LED strip verlichting is de meest duurzame keuze

Als je op zoek bent naar verlichting voor je woning dan heb je heel veel keuze. Naast het uiterlijk is het natuurlijk ook belangrijk om te kijken hoeveel energie het nodig heeft. Een led strip heeft relatief weinig energie nodig om een woning van verlichting te voorzien. Het is daarom een vrij goede keuze om de woning op een zuinige manier te verlichten. Ook zijn led strips heel flexibel te gebruiken. Je kunt er complexe vormen mee maken en je eigen verlichtingssysteem in elkaar zetten. Combineer de verlichting met bijvoorbeeld een LED strip bewegingssensor en je hebt een systeem die de verlichting automatisch aanzet wanneer je een kamer binnenloopt. Dit voorkomt onnodig stroomverbruik.

Zo werkt een led strip

LED staat voor Light Emitting Diode. Deze worden veel gebruikt in verschillende soorten elektronica. Zo zie je ze niet alleen terug in verlichting, maar ook in bijvoorbeeld beeldschermen. Een led wordt ook wel een halfgeleider genoemd. De stroom van een led strip kan maar een enkele richting opgaan. Aan de ene kant van de strip is een anode en aan de andere kant is een kathode. Daartussen zit een speciaal materiaal dat de elektronen omzet in fotonen. 

Waarom is een led strip zo duurzaam?

Een led strip is zuinig doordat het veel minder energie nodig heeft om de ruimte te verlichten dan normale lampen. Ook gaat led verlichting erg lang mee. Zo zal de levensduur van een ledverlichting 30 tot 50 duizend lichturen zijn terwijl die van een spaarlamp slechts 5 tot 10 duizend branduren meegaan. Dit betekent dus dat een er minder afval wordt gemaakt bij het gebruiken van led strips. Je hoeft namelijk de verlichting minder vaak te vervangen dan wanneer je bijvoorbeeld een spaarlamp gebruikt. 

Hoe efficiënt verlichting met energie omgaat wordt uitgedrukt in het rendement. Het rendement geeft weer hoeveel energie er nodig is om een bepaalde wattage te halen. Een led strip heeft een rendement tussen de 50 en 60 procent. Dit betekent dat 50 tot 60 procent van ieder energiedeeltje omgezet kan worden in fotonen. Bij een spaarlamp ligt het rendement op slechts 35 procent. Als alles wordt omgerekend in wattages dan heb je bij led verlichting 30 watt nodig om 20 watt verlichting te krijgen. Bij een spaarlamp heb je 57 watt nodig om 20 watt verlichting te krijgen. 

Jaarlijks energiekosten besparen

Door de steeds stijgende energiekosten is het nodig om minder energie te verbruiken. Het gebruiken van led verlichting is bijna dubbel zo zuinig als een spaarlamp. Met het gebruik van een led strip zul je zien dat de jaarlijkse uitgaven aan energie flink zullen dalen.

Gebruik jij led strips in je inrichting? Voor welke ruimten en hoe? Deel hieronder je tips en ervaring met ons!

Bron afbeelding: David Fanatan on Unsplash

Deze blogpost is gesponsord door Ledstripxl.nl

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.