Hoe maak je duurzame keuzes in je woning?

Het thema duurzaamheid wordt tegenwoordig steeds belangrijker. Zo zie je dagelijks al veel mensen hier rekening mee houden. Door bezig te zijn met duurzaamheid werk je aan een betere wereld voor zowel mens als milieu. Dit niet alleen voor nu, maar ook kijkend naar de toekomst. Daarnaast rijzen de gas en energieprijzen de laatste tijd ook de pan uit. Zowel voor jezelf als voor het milieu is het dan ook een goed idee om je woning te verduurzamen. Maar wat je kun je hier nou voor doen? en wat bespaar je er zelf mee? Hieronder lees je daar meer over!

Plaatsen van zonnepanelen

Als eerste kun je de keuze te maken om zonnepanelen te laten plaatsen op je woning. Dit is een van de populairste manieren om te kunnen werken aan de duurzaamheid. Door middel van de zonnepanelen zorg je er namelijk voor dat je energie kunt gebruiken, zonder dat dit slecht is voor mens en milieu. De zonnepanelen vangen namelijk zonlicht op die omgezet wordt in energie. Hierdoor heb je dus eigenlijk natuurlijke energie die erg handig en duurzaam is om te gebruiken. Gemiddeld bespaar je door zonnepanelen ook nog eens zo’n 450 euro per jaar (bron: milieucentraal.nl). Zeker de moeite waard dus.

De juiste ramen en kozijnen

Om je woning duurzamer te maken kunnen de juiste ramen en kozijnen ook helpen. Hierbij kun je denken aan dubbel glas. Door middel van dubbel glas zorg je ervoor dat de warmte die je binnen de woning hebt, de woning niet snel zal verlaten en daarnaast de mogelijke kou van buiten niet snel naar binnen zal komen. 

Lees tip:  Energieneutraal met HR++ glas

Daarnaast wil je dat de ramen in de juiste kozijnen zitten. Zo kiezen woningeigenaren steeds vaker voor Kunststof kozijnen + Ploeg kozijnen omwille van de vele voordelen. Kunststof kozijn zijn namelijk onderhoudsarm en hebben een lange levensduur. Daarnaast hebben ze een goede isolerende werking. Dit maakt dat kunststof kozijn een duurzame keuze zijn. Het kost wel wat tijd en investering om je kozijnen te vervangen, maar met kunststof kozijnen kun je uiteindelijk zo’n 700 euro per jaar besparen (bron: warmerhuis.nl). Dit type kozijnen hoeven ook niet geverfd te worden en kunnen geleverd worden in verschillende stijlen, passende in je interieur.

Verbruik minder water

Je hebt nu eenmaal dagelijks water nodig. Dit kan zijn voor het draaien van verschillende wasjes, het aanzetten van de vaatwasser, tijdens het koken of om jezelf te douchen. Hoewel je water nodig hebt, kan het vele gebruik hiervan niet goed zijn voor de duurzaamheid. Je kan hier dan ook vrij gemakkelijk een hoop op besparen.

Belangrijk hierin is om de juiste keuzes te maken. Bijvoorbeeld door korter te douchen. Als elke Nederlander voortaan maar 5 minuten zou douchen in plaats van 9 minuten, kunnen we met zijn allen al 120 miljoen m3 water per jaar besparen en maar liefst 450 miljoen m3 aardgas (bron: milieucentraal.nl). Zo zie je dat een klein verschil een hoop teweeg kan brengen. Buiten korten douchen, kun je proberen de vaatwasser minder vaak aan te zetten. Dit bespaart je per keer al 0,25 cent (bron: consumentenbond). Of kies vaker voor het eco-programma. Zo bespaar je ook weer 0,05 cent per keer. Het lijkt misschien niet veel, maar alle kleine beetje helpen. 

Lees tip:  Kunststof kozijnen: een duurzame keuze

Welke duurzame keuzes maak jij in en rondom je woning? Deel je tips hieronder.

Deze blogpost is gesponsord door Ploeg kozijnen

Uitgelichte afbeelding: Hama Haki via Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.