Hoe duurzaam ga jij met je personeel om?

Het woord duurzaam is deze eeuw op veel dingen van toepassing. Steeds meer mensen willen een steentje bijdragen aan een betere leefwereld, een minder grote ecologische voetafdruk en dierenwelzijn. Elektrisch rijden, zonnepanelen kopen, geen of minder vlees eten: allemaal prima initiatieven. Maar het woord duurzaam kan in tijden waarin stress-gerelateerde klachten aan de orde van de dag zijn ook slaan op het personeel van je bedrijf. Hoe ga jij daarmee om?

Werktijden

Onze werktijden liggen veelal tussen 9.00 en 17.00 uur. Dat deze massale opvatting files veroorzaakt hebben we al gemerkt en daarom zijn flexibele werktijden aan een opmars bezig. Het gaat ook niet om de uren die een werknemer op kantoor doorbrengt, het gaat om zijn prestaties. Wanneer iemand zich er meer senang bij voelt om halve dagen thuis te werken, is het raadzaam hierin mee te gaan. De huidige technologie staat dit toe en de meeste mensen zijn thuis het meest op hun gemak. Laat als werkgever de gedachte los dat je personeel tussendoor misschien andere dingen gaan doen, en vertrouw op je mensen. Ook op kantoor blaast men weleens stoom af, bijvoorbeeld door een praatje bij de koffiecorner. Kijk dus ook naar het geleverde kwaliteit en de gehaalde targets en zit niet continu op de minuut.

Aantrekkelijke werkplek

Het thuiswerken hoeft geen wet van Meden en Perzen te zijn. Met een wat aantrekkelijkere werkplek gaan mensen fluitend naar kantoor. Een gezellig team presteert beter. Als die werknemers ook nog de mogelijkheid hebben zich zo nu en dan te ontspannen, ben je nog beter bezig. Zet een pingpongtafel neer, maak buiten een plek waar gegeten en gepraat kan worden wanneer het weer kan (frisse lucht is belangrijk, evenals de vitamine D van de zon) en leg een voetbal neer. In plaats van een functioneringsgesprek binnen – dat voor werknemers vaak aanvoelt als een kruisverhoor – is een wandelingetje (walk & talk) misschien een betere optie.

duurzaam omgang met personeel - Pricewise - Duurzaamheidskompas

Langere lunchtijd (en verbied eten achter de computer)

Verbieden doe je niet graag als werkgever, behalve als het om eten achter de computer gaat – en niet omdat er dan kruimeltjes in de toetsenborden vallen. Afgebakende schermtijd is één, aandachtig eten is twee. Met een langere en liefst gezamenlijke lunchtijd (potlucks, daar wordt in dit stuk ook over verteld) wordt er meer genoten van het eten, kunnen de blikken even op andere zaken en is er tijd om even de benen te strekken. Je zou het je niet meer voor kunnen stellen, maar niet zo heel lang geleden waren winkels en kantoren tussen 12.00 en 13.30 uur gewoon gesloten. In Zuid-Europa is dat nog steeds zo, zij het op een iets later tijdstip. Daar is de lunch heiliger dan deadlines, targets en andere zaken die het stressniveau verhogen. Uiteindelijk, als je het van een afstandje bekijkt en relativeert, kunnen al die zaken echt wel even wachten.

Hoe verlaag jij de werkdruk of zorg je voor een duurzame werkplek? Deel je ervaring in een reactie hieronder.

-Deze blogpost is een samenwerking met Pricewise-

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.