Suikervrij leven: is het mogelijk?

De komende tijd ga ik bijhouden wat 12 dagen zonder geraffineerde suikers, zowel geestelijk als lichamelijk, doen met mij.

Waar suiker (niet) goed voor is

Toen ik 16 was at ik als ontbijt chips, als lunch snacks en als tussendoortje ijs van de (toen) beste IJssalon van Nederland, La Vittoria. Tegenwoordig let ik meer op mijn gezondheid en die van mijn man (ongehuwd maar 13,5 jaar samen, dus… 😉 ) en kinderen. Ik vind snoep heerlijk en mijn kinderen mogen echt wel snoepen. Maar het mag wat mij betreft een extraatje zijn en niet een vast en onmisbaar onderdeel van ons dieet. Teveel aan (geraffineerde) suikers zorgt namelijk voor concentratieproblemen, gewichtstoename, gebitproblemen, hoofdpijn, slaapproblemen en meer. Er wordt al veel suikers toegevoegd aan ons dagelijkse eten zoals: brood, saladedressings, pasta sauzen, etc.

Suikers vermomd als beleg

Tijdens een gezellig weekendje Ardennen met een groep vrienden en bijbehorende kids wordt het mij pas echt duidelijk hoe onze etensstijl (is dit een woord?) verschilt met die van onze vrienden. Ik heb het altijd vreemd gevonden dat als kinderen om een snoepje vragen, ouders ‘nee’ zeggen en vinden dat ze eerst maar eens een boterhammetje met jam of hagelslag moeten eten. Euh…is hagelslag geen chocolade? En jam valt dat dan niet onder een snoepje?

breakfastabroad.blogspot.com-hagelslag-duurzaamheidskompas

Weet wat je eet

Per boterham gebruik je ongeveer 25 gram jam en hiervan is 15 gram suiker. Ter referentie: in een zakje gummiberen met zeven snoepjes, zit 12,5 gram suiker. Een suikerklontje weegt 3 à 4 gram. “Wat krijgen jouw kinderen dan op hun brood? “
Nou ik ben zeker geen heilige, maar in plaats van jam geef ik de kinderen fruitbeleg (gestampt fruit zonder toevoegingen), kaas, pindakaas, humus of ei. En we zondigen regelmatig met sandwichspread (3,5 gram toegevoegde suiker per boterham). Daar heb ik namelijk nog geen lekkere variant op gevonden.

Oude gewoontes onder de loep

Mijn vriendin Sanne heeft drie geweldige kinderen: alle drie even mooi en lief. Ze heeft een druk bezette baan en een man die vaak in het buitenland is voor zijn werk. Zij is wat betreft organisatie van haar huis en haard echt een voorbeeld voor mij. Na dat weekendje Ardennen grapte ze: “Ik krijg dat biologisch-zonder-suiker-ding er maar niet door… Mijn kids zijn verpest tot op het bot… en ik ook!”

Hieronder een aantal tips voor Sanne en andere moeders:

– Leg je kinderen uit dat je gaat minderen met snoep en suiker. Vertel vooral de reden.
– Zorg dat er (bijna) geen snoep in huis is.
– De snoep die er is ligt op een voor de kinderen onbekende en onbereikbare plek
– Geef ze een fruitsalade als ze om snoep vragen
– Geef ze cherry- of snoeptomaatjes als ze om snoep vragen
– Zorg voor voldoende alternatieven, zoals: Moerbeibessen (zoet en knapperig), Cocosblokjes (bij groetenboer), Gedroogd fruit (zakjes bij AH), Snoepjes voor diabetici, Snoep uit de biologische winkel (vaak minder geraffineerde suikers)

Challenge: Ik eet suikervrij

Een paar dagen geleden heb ik mij voor ikeetsuikervrij.nl om nog bewuster om te gaan met suikers en om meer tips binnen te krijgen. Ik heb hierin een aantal vriendinnen gevraagd om samen met mij de uitdaging aan te gaan om 12 dagen lang geraffineerde suikers te bannen! Sommigen doen niet mee omdat ze al zelf aan het dieten zijn.  Anderen vinden het niet het moment (te druk of bijna aan het bevallen). Gelukkig wilden er aardig wat wél meedoen met de uitdaging. Zo ook Sanne die eerder had geroepen dat zij en haar kinderen tot op het bot verpest waren!!! Jeuheu er is hoop! 🙂

blogger-vivianne-poldervaart-suiker-vrij-duurzaamheidskompas
De komende tijd ga ik bijhouden wat deze 12 dagen zonder geraffineerde suikers met mij doen. Zowel geestelijk als lichamelijk. En natuurlijk deel ik dit met jullie via deze blog.

Wil je samen met mij ook de uitdaging aangaan? Geef je ook op via de site.

***
Afbeeldingen:www.npr.org, breakfastabroad.blogspot.com

Author: Vivianne

Als een vlinder | Niet langs, maar met elkaar | Autodidact | Logopedist | Better safe than sorry | Glas is half vol

Share This Post On

3 Comments

  1. Erg leuk geschreven

  2. Ik ben benieuwd! Misschien ook iets voor mij… Na de bevalling;)
    Succes met het dieet.

  3. Leuk geschreven Vivianne, succes!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.