(On)gezond voedsel: Hoe kies je beter?
Ons voedsel zit er vol mee, gif. In de dagelijkse maaltijd zit aardig wat gif. Zogenaamde “gifvrije diëten” maken een heuse opmars.
In Nederland en de rest van Europa zijn er bepaalde eisen waar de voedingsindustrie aan moet voldoen. Er is een streng beleid als het gaat om bestrijdingsmiddelen in ons voedsel. Echter zijn deze regels buiten de EU veel soepeler. De regels zijn hier anders maar de niet- Europese keurmerken worden wel geïmporteerd. Deze voedingsmiddelen liggen dus wel in onze supermarkten en later op onze eettafel.
Dat de inname van gif via het voedsel, voornamelijk voor kinderen, niet goed is, klinkt aannemelijk. Er zijn alleen geen resultaten bekend over de gevolgen op de lange termijn voor de gezondheid van de mens. Voor kinderen is de inname nog kwalijker omdat ze minder lichaamsgewicht hebben maar toch via het voedsel een bepaalde dosis gif binnen krijgen. Er blijkt een samenhang te zijn tussen de dagelijkse gif-inname en de toename van ziektes.
De Franse journalist Marie Monique Robin heeft hier langdurig en uitgebreid onderzoek naar gedaan. Robin sprak verschillende onderzoekers die de verdubbeling van het aantal kankergevallen koppelt aan de grote toename van het gebruik van pesticiden in landbouwgif en kunststoffen in verpakkingen, dit bleek uit de documentaire: “Ons dagelijks gif”. Robin gaat voornamelijk in op de vraag of de consument wel voldoende wordt beschermd tegen de schadelijke stoffen.
Wil je nu zeker(der) zijn dat je gezond voedsel binnenkrijgt, consumeer dan zoveel mogelijk seizoen producten. Geen boerenkool meer op een regenachtige dag in de zomer dus. Probeer hierbij ook zoveel mogelijk producten met herkomst Nederland aan te schaffen, dan weet je zeker dat de producten aan de Nederlandse wetgeving voldoen qua hoeveelheid chemische bestrijdingsmiddelen.
Wat doe jij om gezonde voedingskeuzes te maken? Deel je mening in een reactie hieronder!
***
Afbeelding: Artur Rutkowski via Unsplash