Ik ging langs bij Gesina Hammad-Waslander: Diëtist, orthomoleculair therapeut, en mindful eten trainer, om meer te weten over gezonde voeding. Gesina is moeder van een tienerdochter, woonachtig op een woonark aan de Schie in het multiculturele Rotterdam, gek op lekker eten, en de trotse eigenaar van een hondje, Phoebe (maar liefst 30 kilo 🙂 ).
Een warm welkom
Eenmaal aangekomen bij haar kleine-maar-fijne praktijk in Rotterdam, is er geen ijs om te breken; zo warm is haar welkom. Nadat ik een heerlijke kop biologische gemberthee krijg aangereikt, raken we aan de praat.
Eerst wil ik Gesina (by the way, een mooie, Friese naam die ik niet kende) wat beter leren kennen. Eerlijk gezegd heb ik vóór Gesina nooit echt een representatief beeld gehad van diëtisten. Behalve die éne die ooit mijn zwaarlijvige vader een onmogelijke dieet voorschreef. Buiten dat had ik dus geen ervaring met diëtisten, laat staan orthomoleculaire therapeuten.
Een stukje achtergrond…
Gesina volgde de opleiding Diëtiek en Voeding aan de Haagse Hogeschool. Daarna werkte ze enkele jaren als een reguliere diëtist. Na een confronterende burn-out kwam ze erachter dat ze toch nog niet helemaal op haar plek was. Een sabattical van één jaar bracht haar terug op het gebied waar ze altijd wel geïnteresseerd in was, maar eerst had afgeschreven als ‘te alternatief,’ namelijk Orthomoleculair Voedingsleer en Therapie. Inmiddels werkt Gesina volgens de orthomoleculaire methode en heeft ze haar eigen praktijk in Rotterdam.
Naar een diëtist: Alleen als je wilt afvallen, toch…?
De doorsnee Nederlander (waaronder ik mezelf verreken) heeft een vrij vertekend beeld van wat diëtisten doen en wie er allemaal bij ze over de vloer gaan. Heel lang dacht ik dat ze slechts bedoeld waren voor mensen met een serieuze gewichtsprobleem.
Maar, nee hoor. Diëtisten geven gespecialiseerd voedingsadvies voor mensen met bepaalde ziektes. Er zijn blijkbaar veel disciplines en specialisatiegebieden binnen diëtiek. Dus dé eenzijdige diëtist bestaat niet. Gesina is bijvoorbeeld gespecialiseerd in voeding voor zwangere vrouwen en kinderen.
Ortho…wat?
Naast het ‘reguliere’ diëtist zijn, is Gesina ook een orthomoleculaire therapeut. Dit betekent dat ze kijkt naar alles wat zich afspeelt in het lichaam op het biochemische cel niveau en naar de samenhang kijkt tussen verschillende weefsels.
De vragen waarmee ze dagelijks te maken heeft zijn bijvoorbeeld: Gaat het goed in de cellen en het weefsel? Hoe zit het met de interactie onderling? Is er een probleem of klacht bij de cliënt? Haar taak is het achterhalen van de kern van problemen en klachten. “Eigenlijk,” zegt ze met een grijns “ben ik een soort detective.”
Symptoom bestrijden of de kern aanpakken?
Wat is het verschil dan tussen een reguliere diëtist en een orthomoleculair therapeut? De doelstelling ligt net anders, begrijp ik van haar. Een reguliere diëtist gaat er van uit dat de ‘schade al is aangericht’ en helpt de cliënt met het samenstellen van voeding op grond van het ziekte of aandoening. Een orthomoleculaire therapeut daarentegen probeert achter de oorzaak van de klachten te komen en kijkt wat er gedaan kan worden om het in de kiem te smoren.
Voeding en gezondheid
Een paar maanden geleden moest ik voor het eerst opgenomen worden in het ziekenhuis naar aanleiding van een allergische reactie. Allergische reactie?! Kijk, ik heb altijd het geluk gehad van een goede gezondheid. Bij mijn weten, leefde ik ook best gezond. Ik drink al een paar jaar geen prik en gebruik nooit suiker bij mijn thee of koffie. Het is ook niet alsof ik elke dag langs de Mac ga. Ik lijd niet aan overgewicht of ondergewicht, dus waarom zou ik langs de diëtist gaan?
Sinds 2015 ben ik voor die super dure verzekering gegaan die serieus bijna alles dekt. Ik dacht, ik ga het komende jaar investeren in mezelf! Ik kwam erachter dat vanaf 2015 iedereen recht heeft op drie uur bij de diëtist in de basisverzekering! Met de twee extra uren die ik erbij kreeg van mijn aanvullende verzekering besloot ik toch maar langs te gaan.
Ziek, zwak en zwaar
Ik zocht Gesina zelf op vanwege een variëteit aan klachten. Zo had ik een vervelende stoelgang, een heel kwetsbaar huid, weinig energie, en voelde me altijd zwaar en opgeblazen. Als een ware detective, heeft Gesina vrijwel alles onderzocht wat er te onderzoeken viel. Ze keek naar mijn bloedwaarden, medische klachten, gebruik van medicijnen, vet en spiermassa, vroeg naar mijn levensstijl, ging me meten en wegen… en… BINGO: het bleek dat mijn darmen overwerkt zijn.
Geen vervuilde energie meer!
Nu volg ik ondertussen al twee maanden Gesina’s advies. En mét resultaat! Mijn klachten zijn verdwenen. Waar artsen voor een raadsel stonden en waar de meeste medicijnen hebben gefaald, heeft Gesina het antwoord in leefgewoonten en het eten van de juiste voeding gevonden. Talkin’ ‘bout health… Met de hulp van Gesina kan ik nu eindelijk onderscheid maken tussen ‘groene, gezonde energie’ en ‘vervuilde, ongezonde energie.’
Heb jij een brandende vraag over gezonde voeding die je graag aan Gesina wilt stellen? Wie weet beantwoordt ze jouw vraag bij ‘Mythes en Feiten over voeding’. Klik hier voor meer info of om je vraag te droppen.
***
Afbeeldingen en meer info: Dietist-rotterdam.nl