Bescherm bijen tegen pesticidelobby

Wereldwijd verdwijnen bijen in een rap tempo. Experts waarschuwen dat deze massale sterfte een grote bedreiging vormt voor onze voedselvoorziening omdat bijen de gewassen bestuiven. Gelukkig hebben verschillende studies nu de oorzaak geïdentificeerd: een specifiek soort schadelijke pesticide. Een EU rapport zegt zelfs dat een verbod op deze pesticiden mogelijk het probleem oplost. Maar pesticidegigant Bayer probeert haar winst veilig te stellen door onze leiders te overtuigen deze bewijzen te negeren.

Petitie

Meer dan 2.5 miljoen Avaaz leden hebben de petitie getekend om deze stemming mogelijk te maken. Nu is het tijd om onze politici te vertellen dat zij, om deze week de bijen te kunnen redden, aan de kant van de wetenschap moeten gaan staan. Laten wij de e-mail inbox van onze landbouw ministers overspoelen, de bedrijfslobby overstemmen, en er voor zorgen dat onze regeringen de bijen redden, samen met ons voedsel.

Bijen onmisbaar voor de mens

Bijen maken niet alleen honing, ze zijn van vitaal belang voor het leven op aarde omdat zij elk jaar 90% van onze gewassen en planten bestuiven. Dit heeft een geschatte waarde van €30 miljard en zorgt in verschillende landen voor een derde van de voedselvoorziening. Zonder onmiddellijke actie om de bijen te redden zal veel van ons geliefde fruit, groenten en noten verdwijnen uit de schappen.

bij-wikipedia.org-duurzaamheidskompas

Pesticidelobby geeft zich niet gewonnen

Afgelopen maand kwam de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid met het meest overtuigende bewijs: giftige chemicaliën, genaamd neonicotinoïde pesticiden, kunnen verantwoordelijk zijn voor de bijensterfte. Italië heeft deze bijendodende pesticiden al verboden en sindsdien is de bijenpopulatie weer aangesterkt. Maar Bayer en Syngenta lobbyen om een EU verbod te voorkomen uit angst voor schade aan hun mondiale bedrijvigheid. Het lijkt er op dat het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Duitsland hun steun gaan geven aan deze grote chemische bedrijven om hun eigen nationale industrie te beschermen.

Kom ook in actie tegen massale bijensterfte

Nu komt de kwestie tot een climax. Enkele weken geleden bood Avaaz de Europese Commissie een petitie aan die getekend was door meer dan 2.5 miljoen leden. Een paar dagen later werd het verbod voorgesteld. Europarlementariërs voeren de druk op en verschillende Europese regeringen hebben aangekondigd dat zij zelf nieuwe wetgeving voor een verbod op de dodelijke pesticiden door zullen voeren. Wij hebben de kracht om dit te winnen, maar wij hebben nog het laatste duwtje nodig om de pesticidelobby te overstemmen. Stuur een bericht om onze regeringen over te halen het verbod te steunen. Deel daarna deze campagne met anderen:

https://secure.avaaz.org/nl/bye_bye_bee_killers_dutch/?bjvxWdb&v=22992

***
Bron afbeelding: Wikimedia.org

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.