Over superfood, junkfood en marketingstunts…

Mama, wanneer gaan we weer naar de McDonald’s? Ik wil kijken of ze nog Star Wars cadeautjes hebben.

Nou, eigenlijk wil ik dus niet meer naar de McDonald’s. Ik heb gelezen over glasvezels in kipnuggets, rundvlees extract over frietjes, zware chemische processen bij de teelt van de McDonald’s aardappel en pink slime. Is dit alles waar of is het slechts een conspiracy theory?

Hier een afbeelding die op internet te vinden is, vermoedelijk microscopische beelden van MacDonald’s kipnuggets en Pink Slime, restafval van runderen:

Chicken-McNugget-naturalnews.com-duurzaamheidskompaspink-slime-duurzaamheidskompas

 

Gebruik zware chemicaliën bij aardappelteelt

Michael Pollan een universitair opgeleide journalist, schrijver van verscheidende boeken over voedsel en de herkomst hiervan, onthult wat mij betreft schokkende feiten over de frietjes van McDonald’s. Gebruik van chemische stoffen op het land waardoor zelfs de boeren dagenlang uit de buurt van hun land moeten blijven. Na het rooien duurt het weken voor de chemicaliën zijn opgelost en de aardappels geschikt worden bevonden voor consumptie. Oordeel voor jezelf na het zien van zijn lezing:

Wat zit er nou echt in die burger?

Jamie Oliver is een bekende TV-chef die al jaren een strijd levert tegen obesitas bij kinderen en voor gezond voedsel pleit. Met behulp van slagers laat hij in onderstaand filmpje zien waar McDonald’s zijn hamburgers van maakt. Vleesafval gemengd met chemicaliën om bijvoorbeeld Salmonella bacterie te neutraliseren.
Hieronder een filmpje van zijn presentatie:

McFeit of McFabel?

Hoe weet ik nu wat waar is en wat niet? Ik heb ervoor gekozen om plaatjes zoals hierboven te negeren. Ze zien er echt uit maar het is moeilijk te achterhalen wie de maker is en of de foto echt is. Iedereen kan van alles beweren op het internet. Mensen  kunnen refereren naar onderzoeken, bewerkte afbeeldingen toevoegen die niet van echt te onderscheiden zijn en een heel eind raak kletsen.

Echter mensen zoals Michael Pollan en Jamie Oliver wil ik niet negeren. Zij zijn beiden experts op hun gebied en wat mij beteft betrouwbare bronnen. Natuurlijk weet je het pas helemaal zeker als je alles tot op de bodem zelf onderzoekt. Maar soms moet je ervoor kiezen om iemand te vertrouwen.

Nee lieverd, we gaan niet meer naar de McDonald’s want dat is ongezond eten.”

Oke, maar misschien moet je dat ook even tegen papa zeggen want ik heb hem ook al gevraagd om naar McDonald’s te gaan.

Man wat houd ik van mijn zoon!!!

Over Vivianne

Op zoek naar gezond voedsel voor mijn gezin, ben ik een nieuwe zoektocht begonnen. Ik eet chiazaad, hennepzaad, aloe vera, gojibessen, cranberrybessen, moerbijbessen en drink tarwegras omdat ik websites geloof die deze producten propageren. Wat is nou de werkelijkheid achter superfood en andere hypes? Zijn het slechts slimme marketingstunts vermomd als voedsel superhelden? Wat zijn fabels en feiten? Ik ben op zoek naar de waarheid. Jij ook? 

vivianne-poldervaart-blogger-duurzaamheidskompas

***
Afbeeldingen: wallorder.com, naturalnews.com, girlscene.nl, Vivianne Poldervaart

Author: Vivianne

Als een vlinder | Niet langs, maar met elkaar | Autodidact | Logopedist | Better safe than sorry | Glas is half vol

Share This Post On

4 Comments

 1. Ik zou zeggen; kweek je eigen groentes en ga naar een echte slager en maak zoveel mogelijk zelf (in bijna alles wat je koopt wordt b.v. suiker toegevoegd) en eet niet teveel koolhydraten maar meer groente en fruit en verder is het een kwestie van gezond verstand en vooral ook veel varieren in wat je eet. Dan zou je zelfs af en toe wel naar de friettent of de mac kunnen gaan als je dat lekker vindt.

 2. Mooi geschreven, Vivianne. En een gedeelde zorg. Het stikt van de voedselschandalen, misleidende etikettering, E-nummers, elkaar tegensprekende geleerden etc. Wat is juist? Wie heeft gelijk?

  ‘Nutrition and Physical Degeneration’ van Weston A. Price bevat misschien wat interessante feiten die als basis kunnen dienen voor het maken van een verantwoorde keuze.

  Stelregel die ik laatst ergens las: voor gezond voedsel wordt geen reclame gemaakt. Lijkt goed te kloppen.

 3. Goed inititief hoor ben alleen benieuwd als de waarheid echt te achterhalen valt. Suc6 pionier!!

 4. Ooooh nu snap ik waarom we gisteren niet meer naar de McDonalds zijn gegaan 😉

  Goed stuk!
  Je staat toch even stil bij waar die hamburger vandaan komt
  en dan klinkt de McDonalds toch wat minder smakelijk….

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.