Rawfood: wel of niet?

Een Rawfood-dieet past binnen een lifestyle van het ‘Raw-foodisme’ of ‘crudivorisme. De naam ‘Raw-foodisme’  is afgeleid van het Engelse ‘raw food’, wat letterlijk rauw voedsel betekent. In Nederland wordt ook wel eens de term ‘Rauwarisme’ gebruikt. Binnen het dieet staat het in balans zijn met lichaam en geest centraal. In de voeding dient leven te zitten ofwel; het voedsel dient zoals de natuur het aanbied genuttigd te worden.

In een notendop wat rawfood is

Volgers van een rauw dieet, ook wel Raw-fooders, Raw-foodists of simpelweg rauwariërs genoemd, staan achter het principe dat voedsel enkel in hun natuurlijke, dus rauwe gesteldheid gegeten worden. Rauw eten betekent dat je voedsel slechts tot lichaamstemperatuur mag verwarmen (middels een speciale dyhydrator) en dus niet kunt koken, bakken of braden. Volgens hen gaat tijdens de verhitting, enzymen en microben verloren die belangrijk zijn voor de vertering.

Er zijn diverse varianten op dit dieet. Maar de meeste Raw-foodisten laten vlees gerelateerde producten vaak liggen. 

Voordelen van rawfood dieet

De rauwariërs zijn ervan overtuigd dat je door de pure manier van eten (zoals de natuur het aanbiedt) minder snel vermoeid raakt, de slanke lijn behoudt, een mooier uitziende huid krijgt en je geheugen beter werkt. Het levende eten geeft je als het ware energie.
Door het volgen van dit strikte dieet krijgt men zeker een flinke dosis vezels binnen, die je bloedsuikers stabiliseren en je darmen in goede conditie houden. Mensen die een strikt rawfood dieet volgen zullen niet te kampen hebben met overgewicht, iets dat veel gezondheidsproblemen in de wereld veroorzaakt. Tevens is een groot voordeel dat door een dergelijk dieet de (over) consumptie van vlees wordt terug gedrongen. Iets dat vandaag de dag ook geen overbodige luxe is.

Nadelen van rawfood dieet

Het Voedingscentrum raadt af om 100% rauw te eten en geeft aan dat men grote tekorten kan opbouwen door een strenge rawfood dieet. Ook zijn er een aantal onderzoeken te vinden die verband leggen met langdurige raw-foodisme en ondergewicht, het uitblijven van menstruatie bij vrouwen, meer botontkalking en tandbederf. Tevens is het zo dat sommige voedingsmiddelen zoals wortelen beter verteerbaar worden als ze gekookt zijn.

Lees tip:  Duurzaam ondernemen: the real deal

Daarnaast kan het even lekker eten bij de non-rawfood vrienden hoogst waarschijnlijk een bron van ergernis vormen voor beide partijen. Het is ook lastig en een uitdaging om niet van je geloof te vallen in het dagelijks leven. Niet alleen omdat er voor dit dieet veel discipline vereist is maar ook omdat het bereiden van de maaltijden relatief veel tijd kan kosten.

Mijn conclusie

Het oer oude Hollandse gezegde: alles waar ‘te’ voor staat is niet goed. Ik zou me in kunnen denken dat het misschien goed is om bepaalde rauwe dagen in te plannen in de week. Ook voor je sociale leven lijkt me dit fijner en op deze manier hoef je de smaken van bewerkt eten ook niet voor altijd te missen. Tevens kun je op deze manier alle stoffen binnen krijgen die je bij de keuze van één dieet amper binnen krijgt. Feitelijk het beste van twee werelden. Mocht je nieuwsgierig zijn; onder meer op Rawfood-startpagina kun je meer informatie vinden over Rawfoodisme.

Afbeelding: Unsplash

Author: Sophia

Communicatie | Schrijver | Keukenprinses | Fan van duurzame gadgets | Verantwoorde cosmetica | Trend watcher op het gebied van duurzaamheid| Mijn kinderen verdienen het beste!

Share This Post On

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.