Natuurlijk schoon met citroen

Lekker weertje, het zonnetje schijnt. Ik merk het zelfs aan de mierenverkenners: het is weer lente. De komende tijd gaan we overmatig verkassen in de tuin, genietend van de warmte en de mooie lentekleuren om ons heen. Maar een ding valt niet meer uit te stellen: de grote schoonmaak.

Alles-veront-reiniger

De keukenkastjes puilen uit. Dit cleaner, dat cleaner. Voor elke schoonmaak klus is er wel een chemisch samengestelde reiniger. Keerzijde, al dat geschoonmaak met chemische producten, verontreinigt het grondwater en daarmee ook onze leefomgeving. Dan heb ik het nog niet over de verpakkingen en verstuivers die zorgen voor extra afval.

Het huis tot in de puntjes schoon zonder chemische alles -veront-reinigers? Ik ben op zoek gegaan naar natuurlijke schoonmaakmiddelen die eco-verantwoord zijn…

groovygreenlivin.com-duurzaamheidskompas-chemische-reinigers

7 Schoonmaaktips met in de hoofdrol: citroen

Verrassend hoe onmisbaar deze citrusvrucht is om salades op smaak te brengen, jam mee te maken, drankjes mee te verfrissen. en ga zo door.. Maar deze kanjer is ook succesvol in te zetten voor schoonmaak klussen. Zie hieronder allerlei schoonmaaktips waar je de citroen bij kunt gebruiken. Goedkoop èn gezond!

1. Aanrecht

Dip een half uitgeknepen citroen in soda (ook wel natriumbicarbonaat of baking soda genoemd) om ingedroogde vlekken los te weken. Neem het geheel af met een natte spons en droog het na met een theedoek. Let op met marmer of RVS om verkleuring te voorkomen.

2. Snijplank

Om voedselresten en vlekken te verwijderen van houten of plastic snijplanken, kun je een citroen halveren. Vervolgens de sap van de halve citroen op de plank uitsmeren en 20 minuten in laten werken om af te spoelen.

3. Vaat

Om je vaatwasser te helpen vet te bestrijden, kun je een theelepel citroensap in de machine doen voordat je het programma start.

lemons-earth911.com-duurzaamheidskompas

4. Handen

Wanneer je in de weer bent geweest met rauwe vis of knoflook, kunnen je handen er naar blijven ruiken. Smeer je handen in dat geval in met citroensap. Deze helpt de geur te neutraliseren.

5. De was

Om je witte was nog witter te maken, kun je een half tot een kopje (afhankelijk van hoe vol de trommel is) citroensap toevoegen aan de laatste spoelbeurt.

6. Voorraaddozen

Zurige voedingswaren zoals tomatensoep laten vaak verkleuringen achter in vaatwasser-bestendige, plastic voorraaddozen. Om deze vlekken en verkleuringen tegen te gaan, kun je de dozen insmeren met citroensap. Laat ze daarna drogen aan de lucht om vervolgens af te wassen zoals gebruikelijk.

7. Ramen

2 Eetlepels citroensap mengen met circa 0,25 lt water en in een lege, schone verstuiver doen: een heerlijk fris geurende reiniger voor je ruiten. Droog na het verstuiven goed na met een theedoek of oud papier.

***
Bron: realsimple.com, dailysqueeze.com
Afbeelding: dailysqueeze.com, groovygreenlivin.com

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.