Moderne hekserij en duurzaamheid

Van jongs af aan heb ik me aangetrokken gevoeld tot het ‘bovennatuurlijke.’ Elke week was ik te vinden in de bibliotheek, vol enthousiasme zoekend naar boeken van Paul van Loon of Eddie C. Bertin, J.K. Rowling, Stephen King, noem maar op: Ik verslond ze allen! Hoewel mijn ouders dachten dat het slechts een ‘fase’ was, ben ik nog steeds verzot op fantasie reeksen. Het is zelfs een droom om ooit een keer in de pen te klimmen en om mijn eigen fantasyroman te publiceren (shhh, niet doorvertellen ;-).

Iedereen in het dorp ging naar overgrootmoeder Zehra toe; haar kennis van geneeskrachtige kruiden was alom bekend.

Mijn fascinatie vindt haar oorsprong misschien wel in mijn verleden. Mijn moeder vertelt me dat ik uit een familie van ‘heksen’ kom. Het begon bij mijn overgrootmoeder, de mysterieuze Zehra waar ik naar vernoemd ben. Grootmoeder Zehra was een medicijnvrouw. Iedereen in de gemeenschap kwam naar haar toe om soelaas te vinden voor allerlei gezondheids- of spirituele problemen. Ze wist precies welke kruiden werkten bij welke aandoeningen. Voor de dorpelingen was de drempel lager om bij haar aan te kloppen voor natuurlijke geneesmiddelen, in plaats van een bezoekje aan de dokter.

Jammer genoeg is grootmoeder Zehra overleden toen mijn moeder nog een tiener was. En hoewel ze haar leer wilde doorgeven aan mama, was zij destijds niet geïnteresseerd in deze kennis. Ik denk nog vaak aan mijn overgrootmoeder Zehra en haar verloren kennis en ‘legacy.’ Erg leuk allemaal, maar waarom vertel ik dit in hemelsnaam op een duurzaamheidsblog? Goede vraag, er is een link, I promise!

Nieuwsgierig naar de oorsprong

De afgelopen jaren ben ik steeds bewuster gaan leven wat betreft de producten die ik dagelijks gebruik en consumeer. Ik gebruik biologische zeep, shampoo, wasmiddelen (en alles wat mijn zeer bescheiden budget toelaat). Toch heb ik het gevoel dat ik iets mis.

“Hey, ik wil je wel helpen, maar het boeit me totaal niet wie of wat je bent. Cheerio!”

Qua geweten voel ik me ieder keer beter als ik iets met een biologische of Max Havelaar label haal. Maar die labels en kant-en-klare producten hebben ook een nadeel. Ik merk dat ik ze mijn leergierigheid naar de oorsprong en achtergronden van producten remmen. Ze maken me zelfs een beetje lui. Afgezien van het feit dat de producten die ik koop biologisch zijn, heb ik geen enkel benul wat er verder in zit. Wat is ‘Hydrated silica’? Of ‘Sodium lauryl sarcosinate‘? Maakt het mij überhaupt uit wat het is zolang het maar biologisch is? Als je teveel nadenkt over dit soort dingen, kom je er niet uit! Vertel ik mezelf. Neem het gewoon aan! Koop het, en voorkom tijdverlies! 

Jammer is dat. Want het maakt mij wel uit.

Lees tip:  BiOBUDDi, een oer-Nederlands speelgoedmerk

Ik wil weten wat ik gebruik en waar het vandaan komt. Welke planten en kruiden er verantwoordelijk voor zijn dat ik me lekker schoon en relaxt voel als ik uit het douche kom. Ik wil weten waarvoor ik dankbaar mag zijn, welke organismen ik mag bewonderen voor de vele positieve werkingen die ze hebben.

Oh jee, ik klink als een ware ‘treehugger’, maar ik wil serieus een band hebben met al deze middeltjes en zalfjes die dagelijkse in mijn leven zijn. Ik vraag me af, kunnen we wel echt houden van de natuur en haar waarderen als we er niets van af weten? Zo van; “Hey, ik vind je wel leuk, maar het boeit me totaal niet wie of wat je bent. Cheerio!”

Terug naar grootmoeder Zehra. Haar hele leven stond in het teken van de werkingen van kruiden en planten en het ontrafelen van de geheimen van de natuur. Als ze een smeersel op haar droge handen smeerde, dan wist ze welke bloemen ervoor zorgden dat ze weer heerlijke zachte handen kreeg. Als iemand een schaafwond had, dan kon zij precies vertellen welke kruiden verlichting boden. Ze had meer inzicht in het belang van die bloemen en alles wat de natuur te bieden had en zorgde er op haar beurt voor die bloemen en kruiden; die hadden het goed in haar tuintje.

‘Moderne hekserij’

In de 21e eeuw is het één en ander best veranderd, maar dit betekent niet dat er geen kansen zijn voor een stukje moderne hekserij en duurzaamheid. Maak bijvoorbeeld je eigen tandpasta, in plaats van die zeven euro in te wisselen voor eentje waarmee je geen enkele connectie hebt. Maak je eigen kruiden of koop een paar essentiële oliën en investeer in zelfgemaakte parfums, medicijnen, of schoonmaakmiddelen. Het is niet moeilijk, maar vergt wel een andere manier van denken. En bovenal: het is leuk om te doen!

Lees tip:  Feestjurk in een handomdraai!

Hoewel ik zelf geen ambitie heb om een ‘medicijnvrouw’ of heks te worden, merk ik aan de mijn interesse in de werking van kruiden en oliën dat het misschien toch niet zo gek is om mijn kennis op dat gebied verder te ontwikkelen. Mijn balkon verbouwen tot een Urban Garden, wat aarde onder mijn nagels. En natuurlijk, niet te vergeten, zo’n glazen bol voor de sfeer (de katten heb ik al) en ik ben aardig op weg 😀

***
Afbeeldingen: Duurzaamheidskompas.nl via DALL-E

Author: Kubra Zehra

Wereldburger (3 continenten in 6 jaar) | omgevingspsycholoog | (chill)loper & wannabe bergbeklimmer | schrijven is zilver, zingen is goud | Oprichter internationale omgevingspyschologie platform ePSIch (EΨch)

Share This Post On

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.