Goede voornemens: ONTSPULLEN

Trouwe lezers die mij ook op Instagram volgen, weten dat ik dit jaar het goede voornemen heb om te ontspullen. Of de-clutter, zoals de Amerikanen het mooi noemen. Met dit voornemen in mijn achterhoofd, ben ik gestart met de Netflix-serie van opruim-guru Marie Kondo ‘Tidying up with Marie Kondo’.

De Konmari methode en spark joy

De serie zoomt in op de Konmari methode van deze Japanse dame die ‘spark joy’ centraal stelt. Spark joy staat voor het fijne gevoel dat een voorwerp, item, kledingstuk je geeft. Hoe meer je afstand neemt van spullen die je niets doen, hoe meer ‘spark joy’ je genereert met de overgebleven spullen die je bewust houdt. En hoe meer letterlijke ruimte je overhoudt in je leven en in je hoofd.

Bedank je spullen

Spark joy is niet het enige waar Marie Kondo op inzet. Dankbaarheid is een belangrijk onderdeel van het ‘ontspul-ritueel’. Ook als je iets wegdoet, bedankt je het voor het mogen gebruik. Sterker nog, Kondo begint allereerst met een soort inzegening van een huis. Ze mediteert en dankt daarbij het huis voor het dak boven het hoofd en voor de bescherming dat het biedt.

Leest misschien zweverig, maar ik zie persoonlijk de charme wel in van pas op de plaats maken en meer dankbaarheid tonen. We zijn in Nederland zo gewend om (te)veel te bezitten en ervaren het vaak als vanzelfsprekend. In ieder geval sta ik er zelf te weinig bij stil wat ik allemaal wél heb en het tonen van structurele dankbaarheid bij alle comfort dat mijn gezin heeft schiet er bij in. Dat zie ik ook bij mijn kinderen, ondanks dat we met mijn man proberen hen niet te verwennen, kennen ze de waarde van spullen te weinig en zijn er bovendien niet erg zuinig op. Daar mogen we zeker vaker bij stilstaan en samen leren gelukkig te zijn met minder én beter te zorgen voor onze eigendommen.

Lees tip:  Een duurzame garderobe in 5 stappen

Wat houdt de Konmari methode nou in?

De essentie van de KonMari methode is dat je naast het ontspullen ook weet te categoriseren. Je doet dus niet alleen overtollige spullen weg, maar sorteert alles op logische wijze en bergt het op op een vaste plek. Marie Kondo onderscheidt vijf categorieën: kleding, boeken, papieren, ‘komodo’ (de rest van de spullen rondom de keuzen, badkamer, etc.) en spullen met emotionele waarde.

Kleding

Ik start met het onderdeel kleding. Marie Kondo adviseert om alle kleding die je bezit op één grote berg te gooien. Dit, zodat je ervaart en ziet hoeveel je hebt. Vervolgens begint het sorteren: welke van de kledingstukken geven je een goed gevoel? Die houd je. Met welke heb je niets (meer) mee? Die bedank je en stop je in dozen of plastictassen. Je kunt deze afdankertjes geven aan een goed doel of familie/vrienden/buren mee verblijden, maar ook creatief denken en verstellen naar iets wat je wel aanstaan. Onze blogger Güler geeft je tips en tricks in ‘Een duurzame garderobe in 5 stappen‘.

Stap twee is het zodanig vouwen van kleding, dat je met één oogopslag kunt zien wat je bezit. Eigenlijk rol je het kledingstuk op (denk aan het oprollen van handdoeken) in handzaam formaat. Zo kun je alles verticaal in, bijvoorbeeld, manden leggen. Het aanzicht alleen al van de netjes gevulde manden geven je vleugels 🙂

Mijn ervaring met ontspullen

Ik ben zodanig geïnspireerd geraakt door de serie, dat ik meteen aan de slag ben gegaan thuis. Op dit moment ben ik aan het ontdekken wat mij spark joy geeft. Laatst heb ik allerlei verhuisdozen leeggehaald en met een nieuwe blik gekeken wat ik echt wil houden, waar ik echt happy van wordt. Het is een uitdaging, dat wel. Ook mijn kledingkast zit vol met items die ik ‘vast nog een keer ga dragen’. Maar als ik eerlijk ben, is het tijd dat ik afscheid neem van sommige spullen en een frisse start maak.

Lees tip:  Een duurzame garderobe in 5 stappen

Bijkomstigheid: bewuster shoppen

Sinds ik aan het ontspullen ben, merk ik dat ik ook kritischer ben geworden tijdens het winkelen. Vroeger hoefde iets maar in de aanbieding te zijn en ik hopte ermee naar de kassa. Het eerste wat ik doe nu is het checken van de kledinglabel. Staat er Myamar, Bangladesch of India, dan hang ik het direct terug. Ik wil daarmee niet zeggen dat alles wat uit dat soort landen komt, niet ok is. Maar gezien de grote kans dat het wél zo is, loop ik liever het risico niet om bij te dragen aan onmenselijke arbeidsomstandigheden ergens ver van mijn bed. Wil je zeker weten hoe een modelabel/fashionmerk presteert op het gebied van duurzaamheid? Check dan websites als Rank-a-Brand of Schone Kleren.

Heb jij tips voor een minimalistisch leven? Of ervaring met een bepaalde opruim-methode? Deel het in een reactie hieronder!

***
Photo by Kai Pilger on Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.