Subsidies voor energiebesparende maatregelen in huis

Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in onze samenleving. Ook de overheid stimuleert duurzaam gedrag. Daarom kun jij als huiseigenaar subsidie krijgen van de provincie of gemeente als je energiebesparende maatregelen neemt om jouw woning duurzamer te maken. Denk hierbij aan de aanleg van zonnepanelen, een warmtepomp en de isolatie van je woning.

Welke verbeteropties zijn er voor je woning?

Vrijwel iedereen heeft dubbel glas of een vorm van isolatie. Veel mensen weten niet dat er veel meer mogelijk is. Wil jij weten welke opties er voor jouw type huis zijn? Op deze website van de rijksoverheid kun je dat terugvinden. Je vindt ook informatie over de kosten van de voorziening en hoe je verschillende subsidies kunt aanvragen.

Subsidie voor duurzame warmte, isolatie en zonnepanelen

Je kunt van de overheid subsidie krijgen voor een warmtepomp, zonneboiler, pellet kachel of een biomassaketel. Je moet de subsidie binnen 6 maanden na plaatsing van het apparaat aanvragen. Voor huiseigenaren is er helaas geen landelijke subsidie voor isolatie, tenzij je in een Vereniging van Eigenaren (VvE) woont. Dan kun je eventueel samen met de VvE subsidie aanvragen. Voor zonnepanelen is er wel een aantrekkelijke korting. Je kunt namelijk de btw terugvragen bij de Belastingdienst.

Extra hypotheekruimte voor duurzame maatregelen

Je mag voor het aanbrengen van energiebesparende maatregelen tot 106% van jouw woningwaarde lenen. Een groot voordeel is de lange looptijd, waardoor het maandbedrag lager is. De regels omtrent de hoogte van de hypotheek worden steeds strenger. Daarnaast is het niet bij elke hypotheekverstrekker mogelijk om vanwege duurzame maatregelen extra te lenen. Check dus bij jouw hypotheekverstrekker wat de mogelijkheden zijn.

Energiebespaarlening

Wil jij investeren in energiebesparende maatregelen in jouw woning, maar heb je hier het geld niet voor? Dan kan de energiebespaarlening uitkomst bieden. Deze lening wordt door Stimuleringsfonds Volkshuisvesting verstrekt uit het Nationaal Energiebespaarfonds. Je betaalt een aantrekkelijke, lage rente die gedurende de looptijd van de lening vaststaat. Je kunt minimaal € 2500,- en maximaal € 50000,- lenen. Dit betaal je in maandelijkse termijnen terug.

Duurzaam gedrag

Naast energiebesparende maatregelen, kun je ook met jouw gedrag bijdragen aan een beter klimaat. Het gedrag is namelijk één van de belangrijkste invloeden op het energieverbruik in huis. Je kunt jouw energieverbruik verlagen door de verwarming een paar graden lager te zetten. Wil je dat de verwarming automatisch wordt uitgeschakeld als je niet thuis bent? Kies dan bijvoorbeeld voor een slimme thermostaat. Kies daarnaast voor ledverlichting of andere, slimme lampen. Zet apparaten niet op stand-by, maar schakel ze volledig uit als je er geen gebruik van maakt. Hou daarnaast alle deuren gesloten, zodat er geen warmte verloren gaat.

Kies voor een groene energieleverancier

Ook de keuze voor een energieleverancier kun je duurzaam maken. Kies bij voorkeur voor een leverancier van groene energie. Deze energie wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen, bijvoorbeeld zonne-energie en windkracht. Online kun je energieleveranciers met elkaar vergelijken en direct overstappen naar een aanbieder die (beter) bij je past.

Wat voor maatregelen neem jij om energie te besparen? Deel je tip of ervaring met ons!

-Deze blogpost is een samenwerking met Pricewise-

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.