Duurzaamheid verhogen met een waterontharder

Investeer in duurzaamheid door te investeren in je huis of bedrijf. Dan denk je aan goed isolatiemateriaal in de muren of aan zonnepanelen die het gebruik van fossiele brandstoffen minimaliseren. Maar heb je ook gedacht aan de waterleidingen en hoe je optimaal en duurzaam de waterkraan kunt gebruiken?

In gebieden met hard water kan zich kalkaanslag vormen, wat een negatief effect heeft op de werking van apparaten met water. Dit heeft op zijn beurt weer nadelen op het energiegebruik. Ga je voor duurzaamheid, dan zal de installatie van een waterontharder helpen. Lees in deze blog over de gunstige invloeden van een waterontharder voor het milieu.

Waarom een waterontharder goed is voor het milieu

Niet alleen kun je last hebben van kalkvorming doordat huishoudapparaten het sneller begeven. Het kan duurzaamheid in de weg zitten. Kalkaanslag vormt zich bijvoorbeeld in de leidingen. Meer water is vervolgens nodig om hetzelfde resultaat te bereiken en de vaat of kleding schoon te krijgen. Met een waterontharder in de toevoer haal je deze problemen weg.

Gevolg is dat de apparaten die aangesloten zijn op een waterkraan 30% langer mee gaan. De afwezigheid van kalkvorming zorgt ervoor dat de apparaten niet aangetast worden en uiteindelijk minder snel kapot gaan. Bovendien, als er zich geen kalk op de elementen in het apparaat vormt, dan werkt het apparaat niet alleen langer, maar ook beter. Er is 20% minder energie nodig om hetzelfde resultaat te krijgen. Dit is een enorm voordeel voor het milieu, omdat er simpelweg minder CO2 wordt uitgestoten (Bron cijfers: kosten-waterontharder.nl).

Een machine dat beter werkt, heeft minder onderhouds- en schoonmaakmiddelen nodig. Het apparaat heeft meer kracht om hetzelfde resultaat te kunnen boeken. Minder middelen toevoegen betekent schoner water en dus een voordelig effect op het milieu.

De gemiddelde kosten van een waterontharder

Bij het investeren in duurzaamheid denk je aanvankelijk misschien niet aan de installatie van een waterontharder. Misschien heb je al wel rekening gehouden met minder watergebruik, maar nog niet aan het gebruik van een waterontharder.

Nu je hierover bent geïnformeerd en nog meer wilt investeren in een duurzaam milieu, ben je overtuigd een waterontharder in huis te nemen. Het is een grote investering die zich op lange termijn zal uitbetalen in lagere kosten en een hoger rendement.

Er zijn twee soorten waterontharder, namelijk de elektronische waterontharder die je bedient met een tijdschakelaar en de mechanische waterontharder die wordt ingeschakeld door de druk van het water. Deze verbruikt geen stroom. De mechanische variant is doorgaans goedkoper en je bent geen kosten aan energie kwijt. Denk bij de B-merk waterontharder aan een prijsklasse vanaf €750. Ga je voor A-klasse waterontharders, dan investeer je tussen de €1400 en €2000. Behalve de aanschaf investeer je ook in de eenmalige installatie, het regelmatig onderhoud en de kosten van reinigingszout. Houd daar rekening mee bij de begroting van je investering.

Meer weten over de waterontharder?

Waar je eerder nog niet aan had gedacht in de bijdrage aan een duurzaam milieu, ben je nu op de hoogte van de voordelen van een waterontharder. Wil je meer weten over de voor- en nadelen van een waterontharder en de kosten vergelijken tussen verschillende merken waterontharders? Lees alles wat je moet weten op kosten-waterontharder.nl FAQ.

Wat is jouw ervaring met het gebruik van een waterontharder? Overweeg je het te laten installeren? Waarom wel/niet? Deel je mening in een reactie hieronder!

-Deze blogpost is een samenwerking en bevat affilliate links-

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.