Het blijft een substantieel onderdeel van ons dagelijks bestaan: plastic, plastic en nog eens plastic. Je ontkomt er amper aan. Lang niet alle plastic is slecht voor je. Maar er zitten zeker twijfelachtige, zelfs giftige varianten tussen. Soms komen giftige stoffen en dampen pas vrij, wanneer plastic verhit wordt, bijvoorbeeld in de magnetron.
Recyclecode voor plastic
Aan een recyclecode voor kunststoffen, vaak aangegeven onder een voorwerp, fles of verpakking, kun je zien met welke plastic soort je te maken hebt. Dit is een driehoekje met een cijfer in het midden. De nummers één tot en met zeven zijn bekende, veel voorkomende plastic soorten. Hieronder hebben we een handig overzicht gemaakt om te kunnen zien wat veilig in gebruik is en welke plastics je beter kunt vermijden. Kortom, de good en de bad guys in plastic land.
Code 7 / Other / Overige
Ondanks het gevaar bij sommige plastic soorten die geschaard worden onder recyclecode 7, is deze code tevens een vergaarbak van allerlei nieuwe soorten plastic. Biologisch afbreekbare verpakkingen gemaakt van bijvoorbeeld aardappelzetmeel, worden ook onder deze noemer geplaatst. Dit maakt het soms lastig om de juiste afweging te maken. Gelukkig wordt er in Nederland in de meeste gevallen aangegeven of het gaat om een duurzame plastic soort.
***
Bron: Wikipedia, fuelfromnature.com
Op zoek naar duurzame, veilige alternatieven voor dagelijks gebruik? Kijk ook eens in onze nieuwe DK Shop. Hieronder een greep uit ons assortiment, zoals bijvoorbeeld de bijenwasdoeken om etenswaren in de bewaren:
23/01/2020
Ik was me niet bewust dat er ook duurzame soorten plastic bestonden. Ik vraag me wel af in hoeverre dat verspreid is. Ik neem aan dat het om een klein deel van de verpakkingen gaat. Er mag ook wel wat worden gedaan aan de manier van verpakken van bepaalde zaken. Kleine voedingswaren met een aparte wrapper vind ik onnodig en al helemaal in de biosuper om de hoek. Die zouden beter moeten weten.