Power of Smoothies

Met een fulltime baan van 40 uur per week, exclusief het op en neer reizen naar Amsterdam, ben ik dagelijks nogal veel uurtjes kwijt. Ik ben één van die mensen die niet optimaal kan functioneren zonder een goed ontbijt…. maar, ik houd niet van (creatief) koken. En met het kleine beetje tijd die ik over heb, wil ik liever nog wat chillen en lezen. Hoe bedoel je, dilemma?!

Kijk, hoewel ik kan genieten van een lekkere boterham, is het niet genoeg om me een boost te geven zodat ik de dag vol energie kan beginnen. We zeggen niet voor niets: een goed begin is het halve werk, en enkel een boterham gaat het ‘m in dit geval niet worden 😉
Wat dan wél?
 Iets lekkers, handigs, en snels!

De kracht van smoothies

Zelfs als je 99% van de tijd onder een rots leeft, zoals ik, ben je een keer de hype van smoothies tegengekomen. Of het nou in een documentaire op Netflix was, of die éne kennis die met een juicer en een nieuw dieet. Of op de kaft van 7 van de 10 kookboeken die je ergens in een boekwinkel hebt gespot. Kortom, smoothies zijn in.  

Ik was in eerste instantie best sceptisch over smoothies. Ik geloofde niet dat een volwaardig ontbijt zou kunnen passen in één glas. Het klonk allemaal net iets te makkelijk. Daarna kreeg ik zo’n smoothie mixer als cadeau en besloot ik het toch uit te proberen.

Mijn smoothie-experience

Mijn eerste smoothie werd al gauw de “ja-joh-gooi-het-er-maar-in” en “dit-kan-er-ook-nog-wel-bij”- smoothie. Ik schonk de mix van groenten, fruit, amandelmelk, en lijnzaad (+ andere ingrediënten die ik me niet meer kan herinneren) in twee grote Ikea glazen van zo’n 0,5 liter en riep mijn vader.

“Hier, ontbijt,” zei ik, met een onschuldige glimlach.

Mijn vader keek naar de twee glazen smoothies naast een bord met twee gekookte eieren en wat rauwkost op de voor de rest lege tafel, en richtte zijn blik weer op mij.

“Meen je dit?” en streek over zijn Buik (ja, met hoofdletter).

Maar eind goed, al goed. We kregen beiden alles maar nét op. Na de eerste paar slokken hadden we het snel door, looks can be deceivingNa deze smoothie-openbaring, werd een glas smoothie al gauw een onderdeel van mijn standaardontbijt.

20150922_075925

Voordelen op een rijtje

Voor de ik-geloof-deze-flauwe-kul-nog-niet-lezers zet ik de voordelen van smoothies even op een rij:

 1. Lekker snel

Heb je je verslapen? Moet je racen om op tijd te komen? Het kost je niet meer dan vijf minuten om een smoothie in elkaar te prutselen. Doe je smoothie in een drinkbeker en neem hem mee, samen met je boterhammen, zodat je in de trein/auto of op werk/school al slurpend kunt ontbijten.

 1. Use, reduce, recycle

Heb je die bananen net iets te lang laten liggen? Of zijn die wortels zachter dan je gewend bent? Geen probleem! In plaats van je groente of fruit weg te gooien, kun je er smoothies van maken. Geloof me, die zachte wortels, of bruine bananen verliezen niets van hun heerlijkheid. Mocht je net iets té enthousiast zijn met de hoeveelheid smoothie die je hebt gemaakt, dan kun je het lekker bewaren in de koelkast en er de volgende dag van genieten. Of het gebruiken om gezonde muffins mee te maken. Je bespaart je enorm op allerlei sapjes en drankjes. Dus minder zooi en afval én je WEET wat er in je drankje zit.

 1. Zelfs met twee linkerhanden kom je er…

Ik geef het eerlijk toe, ik ben niet echt een keukenprinses. “Simpel” is mijn motto zodra ik de keuken binnenloop. Toch wil ik genieten van mijn eten. Ik hak groente en fruit in kleinere stukjes, hupsekee wat amandelmelk erbij (ik ben lactose-intolerant), even blenden, en klaar is Kübra.

Kleren maken de man; ingrediënten maken de smoothie

Heb je meer inspiratie nodig om aan de slag te gaan? Hier een lijst met mijn favoriete ingrediënten die ik het meest gebruik:

 • lijnzaad (heel of gemalen, maar gemalen mixt makkelijker; goed voor je stoelgang)
 • sesamzaad (wit of zwart)
 • amandelmelk
 • kokosmelk
 • kruiden (verse munt, gember, kaneel, speculaas mix)
 • tarwegras
 • matcha (Japanse groene thee poeder, wordt meestal in Chinese of andere oost Aziatische supermarkten verkocht)
 • fruit (banaan, groene appel, watermeloen)
 • groente/ rauwkost (spinazie, komkommer, wortel, avocado)
 • ijsblokjes
 • hennep (gemalen)

Smoothies, dé oplossing voor alles?

Hoewel smoothies drinken veel (gezondheids)voordelen heeft, kun je het ook overdrijven. Lang niet alle smoothies zijn gezond. Als je smoothie alleen maar bestaat uit fruit, dan kan het suikergehalte van je smoothies te hoog liggen; slecht voor je lichaam en gebit. Met 70% groente in combinatie met 30% fruit zit je best goed. Meer groente is zelfs beter.
Een smoothie voor het ontbijt is prima. Maar ga vooral niet alle maaltijden van een dag vervangen met vloeibare voeding. Je komt dan niet aan de aanbevolen calorie inname. Varieer ook voldoende met de ingrediënten, zodat je ook eens andere vitaminen en mineralen binnenkrijgt. 

Drink smakelijk! 😉

***
Bronnen: Time, Nutrition Studies
Afbeeldingen: Duurzaamheidskompas.nl, Kübra Zehra Kasikci

Author: Kubra Zehra

Wereldburger (3 continenten in 6 jaar) | omgevingspsycholoog | (chill)loper & wannabe bergbeklimmer | schrijven is zilver, zingen is goud | Oprichter internationale omgevingspyschologie platform ePSIch (EΨch)

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.