Over grenzen verleggen en voedselverspilling

De afgelopen tijd hebben diverse initiatieven voedselverspilling opnieuw op de agenda gezet.

Kliek&Co

In 2014 is Kliek&Co gestart met een anti-voedselverspilling initiatief om consumenten uit te dagen geen voedsel meer te verspillen. Het doel was om eind januari 2015, 1.500 huishoudens minimaal één maand lang geen voedsel te laten verspillen.

Stukje zelfreflectie

Ook ik heb deelgenomen aan deze challenge. Een challenge waarvan ik dacht: ik doe toch niet aan voedselverspilling, dus piece of cake! Nou… dat was dus niet het geval. Eenmaal de challenge aangegaan merkte ik dat hoe bewust je ook denkt om te gaan met je voedsel, verspilling snel om de hoek komt kijken. Het vergt alertheid en discipline om voedselverspilling te voorkomen. Deze challenge heeft mij bewust en een tandje alerter gemaakt en creatiever in de keuken.

Winactie: Kiek je Kliek

Duurzaamheidskompas.nl heeft hier vorig jaar in samenwerking met Kliek&Co de winactie ‘Kiek je kliek’ aan gekoppeld en lezers uitgedaagd om kliekjes om te koken tot volwaardige gerechten. De winnaar van deze actie was in staat om overgebleven erwtensoep om te toveren in kroketten!

snertkroketjes duurzaamheidskompas michel rekers

Bijna 2.000 huishoudens zijn met Kliek&Co de uitdaging aangegaan. Daarnaast heeft het initiatief tientallen duizenden mensen bereikt en een bewustwordingsproces op gang gebracht als het gaat om weggooi gedrag. Op de website vind je een filmpje als samenvatting van wat er allemaal bereikt is.

Kliekipedia.nl

Ook is er vorig jaar Kliekepedia in het leven geroepen. Een inspiratie platform met recepten voor kliekjes in de koelkast om jou uit te dagen tot het worden van een creatieve kok(in).

Viva las Vega’s

Ben jij geprikkeld geraakt door de opsomming aan challenges en wil je je grenzen eens verleggen? Op het gebied van vegetarisch of veganistisch eten bijvoorbeeld? Dan is Viva Las Vega’s misschien iets voor jou. Een initiatief waarbij je 30 dagen minder vlees en meer vegetarisch eet. De initiatiefnemers, een groep jonge vrouwen ondersteunen je een maand lang met raad en daad, recepten en kooktips. Als afsluiter is er een groot Viva Las Vega’s Food Festival op 27 juni aanstaande in Amsterdam. En waarom combineer je gewoon niet de uitdaging? Vaker vegetarisch eten én minder voedselverspillen!

Lees tip:  Goede voornemens 2014: FoodBattle

Ga jij binnenkort ook meedoen met een challenge? Deel het hieronder!

***
Afbeeldingen: bigredkitchen.com, Duurzaamheidskompas.nl, Michel Rekers

Author: Kerime

Enfez i.o. |Food lover & Food blogger | Traditie met hedendaags tintje | Ambitieus | Nieuwsgierig naar 1001 dingen | Ras optimist

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.