Hoe vaak moet je jouw zonnepanelen laten reinigen?

Als je zonnepanelen op je huis hebt laten installeren door Zoncoalitie, is er waarschijnlijk één vraag die in je achterhoofd brandt: hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken? Regelmatige reiniging is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van zonnepanelen en iets wat je binnen het eerste jaar na installatie nodig zult hebben, aangezien schone panelen efficiënter zijn en je het meeste waar voor je geld opleveren.

Laten we eens nader bekijken hoe vaak je zonnepanelen moet laten reinigen, wie de schoonmaak moet doen en waarom ze in de eerste plaats hebben schoongemaakt.

Waarom moeten zonnepanelen worden schoongemaakt?

Voordat we ingaan op hoe vaak ze moeten worden schoongemaakt, laten we eens kijken waarom zonnepanelen in de eerste plaats regelmatig moeten worden schoongemaakt. Niet iedereen realiseert zich dat zonnepanelen in korte tijd erg vies kunnen worden, wat logisch is als je bedenkt dat ze 24/7 buiten staan ​​en overgeleverd zijn aan de elementen.

Wanneer vuil zich ophoopt op het oppervlak van het paneel, vermindert dit de prestaties van het fotovoltaïsche systeem, wat het beste werkt als er geen obstakels zijn tussen de UV-stralen en het glaspaneel.

Dus omdat dingen als vuil en vogelpoep zich ophopen op de meeste zonnepanelen, zullen ze hun efficiëntie beginnen te verliezen, tenzij ze regelmatig worden schoongemaakt.

Hoe vaak moeten mijn zonnepanelen worden schoongemaakt?

Zonnepaneel specialisten hebben lang gedebatteerd over hoe vaak ze moeten worden schoongemaakt, hoewel de meesten het erover eens zijn dat je ze gemiddeld eens in de zes maanden moet laten reinigen. Er zijn echter gevallen waarin je  het misschien vaker nodig heeft of langer kunt wachten tot ze moeten worden schoongemaakt.

Als je bijvoorbeeld in een droger klimaat leeft, kan er veel stof ophopen op de panelen, vooral na de zomer, in welk geval je baat kunt hebben bij 2-3 reinigingen per jaar. Een ander voorbeeld is als je in de buurt van beboste gebieden woont en de panelen veel vogelpoep zien, wat ook kan vragen om meer regelmatige schoonmaak.

Een goede vuistregel is om ongeveer om de zes maanden een schoonmaakbeurt te regelen. Mogelijk vaker als je het gevoel hebt dat de panelen constant vuil worden. Laat de reiniging bij voorkeur aan het einde van de winter en de zomer uitvoeren, omdat er in deze seizoenen veel resten ophopen!

Moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Nee! Het is altijd aan te raden om een ​​professioneel zonne reinigingsbedrijf in te huren om je panelen veilig te wassen. Omgaan met veel zeepsop op een hoog dak zonder veiligheidsuitrusting is erg gevaarlijk, dus riskeer het nooit!

Mogelijk maak je de panelen niet goed schoon en kun je ze beschadigen, of erger nog, jezelf verwonden tijdens het reinigingsproces.

Deze blogpost is gesponsord door Zoncoalitie

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.