Er zullen weinig consumenten zijn die zich niet beetgenomen voelen door de beelden van De Rekenkamer. Niet alleen betalen we veel te veel voor een plastic tasje in de supermarkt, maar wordt er ook door dezelfde bedrijven ongekende winst gemaakt op de nummer één vervuiler van de oceanen wereldwijd.
Weer op ons bordje
Het zou de supermarkten sieren om de plastic tas helemaal uit hun assortiment te halen. Maar gezien de astronomische bedragen die ermee worden binnengehaald, zie ik dat niet op korte termijn gebeuren. Ook hier komt de verantwoordelijkheid helaas weer volledig bij de consument te liggen. Het is niet eenvoudig om het gemak te weerstaan. Zelf laat ik het ook te vaak gebeuren. Want er wordt immers overal een plastic tas in je handen geduwd, of je er om vraagt of niet.
Tips en trucs voor plastic reductie
Maar het goede nieuw is, er valt wel degelijks iets aan te doen! Enkele tips je die misschien verder kunnen helpen met het bannen van plastic uit je leven:
- Zorg er voor dat er altijd een of meer (herbruikbare) tassen in je auto of fietstas liggen. Inklapbare kratten zijn ook goede, herbuikbare alternatieven.
- Doe uit voorzorg een opvouwbare boodschappentas in je handtas. Je weet nooit wanneer je spontaan een winkel binnen stapt.
- Ben je vergeten om een boodschappentas mee te nemen? Geen nood. Vaak ligt er in de winkel of bij de kassa’s lege kartonnen dozen die je kunt gebruiken. Deze kunnen dan weer mooi bij het oud papier.
Toch allerlei plastic verpakkingen en folies tussen je boodschappen? Plastic kun je recyclen. Check Plastic Heroes voor de spelregels in jou gemeente.
Plastic pandemie
Hier wat feiten om je een beeld te geven over de omvang van de plastic vervuiling.
- Over de hele wereld worden er ruim 1 triljoen plastic tassen dagelijks doorheen gejaagd
- Dat zijn ruim 1 miljoen tassen per minuut
- Één plastic tas kost ruim 1000 jaar om afgebroken te kunnen worden
- Lang nadat plastic afgebroken is, blijft het giftig
- Slechts 1 op de 200 tassen worden daadwerkelijk gerecycled
- Na sigarettenpeuken, zijn plastic tassen nummer 1 vervuiler van oceanen (2008)
- Er drijven per vierkante kilometer oceaan bijna 100.000 stukken plastic
Duurzaam consumeren
Het komt er op neer dat we een onszelf nieuwe bewustzijn moeten aanmeten. In plaatst van de use-and-toss (gebruik en gooi weg) cultuur, is er een transitie nodig naar duurzame en bewuste manier van consumeren waarbij de voorkeur automatisch uitgaat naar herbruikbare gebruikersvoorwerpen.
***
Bronnen: reuseit.com, plasticheroes.nl, De Rekenkamer
Afbeeldingen: earth911.com, fastcoexist.com, blogging.avnet.com, Duurzaamheidskompas.nl
01/12/2021
Bedankt voor de goede tips om van plastic tassen af te komen. Vaak kom ik bij een winkel aan en ben ik weer vergeten om een herbruikbare tas in mijn auto te leggen. Je ontkomt er dan bijna niet aan om een plastic tas mee te nemen. Een kartonnen doos is een goed alternatief! Daarnaast ga ik denk ik draagtassen bestellen die herbruikbaar zijn, zodat op alle logische plekken een tas kan liggen.
27/03/2014
Dank Erik voor de handige linktip. Ik heb de petitie al getekend. Hopelijk volgen ook anderen. Het zou superfijn zijn als er een eind komt aan de onnodige vervuiling.
Duurzame groet,
Nur
25/03/2014
Hallo, voor meer tips en info verwijs ik naar de volgende site: http://www.voorkomverspillingtassen.nl.
En als je de wegwerptasjes echt beu bent, verban ze dan gewoon zelf. Teken de petitie op http://www.voorkomverspillingtassen.nl/teken-de-petitie.html.