Hoe bereken ik de terugverdientijd van zonnepanelen?

Terugverdientijd zonnepanelen onder de loep

Er zijn heel veel mensen die zich afvragen hoe lang de terugverdientijd van zonnepanelen is. Je laat vakkundig zonnepanelen monteren en door zonlicht wek je energie op waardoor je minder hoeft te betalen aan energie. Maar je verdient dus ook het geld terug van het installeren van zonnepanelen. 

Wat is terugverdientijd van zonnepanelen?

Wanneer er zonnepanelen geplaatst worden dan wordt de woning verduurzaamd. Dit is de meest rendabele manier van verduurzamen. En het is ook nog eens in een paar jaar terug te verdienen. De terugverdientijd is de tijd die je nodig gaat hebben om de installatie- en investeringskosten van de zonnepanelen weer terug te verdienen. In feite verdien je die kosten terug omdat je energiefactuur een stuk lager uitvalt. Op het moment dat er zoveel bespaard is op de energiefactuur dat de installatie- en investeringskosten terug verdiend zijn kan je gaan genieten van gratis energie. Ook de prijs van zonnepanelen telt mee. 

Is terugverdientijd belangrijk bij de prijs van zonnepanelen?

Het is vaak de terugverdientijd waarom mensen toch de beslissing nemen om zonnepanelen te installeren. De prijs van zonnepanelen telt hierin ook zeker mee. De terugverdientijd kan een heel goed beeld geven of het ook rendabel is om zonnepanelen te installeren. Dus eigenlijk is de terugverdientijd de verhouding tussen de installatie van de zonnepanelen en wat je uit de installatie haalt van de zonnepanelen. Als het rendement hoog is dan verdien je de installatie terug. Er zijn nog meer factoren waar rekening mee gehouden moet worden zoals elektriciteitstarief, premies en subsidies. 

Welke eigenschappen bepalen de terugverdientijd?

Er zijn dus een aantal eigenschappen waar de terugverdientijd afhankelijk van is. Die eigenschappen zijn:

  • De aanschaf van het totale systeem: De totale aanschafprijs van het systeem zijn de zonnepanelen, de installatie en de omvormer prijs. Omdat een omvormer na ongeveer tien tot vijftien jaar vervangen moet worden moet deze tweede omvormer ook meegeteld worden bij de terugverdientijd. 
  • Het jaarlijkse gemiddelde elektriciteitsverbruik: Wat je jaarlijks verbruikt aan elektriciteit moet ook meegeteld worden in de terugverdientijd. Met de zonnepanelen kan je de jaarlijkse kosten besparen. 
  • Energieproductie van zonnepanelen: Wanneer zonnepanelen niet voldoende opleveren en je verbruik hoog is dan moet je nog steeds elektriciteit afnemen van de energieleverancier en zelf betalen. Dit heeft dus ook een rol bij de terugverdientijd. 
  • Elektriciteitstarief: Wanneer je geen zonnepanelen hebt moet je de energiefactuur betalen aan de energiemaatschappij. 
  • Premies en subsidie voor installatie van zonnepanelen: Enkele gemeenten reiken een premie of subsidie uit wanneer er zonnepanelen geïnstalleerd worden. 

Hoe kan je de terugverdientijd berekenen?

Wil je nu eens zelf de terugverdientijd berekenen weet je inmiddels met welke factoren je allemaal rekening moet houden als alleen de prijs van zonnepanelen. Wil je dit zelf gaan uit rekeningen dan moet je rekening houden met de totale aanschafkosten. Hier tellen de installatiekosten, omvormers, de prijs van zonnepanelen ook in mee. Het jaarlijks besparende bedrag net als de subsidies en premies die er zijn. En niet te vergeten de jaarlijkse eventuele bijkomende kosten die er nog zijn. 

Gesponsord door Zonnepanelen.net

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.