Niets duurzamer dan de warmte van de zon
Als er iets duurzaam is, dan is het wel de warmte van de zon. En dat maakt dat duurzaam bezig zijn, helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Door het aanschaffen van zonnepanelen, maak je ten eerste je huis maar ook de stad waar je woont duurzamer, investeer je in de toekomst en bespaar je op je energielasten.
Denk je bij de bovenstaande zin direct aan het feit dat je eerst moet investeren in zonnepanelen, dan begrijpen we dat. Maar wist je dat dat investeren ook anders kan?
Subsidies of de energiebespaarlening
In veel gemeentes kun je gebruik maken van subsidies voor het energiezuinig maken van je woning. Dat komt omdat ze in deze gemeentes duurzaamheid op hun actielijst hebben staan. ‘Volledig energieneutraal zijn in het jaar…’ is voor veel gemeentes en Nederland een belangrijk punt op de agenda. En dat is weer gunstig voor jou. Met deze subsidies wordt het aanschaffen van zonnepanelen namelijk veel laagdrempeliger.
Maar ook als jouw gemeente geen subsidie (meer) verstrekt, kun je in de meeste gevallen wel gebruik maken van de energiebespaarlening. Deze lening bestaat al een paar jaar maar is nog niet bij iedereen even bekend. De energiebespaarlening houdt in dat je tegen een aantrekkelijke rente en voorwaarden kunt investeren in het energiezuiniger maken van je woning. Deze regelingen kun je navragen bij de gemeente of je via de leverancier van je zonnepanelen. Wat de hoogte van het rentetarief is, is afhankelijk van het leenbedrag. Ga je energie terugleveren, dan kun je ook de btw terugvragen over de aanschaf- en installatiekosten voor de panelen. Bij terugleveren wordt je door de belastingdienst als een kleine energieleverancier gezien. En dat levert jou dan weer een voordeel van 21% op.
Ook op bewolkte dagen
Dat zonnepanelen energie leveren als de zon schijnt, is natuurlijk logisch. Maar veel mensen vergeten dat ook op bewolkte dagen er nog genoeg zonkracht is om energie op te wekken. Door de zonuren zijn mei, juni en juli de beste maanden met het meeste rendement. Maar ook de rest van het jaar, wek je energie op. Wist je bijvoorbeeld dat ruim 60 procent van de stroom die in Nederland opgewekt wordt, komt vanuit indirect zonlicht? Dat noemen we diffuus licht en dat speelt op dagen met bewolking.
Daarbij is het goed om te weten dat op koelere dagen met zon, het rendement hoger is dan op extreem warme dagen. In de zonnepanelen is de elektrische geleiding beter als het niet zo heel warm is. Bij elke tien graden temperatuurstijging, is de opbrengst zo’n 5 procent lager. Vandaar dat Nederland zich prima leent voor zonnepanelen.
Rendement
Wat de energieopbrengst is, hangt af van een aantal factoren. Het aantal zonuren is er daar één van. Daarnaast is de stand van de zon belangrijk voor de lichtinval. In mei en juni levert een uur zonlicht rond de middag dus meer op dan in februari. Maar ook de stand van je dak heeft invloed. Het meest ideaal is een dak pal op het zuiden met een hellingshoek van 36°, maar ook daken op het zuidwesten of zuidoosten, vangen veel zonlicht op. En dan de panelen zelf. De kwaliteit en het vermogen. Vermogen bij zonnepanelen meten we in Wattpiek (Wp). Hoe meer Wattpiek, hoe hoger het rendement. Gemiddeld wordt voor een vermogen van 295 Wp gekozen.
Wat geeft voor jou de doorslag bij de aanschaf van zonnepanelen? Deel je reactie hieronder.
-Deze blogpost is een samenwerking met Twenty4-