Hoe milieuvriendelijk is de elektrische fiets?

De populariteit van de elektrische fiets ofwel de e-bike blijft stijgen. Volgens cijfers van de Bovag en Rai Vereniging zijn er in 2018 voor het eerst meer elektrische fietsen verkocht dan ‘normale’ stadsfietsen.

Terwijl 5-10 jaar geleden vooral de senioren gebruik maakten van de e-bike, is de elektrische fiets nu ook aan een opmars bezig bij een jonger publiek. De e-bike wordt door velen gebruikt als een ‘groen’ alternatief voor de auto. Maar is dit wel zo milieuvriendelijk als wordt gedacht?

Hoe werkt een elektrische fiets / e-bike?

Een elektrische fiets is voorzien van een hulpmotor, die de fietser trapondersteuning geeft tijdens het fietsen. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker minder fysieke inspanning hoeft te leveren. Doordat de fietser tijdens het fietsen minder belast wordt, is het gemakkelijker om langere afstanden af te leggen. Dit maakt het dan ook een geschikt alternatief voor bijvoorbeeld de auto of scooter.

Een kilometer afgelegd op de e-bike is dus dertig keer schoner dan een kilometer met de auto!

De CO2 uitstoot van een elektrische fiets

Een voordeel van de elektrische fiets is dat deze geen schadelijke uitlaatgassen uitstoot. Het is echter wel het geval dat de accu van de e-bike opgeladen moet worden. Dir kan indirect schadelijk zijn voor het milieu, omdat er stroom opgewekt moet worden. Uiteraard geldt dit vooral voor grijze stroom en minder voor groene stroom.

Vergeleken met een personenauto is de hoeveelheid C02-uitstoot minimaal, namelijk slechts 3% van de gemiddelde personenauto. Een kilometer afgelegd op de e-bike is dus dertig keer schoner dan een kilometer met de auto!

De accu van een e-bike

Echter, er zitten ook minder schone kanten aan de elektrische fiets, die voornamelijk te maken hebben met (de productie van) de accu. Dit is niet alleen het duurste, maar ook het meest milieubelastende onderdeel van de fiets.

Bij de productie van li-ion batterijen komen schadelijke stoffen in de atmosfeer en daarbij moeten grote hoeveelheden kobalt en grafiet gewonnen worden. Ook leggen de accu’s vaak enorm grote afstanden per vliegtuig af voordat ze op de plaats van bestemming aankomen.

De fietsaccu heeft een gemiddelde levensduur van vijf jaar en is hierna door slijtage toe aan vervanging. Door op een goede manier om te gaan met de accu kan deze levensduur iets verlengd worden. Lees dus voor gebruik de handleiding zorgvuldig.

Recyclen van elektrische fiets accu’s

Het is mogelijk om een kapotte of versleten accu in te leveren bij de fietsdealer, deze kan dan op een verantwoorde manier gerecycled worden. Revisie van de accu is ook een duurzamer alternatief dat de laatste jaren in opkomst is. Dit houdt in dat de behuizing en elektronica van de batterij hergebruikt worden en dat alleen de energiecellen vervangen worden. Deze revisie zorgt ervoor dat het milieu zo min mogelijk belast wordt en dat er toch weer jaren met de e-bike kan worden gefietst.

Ben jij al overgestapt op een e-bike? Waarom wel of niet? Deel je mening in een reactie hieronder!

– Deze blogpost is een samenwerking met fietsaccu-revisie.nl-

Bron afbeelding: Misael Moreno via Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

1 Comment

  1. Ik gebruik al jaren een driewieler i.v.m. aangeboren evenwichtsafwijking. De laatste jaren liet ik hem vaak staan in verband met knieslijtage en gebruikte ik het toch weer vervuilender OV. Daarom heb ik bij de WMO toch een electrische driewieler aangevraagd die ik met plezier gebruik (heb nu ook meer beweging dan met OV:) ). Moet ik me nu schuldig voelen?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.