Permanente magneten in het duurzaam opwekken van energie

De vraag naar duurzame oplossingen voor het opwekken van energie klinkt steeds luider. Binnen de innovatieve technologie staat het ontwikkelen van duurzame energie dan ook vooraan. Permanente magneten spelen een belangrijke rol bij het duurzaam aandrijven van elektromotoren en generatoren. Wat zijn permanente magneten, en welke rol spelen ze in de aandrijving van energie in duurzame oplossingen?

De werking van permanente magneten

Door hun unieke eigenschappen worden magneten al lange tijd ingezet als onderdeel van duurzame technologie en innovatie. Permanente magneten kunnen namelijk een magnetisch veld opwekken, zonder dat daar een externe energiebron bij komt kijken. Dit magnetisme kan zeer lang aangehouden worden. Een eenvoudig voorbeeld van magnetisme is het magneetje aan de koelkast. In het dagelijks gebruik zien we permanente magneten terug in het functioneren van de elektrische auto of e-bike. Maar ook binnen de industrie is magnetic tech van grote waarde voor duurzame energieopwekking. Zo worden permanente magneten ingezet in wind- en waterturbines.

Windturbine

Bij een windturbine wordt de energie van de wind omgezet in elektriciteit. Dit gebeurt met behulp van een generator. Moderne windmolens zijn niet te verwarren met traditionele windmolens, die gebruikmaken van mechanische energie. Windturbines kunnen heel groot zijn, maar ook kleine turbines op erven of bedrijventerreinen zijn mogelijk voor het duurzaam opwekken van energie. Magneten spelen een cruciale rol in het functioneren van de generator van een windturbine. Om een generator te laten werken, worden er magneetmodules rondom de generator gemonteerd. De plaatsing van de modules kijkt heel nauw: de sterke magneten stoten elkaar fors af, en één verkeerde plaatsing resulteert erin dat de hele module niet meer functioneert. Bovendien zorgt een juiste opstelling van de magneten voor een hoger rendement van de elektromotor.

Waterturbine

In water zit meer kracht dan in wind. Daarnaast is waterkracht, onder andere uit golven, stromend water en getijden, een onuitputtelijke bron. De technologie van energie die opgewekt wordt door water is vergelijkbaar met windenergie. De waterstroming drijft een schoep aan. Een schoep is een blad van een turbine. Op de buitenring zijn permanente magneten aangebracht, die langs de spoelen draaien waardoor er energie in de generator wordt opgewekt.

Lees tip:  De voordelen van een duurzaam en groen kantoor

E-mobility

Ook in de e-mobility spelen permanente magneten een grote rol in de duurzame aandrijving van de elektromotor. Bij een elektrische fiets, bijvoorbeeld, wordt elektrische energie omgezet in mechanische energie. Hierbij zorgen magneten ervoor dat de stroom afwisselend afgestoten en aangetrokken wordt. Hierdoor kunnen de motor en de ketting van de fiets draaien. In een auto werkt de magnetische aandrijving heel anders. Een elektromotor bestaat uit een stator, een stilstaand element in de vorm van een trommel, met daarin een roterend element, een rotor. Door een magnetisch veld in de stator wordt de rotor meegetrokken, waardoor deze gaat bewegen.

Deze blogpost is een gesponsorde samenwerking met Bakker Magnetics

Afbeelding:Kristyna Squared.one via Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.