Smart design: de toekomst

Als ‘simpel mens’ die beroepsmatig niet dagelijks met duurzaamheid bezig is, maar wel graag zijn eigen leefwijze wil verduurzamen, deel ik via Duurzaamheidskompas.nl mijn bevindingen over dit thema mee.

Duurzaamheid = Creativiteit

Bij het inrichten van je leefomgeving kan je enerzijds op zoek gaan naar duurzame producten, anderzijds op creatieve wijze efficiënt en effectief gebruik maken van beperkte ruimte en materiaal. Zo is er een steeds populairder wordende stroming binnen industriële vormgeving genaamd ‘smart design‘. Ik hoorde hier het eerst over aan het begin van dit jaar tijdens mijn verblijf in Washington. De huren kunnen erg duur zijn en mensen proberen het meeste uit hun kleine studiootjes te halen in grote steden zoals Washington en New York.

Smart design en resource furniture

Smart design bestaat eigenlijk al jaren. Bankstellen die je met een handomdraai om kunt ‘klikken’ tot bedden ken ik al van jongs af aan. De typische Turkse ‘çek yat’, letterlijk vertaald ‘trek en lig’ is een soort slaapbank die in Turkije dagelijks wordt gebruikt. Maar ‘resource furniture‘ gaat een stapje verder. Slimme meubelstukken die creatieve opbergmogelijkheden bieden en kleine ruimten efficiënt weten te benutten. Dat in de kern van deze woontrend. Zie dit filmpje en ervaar de verbazing 🙂

Naast meubels kun je ook naar de totale leefomgeving kijken, zoals het inspirerende afstudeerproject van Hank waarbij hij een bus verandert in een bewoonbare plek.

Huis-tuin-keuken duurzaamheid

Ik heb besloten om mezelf uit te dagen om spullen die ik niet meer gebruik/niet nodig heb, op een creatieve wijze om te vormen tot iets wat ik wel kan gebruiken. Duurzaamheid door het niet weggooien van producten, maar ze om te vormen tot andere, bruikbare items. De komende weken zal ik een aantal ideeën, projecten en resultaten met jullie delen.

Lees tip:  Duurzame trends van 2013

Heb je zelf mooie ideeën en zelf-omgevormde-producten? Deel het dan met ons via dit portaal. Ik ben benieuwd…

***
Bron afbeelding: Fraser Furniture

Author: Ufuk

Student Bestuurskunde Universiteit van Tilburg | Maatschappelijk actief voor NJR (Nationale Jeugdraad) en UWC (United World College) | Den Bosch | Gemeenteraadslid | Ik denk groen, dus ik besta

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.