Maak groene keuzes met deze duurzame apps

Gelukkig biedt moderne technologie steeds vaker een helpende hand bij het stimuleren van een duurzame leefstijl. Applicaties spelen hier een belangrijke rol in, omdat ze ons kunnen helpen bewuste(re) keuzes te maken. In deze blog nemen we 13 van deze duurzame apps onder de loep en ontdekken hoe het gebruik ervan kan bijdragen aan een groenere planeet. Sommige zullen je bekend in de oren klinken, andere zijn misschien nieuw voor je. Daar gaan we!

1. Ecosia

Ecosia is een zoekmachine die zich inzet voor het planten van bomen. Het bedrijf gebruikt 100% van haar winst om bomen te planten. Dit helpt bij het bestrijden van ontbossing en het verminderen van CO2-uitstoot. De Ecosia-community heeft al 150 miljoen bomen geplant in meer dan 35 landen. Op de website kun je meer lezen over de projecten in verschillende landen.

Ecosia is opgericht in 2009 en heeft sindsdien meer dan 150 miljoen bomen geplant. Het bedrijf is gevestigd in Berlijn en is een gecertificeerde B Corporation, wat betekent dat ze zich inzetten voor sociale en milieudoelen.

2. DuckDuckGo

DuckDuckGo is een privacy-vriendelijke zoekmachine die geen persoonlijke gegevens verzamelt of opslaat. Het helpt gebruikers om hun online privacy te beschermen en draagt indirect bij aan duurzaamheid door de gegevensverzameling van grote Tech-bedrijven te verminderen. DuckDuckGo is gratis en maakt winst door zoekadvertenties die je privacy beschermen. Wanneer je zoekt naar het woord “auto” krijg je dus een advertentie over een auto — en niet een advertentie op basis van allerlei gegevens die over jou en de mensen in je omgeving is verzameld achter je rug om.

DuckDuckGo is opgericht in 2008 en heeft zijn hoofdkantoor in Pennsylvania, VS. Ze staan bekend om hun toewijding aan privacy en transparantie.

3. Too Good To Go

Too Good To Go is een app die voedselverspilling tegengaat door restaurants, supermarkten en andere winkels de mogelijkheid te geven om overtollig voedsel tegen een aangepaste prijs aan te bieden aan consumenten.

Niemand vindt het leuk om te zien dat goed eten in de prullenbak belandt. De Too Good To Go oprichters konden het ook niet langer aanzien dat meer dan 1/3 van het geproduceerde eten wordt weggegooid en waren vastberaden dat er iets moest gebeuren. Maar wel op een leuke, toegankelijke manier. Via de app verbindt Too Good To Go winkels met overgebleven producten aan consumenten. Op die manier zijn in Nederland al 9 miljoen maaltijden gered van de verspilling en telt de app hier meer dan 2 miljoen geregistreerde gebruikers.

Lees tip:  Het nieuwe wonen

Het bedrijf werd in 2015 opgericht in Denemarken en heeft sindsdien miljoenen maaltijden gered van verspilling.

4. Beat the Microbeads

Beat the Microbeads is een duurzame app waarmee je kunt controleren of de cosmetische producten die je gebruikt/wil gebruiken microplastics bevatten. Een grote hulp dus bij het verminderen van de vervuiling van onze oceanen en drinkwater.

De app is ontwikkeld door de Plastic Soup Foundation, een Nederlandse non-profitorganisatie die zich inzet voor het bestrijden van plasticvervuiling.

5. Crowdfarming

Crowdfarming is een platform waar je als consument rechtstreeks voedsel kunnen kopen van boeren in met name Europa. Het doel is om eerlijke handel te stimuleren, voedselverspilling terug te dringen en kleinschalige biologische landbouw te ondersteunen

Crowdfarming is opgericht in 2016 in Spanje en heeft als doel de voedselketen te verduurzamen en boeren daarin te motiveren en ondersteunen. Op Duurzaamheidskompas lees je er een uitgebreide review over.

6. Keurmerkenwijzer

Keurmerkenwijzer is een app die consumenten helpt bij het begrijpen van keurmerken en labels op producten. Het stelt gebruikers in staat om bewuste keuzes te maken op basis van duurzaamheidsinformatie. Vaak zie je door de bomen het bos niet of begrijp je niet altijd waar een ingrediënt op een verpakking voor staat. Met deze applicatie kun je gezondere en groenere keuzes maken.

Achtergrond: De app is ontwikkeld door Milieu Centraal, een Nederlandse organisatie die consumenten informeert over duurzame keuzes.

7. Marktplaats

Marktplaats is een online vraag-en-aanbod-site waar mensen tweedehands producten kunnen kopen en verkopen. Je kunt de applicatie ook op je mobiel downloaden en gemakkelijk verkopen en kopen. Door deze app te gebruiken, draag je bij aan het verminderen van de vraag naar nieuwe producten. Ook draagt tweedehands in- en verkoop bij aan het bevorderen van hergebruik en het besparen van grondstoffen, energie én geld.

Marktplaats is opgericht in Nederland in 1999 en is een van de grootste online marktplaatsen in het land.

