Je huis low budget beveiligen

De beveiliging van een huis is niet iets waarop je wilt besparen. Wonen met een veilig gevoel is namelijk onbetaalbaar. Dat merk je vooral goed wanneer dat gevoel van veiligheid je wordt ontnomen door een woninginbraak. Het verandert je kijk op zaken.

Sloten, het upgraden van deuren en ramen of het aanschaffen en installeren van een alarmsysteem brengen vaak hoge kosten met zich mee. De meest mensen hebben geen honderden of duizenden euro’s budget beschikbaar om hun huis optimaal te kunnen beveiligen. In deze blog legt Slotenmakers Purmerend ons uit wat je allemaal kunt doen om de beveiliging van je huis tóch low budget op te schroeven en in sommige gevallen ook nog eens duurzaam bezig te zijn.

Inbraakveiliger met tuinieren

Een huis dat goed tegen inbraken beveiligd is, wordt niet alleen bereikt door toegangspunten, zoals deuren en ramen beter te beveiligen. Ook de omgeving van het huis kan bijdragen aan een betere beveiliging. Een tuin waarvan de heggen en struiken mooi kort worden gehouden is een veiligere tuin. Hier kan een inbreker zich minder snel verbergen. Ook het planten van struiken met doornen onder ramen, maakt dat deze moeilijker bereikbaar worden. Een andere manier is het aanleggen van paden met kiezelstenen in de tuin. Deze maken het onmogelijk om geruisloos het huis te benaderen.

Huis bewoonbaar laten lijken

Een inbreker zal niet snel bij een huis inbreken waar iemand aanwezig is. Het risico om ontdekt te worden is in dat geval te groot. Inbrekers zoeken daarom naar huizen die signalen aangeven dat er niemand in de woning aanwezig is. Door een huis bewoonbaar te laten lijken, verhoog je de veiligheid.

Enkele voorbeeld zijn:

 • Een auto op de oprit laten staan.
 • Een tijdschakelaar gebruiken om bijvoorbeeld lampen in huis op willekeurige momenten aan te zetten. De meeste mensen hebben deze schakelaars al in huis voor de vakantieperiodes. Zorg dan wel dat je overal duurzame lampen hebt hangen, zoals spaarlampen of LED’s. Op de site van Milieucentraal kun je nalezen wat er allemaal is en waar je bij aanschaf op kunt letten.
 • Stickers of spullen van je hond op zichtbare plekken (indien van toepassing).

Altijd waakzaam blijven

Misschien wel de beste manier om je woning tegen inbraak te beschermen is door simpelweg rekening te houden met de kans dat het kán gebeuren. Hierdoor zal je gedrag veranderen. Met de kans op een woninginbraak in gedachte, zul je eerder denken aan het goed afsluiten van ramen en deuren. Ook als je maar ‘eventjes’ weggaat. Laat bijvoorbeeld geen spullen in de tuin liggen die een inbreker kan gebruiken om je huis binnen te komen, zoals ladders. Het goed afsluiten van een tuinhuisje of schuur met gereedschap en hulpmiddelen is ook een belangrijk punt. Veranderingen in je eigen gedrag en het opstellen van zogenaamde ‘spelregels voor veilig wonen’ binnen het gezin kost niks,  maar heeft wel een groot effect. Waakzaamheid is essentieel om een huis beter te beveiligen.

Wat doe jij om je huis veiliger te maken? Deel je tips en truuks hieronder!

-Deze blogpost is een samenwerking met Slotenmakers Purmerend-

***
Afbeelding: Shutterstock

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

3 Comments

 1. Wanneer we langer op pad zijn (dat zal dankzij Corona dit jaar niet meer het geval zijn), regelen we inderdaad oppas voor ons huis. Dat is de beste inbraakbeveiliging voor op vakantie. Ook hebben we rolluiken laten installeren. We kunnen nu het hele huis afsluiten als een bunker.

 2. Ik geloof dat het het beste is om ervoor te zorgen dat je huis goed beveiligd is en bewoonbaar lijkt wanneer je op vakantie bent. Daarnaast is het ook erg fijn wanneer je buren hebt die een oogje in het zeil houden. Je kan natuurlijk ook voor een woningoppas gaan wanneer je voor meer zekerheid wil gaan.

 3. Mijn lijstje staat al vast:
  – korte heggen en struiken
  – planten van struiken met doornen onder ramen
  – aanleggen van paden met kiezelstenen in de tuin
  – tijdschakelaar gebruiken

  Echt tijd besteden aan de inbraakbeveiligingvan mijn huis! Heb al gezien wat voor emotionele schade een slachtoffer als gevolg van een inbraak aan kan overhouden.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.