Plastic Madonna tegen zwerfvuil

‘Simpel.’ noemt Peter Smith zijn idee. De oprichter van Stichting Klean wil door het opruimen van een stukje afval per dag de wereld schoner maken. En als iedereen meehelpt, hoopt hij dat zwerfvuil in 5 tot 10 jaar tijd een taboe wordt.

‘Ik erger me niet aan zwerfvuil, ik ruim het op! – Motto Stichting Klean

Peter Smith was voorheen een fotograaf. Zijn ergernis aan de veelvuldige confrontatie met zwerfvuil, heeft hem doen besluiten er wat aan te gaan doen in plaats van alleen maar te klagen. Met zijn idee roept hij iedereen op om gewoon mee te doen. ‘Stop niet te veel tijd in onderzoek, maar ga aan de slag!’, aldus Peter.

lezing peter smith-klean-duurzaamheidskompas

Lezing Proper Jetje
Op 29 april j.l. heb ik in het stadhuis van Den Bosch een lezing van Smith bij gewoond. Proper jetje, een project dat vanuit de gemeente Den Bosch opruim-acties voor zwerfvuil opzet met kinderen en vrijwilligers in wijken, heeft Peter als gastspreker uitgenodigd om het afvalprobleem onder de aandacht te brengen en burgers te inspireren om actie te ondernemen.

50 miljard kilo aan plastic soep
Het zwerfvuil dat terecht komt op straat en in de zee, heeft inmiddels geleid tot een plastic soep van 50 miljard kilo aan plastic in de oceanen. Een dodelijke soep waarbij dagelijks dieren in verzeild raken en een langzame dood sterven.

Leestip ‘Tips voor plastic reductie’

vn.nl-plastic soup-duurzaamheidskompas

Plastic madonna
Met een drijvende aardbol gemaakt uit onder meer PETflesjes die hij in een jaar tijd grotendeels heeft verzameld terwijl hij zijn kinderen naar school bracht of naar zijn werk ging, is Peter Smith al recent in de spotlights geweest. De idealistische kunstenaar is momenteel bezig met een nieuw project genaamd ‘Plastic Madonna‘. Plastic Madonna zal een sculptuur van 12 meter lang worden van een moeder die haar kind borstvoeding geeft. Als symbool voor het gevaar van zwerfvuil; het dringt namelijk onze voedselketen binnen. Het plan is om het beeld met het Olympische Spelen 2016 te plaatsen in Rio.

Lees tip:  Een betere wereld begint met lef

Flickr.com-IJ Globe-Klean-Duurzaamheidskompas

Ernstige vervuiling: een feit
De angst dat borstvoeding in de nabije toekomst kwaliteit verliest zit er dik in. Dit gegeven is niet zomaar uit de lucht gegrepen. De bewoners van Groenland worden namelijk al afgeraden om het vet van vis en ijsberen te eten. Dit vet is zo zwaar vervuild dat het niet langer gezond is. Schrijnend, omdat juist deze zwangere vrouwen het hard nodig hebben om genoeg energie binnen te krijgen in de kou.

Met Plastic Madonna in Rio de Janeiro, in de nabijheid van het Jezus beeld wil hij aandacht vragen voor dit groeiende probleem.

Leestip ‘De Grote Waterflessen Test’

Winactie Maak een Zwerfie
Momenteel werkt Peter Smith samen met het bekende, herbruikbare flessenmerk Dopper. Zelf ben ik al sinds een paar jaar verknocht aan dit geweldige flesje. Van Smith kregen we een Dopper om er één van onze lezers mee te verrassen. Hiervoor hebben we een toepasselijke winactie bedacht: Maak een Zwerfie. Het is wel belangrijk dat je opvalt! Benieuwd naar de winactie en de voorwaarden? Klik hier.

Meedoen kan tot en met 15 mei 2015. Wacht niet langer en maak die zwerfie!

***
Afbeeldingen: Duurzaamheidskompas.nl (Güler Otur), Flickr.com, vn.nl

Author: Güler

Carpe diem huismoeder | Definitely Do-it-Yourself'er | Kunst & Cultuur | Bespaarkoningin | Budgetcontrole-freak | Hergebruik is het nieuwe kopen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.