Kartonnen meubels: recyclebaar èn hip!

Als ik aan karton denk, denk ik automatisch aan verpakkingsmateriaal. Een kartonnendoos gebruik je meestal om iets in te vervoeren. Na het bekijken van diverse websites, weet ik inmiddels hoe achterhaald dat idee is. En in tegenstelling tot wat je zou verwachten – namelijk dat karton niet sterk genoeg zou zijn, zou kunnen scheuren etcetera – worden er al enkele jaren stevige meubelstukken en andere producten uit karton vervaardigd. Zelf een kartonnen wiegje is tegenwoordig niet ondenkbaar en veilig.

Stevigheidstest karton

Om een indruk te geven van de degelijkheid van karton, het bedrijf Orika onderwierp haar meubels aan een stevigheidstest. Resultaat: een stoel van minder dan 2 kilo biedt weerstand aan een gewicht van 472 kg en een voetbankje kan meer dan 800 kg dragen. De meubels worden bovendien beschermd en waterdicht gemaakt met een coating en een vernislaag.

Veel voordelen

Niets is te gek in kartonland. Je kunt bijvoorbeeld ook je eigen ontwerpen aandragen. Deze kun je vervolgens laten afwerken naar eigen smaak: verf, gekleurde was, krantenpapier of papier van boeken of strips, tegels, mozaïek,… Bovendien is karton recycelbaar en biologisch afbreekbaar. Kartonnen meubels zijn erg duurzaam, vooral als ze van karton met een honingraatstructuur gemaakt zijn. Dat is volgens Vivat het stevigste karton met een levensduur van 10 tot 20 jaar! Maar een kort onderzoekje op het net, vertelt mij dat je al voor en paar honderd euro een grote kast op maat kan laten maken. je kunt bijvoorbeeld al voor € 25,- een kartonnen poppenhuis aanschaffen. Best betaalbaar dus.

Betaalbare interieur styling koopwoning

Een trend die je de laatste tijd ziet opkomen, is het gebruik van kartonnen meubels bij het decoreren van te koop-staande woningen. Er zijn zelfs interieur stylisten die zich hebben gespecialiseerd in deze mooie, doch betaalbare vorm van investering in je huis om potentiële kopers aan te trekken.

Het is de toekomst

Uiteraard is het niet ieders smaak, dien je enkele vooroordelen te overwinnen voordat je je gehele inboedel vervangt met meubilair verwaardigd uit honinggraat karton. Toch heb ik het idee dat het kopen en gebruiken van kartonnen meubelstukken in de nabije toekomst echt gangbaar gaat worden binnen de meubelsector. Het zou me niet verrassen als enkele grote ketens daarin de voortouw nemen. Waarom ook niet? Het is goedkoop, recyclebaar, hip èn een goed alternatief voor uitputbare grondstoffen, zoals (tropisch) hout.

Ik zou zeggen, laat je inspireren. Wie weet kies jij de volgende keer voor een kartonnen CD rek?

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

3 Comments

  1. Ik zie ook dat papier en karton voor steeds meer doeleinden wordt gebruikt. Karton is stevig en kan goed gerecycled worden. Daarnaast is het aantrekkelijk dat je deze producten ook kan laten personaliseren!

  2. Te gek!!!

  3. Ik ben het geheel eens met de schrijfer/schrijfster. Ook van “gewoon” verpakkingskarton zijn meubels te maken, zelfs met rondingen of geheel modern/strak.
    Je kunt ook leren hoe jezelf meubels van karton maakt, net voor dat ene hoekje in je kamer waar je met een meubel uit de winkel niet zo goed uitkomt, bijvoorbeeld een tv-kast tegen een muur van slechts 75 cm breed, of kom een fotolijst maken. En als je het in je huis zet,ziet niemand dat het van karton is.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.