Hoe groen is jouw stroom?

Als je een energiecontract afsluit met groene stroom, dan ontvang je groen uit het stopcontact. Toch? Nee, niet dus. Wel is het wat sommige mensen denken dat er gebeurt, maar eigenlijk komt er gewoon een mix van alle stroomsoorten die Nederlanders afnemen uit het stopcontact. Hoe meer mensen kiezen voor groen, hoe groener deze mix daarom wordt. Het aantal mensen dat voor contracten met duurzame energie kiest is de afgelopen jaren gestegen. Dit komt voor een groot deel doordat de prijzen van groen tegenwoordig niet meer onder doen voor grijs; vaak bestaat een groot deel van de top 10 in een energievergelijker zelfs uit groene contracten. Goed nieuws, maar hoe weet je hoe groen de stroom is die je ontvangt?

Groen uit Europa en uit Nederland

Veel van de groene stroom die we afnemen komt uit het buitenland. Dat moet wel, want slechts 5,8 procent van de verkregen energie in Nederland is duurzaam opgewekt (cijfers 2015). Bijna alles, 94,2 procent, komt nog altijd van kerncentrales. Dat terwijl 64 procent van de Nederlandse huishoudens groene stroom ontvangt. Dat betekent dat een groot deel van deze energie ergens anders vandaan moet komen.

Garanties van Oorsprong: de certificaten

Om iedereen toch van groene stroom te kunnen voorzien, kopen energiemaatschappijen groencertificaten in die uit het buitenland komen. Vaak in Noorwegen en IJsland, waar eigenlijk alle energie al met duurzame bronnen wordt opgewekt. Deze certificaten worden Garanties van Oorsprong, GvO’s, genoemd en kunnen alleen binnen Europa worden verhandeld. Zo’n certificaat bestaat uit een MWh (1.000 kWh), is een jaar geldig en is maar één keer te gebruiken.

Geen extra groen uit Nederland

Wat vervelend is aan dit systeem, is dat de stroom op papier groen is maar in de praktijk gewoon grijs is. Deze duurzaam opgewekte stroom wordt namelijk niet naar Nederland getransporteerd, dus groen is in dat geval alleen groen op papier. Het is dan ook daarom dat dit soort stroom soms sjoemelstroom wordt genoemd; dat is zo als er door deze energieleverancier geen intentie is om duurzame energie in eigen land te produceren. Worden er door dit soort GvO’s alsnog geen extra windmolens en zonnepanelen geplaatst, dan zullen we in Nederland nog steeds weinig duurzame energie opwekken. Althans niet genoeg om zelf te voldoen aan de vraag die hiernaar in eigen land is.

Lees tip:  Power of Smoothies

Inzicht in behoefte

Voordeel van de GvO’s is dat er meer inzicht is in de behoefte aan groene energie. Doordat er een beter inzicht is in de behoefte aan groen, is het voor investeerders aantrekkelijker om geld in groenprojecten te steken. Hierdoor zullen er dan toch meer windmolens, zonnepanelen en andere duurzaamheidsopwekkers in Nederland kunnen worden aangelegd. Uiteindelijk zal er dan toch meer duurzame energie in eigen land worden opgewekt.

Toezicht in- en verkoop

Ander pluspunt is het inzicht in de herkomst van de stroom en toezicht op in- en verkoop ervan. Een energieleverancier kan nooit meer groen verkopen dan dat er is ingekocht. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) ziet erop toe dat het aantal afgeboekte GvO’s overeenkomt met de groene stroom die is verkocht aan eindverbruikers. Als een leverancier groen aanbiedt, kun je er dus van uitgaan dat de leverancier eerlijk is over waar jouw groene stroom vandaan komt.

Vermeldingen op GvO

Wat staat er allemaal op zo’n groencertificaat? Op een GvO kun je veel vinden over de groene energie die je afneemt. Zo kun je zien welke energiebron de groene stroom heeft opgewekt en hoelang hierover is gedaan. Ook staat er op een GvO waar de stroom vandaan komt, wat de capaciteit van de installatie is waarmee de energie is geproduceerd, het land van afgifte, een uniek identificatienummer, de datum waarop de installatie actief werd en of deze installatie investeringssteun heeft gekregen. Hierdoor heb je een beter beeld van de herkomst van jouw groene stroom en kan de leverancier bewijzen dat de oorsprong van de stroom duurzaam is.

Stroometiket

Naast de GvO’s is er ook nog het stroometiket. Dit ontvang je van de energieleverancier en hierop staat informatie over de stroom die je in een jaar tijd hebt ontvangen. De 100 procent aan stroom die je hebt ontvangen, wordt op het stroometiket verdeeld in percentages. Zo kun je controleren of je hebt ontvangen wat je werd beloofd. Klopt dit niet, dan kun je hierover een klacht indienen bij de leverancier en samen tot een oplossing komen die jou zint. Lukt dat niet, dan kun je overstappen naar een andere leverancier (of juridische stappen ondernemen).

Lees tip:  Duurzame energie: start in 2017!

Zelf opwekken en salderen

Naast het afnemen van groene stroom, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om zelf energie op te wekken. Dat doet een steeds groter deel van de inwoners van Nederland bijvoorbeeld met zonnepanelen. Hoe meer je verbruikt van de zelfopgewekte stroom, hoe lager je energierekening uiteindelijk uitvalt. Van plan om zonnepanelen aan te schaffen? Duurzaamheidskompas.nl heeft tips over zonnepanelen die je kunnen helpen bij het maken van een keuze in het type en aantal. Wek je zelf meer stroom op dan je verbruikt? Dan kun je deze terugleveren aan het stroomnet. Hiervoor ontvang je dan een bedrag per kWh, deze vergoeding is wel lager dan de prijs die je de energieleverancier betaalt voor stroom.

Wat vind jij van groene energie? Deel je mening hieronder!

– Deze blogpost is een samenwerking met Pricewise BV-

***
Afbeelding: energimeuniversity.org

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.