Lees tip:  Vergeet de Utopie

8. Vinted

Vinted is een populaire app waarmee gebruikers tweedehands kleding en accessoires kunnen kopen, verkopen en ruilen. Door de nadruk te leggen op hergebruik van kleding, draagt Vinted via haar gebruikers bij aan het verminderen van de vraag naar nieuwe kledingproductie. Dit heeft als gevolg minder grondstoffenverbruik en lagere CO2-uitstoot.

Vinted is opgericht in 2008 en heeft een grote gemeenschap van gebruikers opgebouwd die zich inzetten voor duurzaamheid door kleding een tweede leven te geven. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Vilnius, Litouwen, en heeft zich snel uitgebreid naar andere landen.

9. HappyCow

HappyCow is een app die mensen helpt bij het vinden van veganistische en vegetarische restaurants, cafés en winkels over de hele wereld. Door plantaardige opties te promoten, stimuleert HappyCow consumenten om vaker te kiezen voor vegan of vegetarisch. Minder vlees eten betekent ook minder dierenleed en minder uitstoot.

HappyCow is opgericht in 1999 en heeft sindsdien een uitgebreide database opgebouwd met veganistische en vegetarische eetgelegenheden. Het bedrijf is gevestigd in Californië, VS, en heeft als missie om mensen te helpen gezondere en milieuvriendelijkere eetkeuzes te maken.

10. Peerby

Peerby is een app en website die peer-to-peer lenen en delen van spullen mogelijk maakt. Met Peerby kunnen mensen spullen lenen die ze tijdelijk nodig hebben, zoals gereedschap, kampeerspullen en elektronica, rechtstreeks van buren in de buurt. Door dit concept wordt de vraag naar nieuwe producten en het bezitten van producten hopelijk steeds minder.

Peerby is opgericht in 2012 in Nederland door Daan Weddepohl. Het bedrijf heeft sindsdien een groeiend netwerk van gebruikers die profiteren van de voordelen van delen en lenen. Peerby streeft naar een wereld waarin mensen minder bezitten en meer delen, wat de druk op natuurlijke hulpbronnen vermindert en een meer duurzame levensstijl bevordert.

11. Foodello

Foodello maakt restpartijen van Nederlandse producenten, importeurs en groothandelaars beschikbaar voor de particuliere consument. Je kunt uiteenlopende producten tegen spotprijzen vinden die de schappen van de supermarkt niet (meer) halen door bijvoorbeeld een naderende THT-datum, productieoverschot of vernieuwde of beschadigde verpakkingen.

Foodello is onderdeel van het Finse Fiksu Ruoka, opgericht in 2016 en wil voedselverspilling tegengaan. Op Duurzaamheidskompas lees je een review over Foodello.

12. Boekenbalie

Boekenbalie geeft gelezen boeken een tweede leven.
Komen er steeds meer boekenkasten in huis, terwijl je bij veel boeken je niet eens meer kunt herinneren waarom je het ooit kocht? Of ben je gewoon aan het minderen met spullen? Je kunt boeken die je niet meer leest eenvoudig verkopen via de handige app van Boekenbalie. Fijn voor het milieu én voor je portemonnee.

Lees tip:  De elektriciën als sparringpartner

Overigens kun je via Boekenbalie ervoor kiezen om de opbrengst van je boeken te doneren aan een goed doel. Een leuk weetje is dat bij Boekenbalie mensen werken die normaal moeilijk aan een baan komen. Door Boekenbalie te gebruiken help je hun waardevolle werkervaring op te doen. Het bedrijf, gevestigd in Rotterdam, verwerkt maandelijks ongeveer 60.000 boeken en heeft 500.000 boeken in hun magazijn.

13. Afvalscheidingswijzer

De Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal vertelt je waar het afval thuis hoort. Het scheiden van afval levert voor het milieu enorm veel op, het bespaart grondstoffen en energie. De meeste mensen in Nederland zijn al helemaal goed bezig. Voor al ons afval hebben we tegenwoordig een bestemming. Over het algemeen gaat dit helemaal goed, maar soms is het lastig om te beoordelen in welke categorie het afval valt. Wat doe je bijvoorbeeld met gebruikt frituurvet? En welk glas mag er in de glasbak? Via deze app zie je dat een glazen fles in de glasbak hoort, maar dat een drinkglas gewoon in de vuilnisbak mag. Via een alfabetisch overzicht kun je bijna alle producten vinden en juist scheiden. 

Tot slot

De gemene deler tussen deze apps is dat het gebruik ervan helpt om onze ecologische voetafdruk te verminderen. Samen positieve impact maken door eenvoudigweg duurzame apps te downloaden op onze mobiele telefoons en deze in te zetten voor een betere wereld? Start er vandaag nog mee!

Welke van deze applicaties gebruik jij al? Heb je een tip voor andere duurzame apps? Laat het ons weten in de comments!


Deze blogpost is oorspronkelijk gepubliceerd op Duurzaam Thuis als gastbijdrage van Duurzaamheidskompas. Duurzaam Thuis geeft een overzicht van de mogelijkheden om je huis volledig te verduurzamen en toont jou hoe jij impact kan maken met jouw keuzes.

Afbeelding: William Hook via Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.