van het gezin. Je bent dus zeker geen slechte ouder als je kind een keer extra tijd op een beeldscherm krijgt.

Het zijn nu eenmaal bijzondere tijden. En bijzondere tijden vragen om een stukje flexibiliteit en omdenken. Probeer lichtpuntjes te zien, want die zijn er wél. Quality time met je gezin. Opmerken waar je kinderen in hun ontwikkeling tegenaan lopen nu je ze zelf onderwijst en hen daarbij helpen. Gezellig op de bank samen niksen. Je garderobe opruimen. Lekker tuinieren of kokkerellen, omdat het kan. Veel lezen, in mijn geval fantasy boeken die al heeeeel lang in de boekenkast stof aan het vangen waren.

Ik hoop dat ik je met deze blog een inkijkje heb kunnen geven in ons leven tijdens de corona-crisis. Hoe leuk is het om elkaar te inspireren om het anders of daar waar het kan beter te doen? Ik ben erg benieuwd naar jullie persoonlijke verhalen. Reageer vooral in een comment hieronder en geef je eigen tips door!

Veel wijsheid en sterkte aan ons allen. We komen er hopelijk samen doorheen.

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.