Kunststof kozijnen: een duurzame keuze

Tegenwoordig zie je steeds meer kunststof kozijnen en de houten kozijnen verdwijnen langzaam uit het straatbeeld. Een belangrijke reden daarvoor: duurzaamheid. Maar dat is bij lange na niet de enige reden. Wil jij weten waarom jij voor kunststof kozijnen moet kiezen? Lees dan verder.

Onderhoudsarm

Onderhoudsarm: is dat niet het woord waar elke huiseigenaar van houdt? We zijn allemaal al druk genoeg. Dus als je kunt vermijden dat het onderhoud van je kozijnen je veel tijd kost, dan teken je daarvoor. Je hoeft kunststof kozijnen niet om de zoveel tijd te verven, want ze zijn kleurvast.

Daarnaast heb je er wat betreft schoonmaken ook geen omkijken naar. Als je de kozijnen eens per jaar schoonmaakt met water en zeep, dan is dat voldoende. Je hebt geen heftige, krachtige schoonmaakmiddelen en een hogedrukspuit nodig. Zelfs een schuursponsje kun je achterwege laten. Gebruik een zachte lap, want alle poetsmiddelen met een ‘korrel’ kunnen je kozijnen beschadigen.

Lange levensduur

Kunststof kozijnen gaan langer mee dan kozijnen die gemaakt zijn van andere materialen. Grote kans dat jouw kozijnen je zullen overleven! Dit maakt kunststof kozijn een heel duurzame keuze. Nu is het zo dat houten kozijnen ook een leven lang kunnen meegaan, echter niet zonder slag of stoot: hout is namelijk wel arbeidsintensief. Dit materiaal moet je goed onderhouden: om de zoveel tijd opschuren en een nieuw laagje verf geven en goed schoon houden. Alleen dan zul je een leven lang plezier hebben van houten kozijnen. 

Goed voor het milieu

Kunststof kozijnen gaan dus lang mee, maar mocht je deze willen vervangen dan kan het materiaal goed gerecycled worden. Van jouw oude kozijnen kunnen weer gloednieuwe kozijnen worden gemaakt. Daarnaast bezitten kunststof kozijnen uitstekende isolerende eigenschappen, gecombineerd met HR glas ontsnapt er amper warmte uit jouw huis. Dit betekent: minder stoken in de winter en een koeler huis in de zomer. Bovendien is het goed voor de portemonnee, want die lage stookkosten zijn een fijne financiële meevaller. 

Lees tip:  Kunststof kozijn: hot or not?

Veilig wonen

Met kunststof kozijnen hoef jij minder bang te zijn dat inbrekers jouw ramen en deuren forceren. Dit is namelijk een behoorlijke uitdaging bij kunststof kozijnen. Kozijnen van dit materiaal zijn inbraakwerend. Daarnaast zijn kunststof kozijnen op nog een andere manier veilig: kunststof is brandvertragend. Ook wat dat betreft kun je je met kunststof kozijnen en deuren een stuk veiliger in huis voelen.

Er zijn dus genoeg voordelen om kunststof kozijnen te overwegen. Ze vergen weinig onderhoud, hebben een enorm lange levensduur, zijn energiebesparend en veilig. En ook wat betreft de esthetiek zit je goed: ze zijn in alle kleuren en allerlei uitvoeringen beschikbaar, waardoor je ze perfect passend kunt maken bij je huis en interieur.

Heb jij ervaring met kunststof of ander type kozijnen? Deel ze in een reactie hieronder.

Afbeelding: Daniel Fazio via Unsplash

-Deze blogpost is gesponsord-

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

1 Comment

  1. Wij hebben vorig jaar ook kunststof kozijnen laten plaatsen en zijn erg blij met deze keuze. Je kan ze in veel verschillende kleuren krijgen en zijn makkelijk schoon te maken. Daarnaast gaan ze natuurlijk ook langer mee dan houten kozijnen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.