Terugblik VeganChallenge 2014

Wat was het een mooie ervaring. Als ik niet benaderd was om mee te doen, was ik waarschijnlijk niet op het idee gekomen om deel te nemen aan de VeganChallenge. Het heeft me veel gebracht.

veganmainstream.com-vegan-duurzaamheidskompas

Een andere lifestyle

Eigenlijk heb ik helemaal niet zo veel moeite gehad om 30 dagen veganistisch te leven. Natuurlijk zijn er momenten geweest waarop ik dacht: “Waar ben ik aan begonnen? Ik heb zo’n zin in kaas!” Deze momenten zijn gelukkig op één hand te tellen. Met boodschappen doen en koken word je ook steeds handiger.

Eten bij familie is geen probleem geweest. Er is immers altijd wel iets in huis dat ik kon eten. Het enige wat ik een beetje gemeden heb, is het eten buiten de deur. Er bestaan wel restaurant die gericht zijn op een vegan lifestyle, maar dat zijn dan weer net niet de plekken waar de etentjes georganiseerd worden. Als je in een gemiddeld restaurant een vegetarische maaltijd bestelt zit hier toch vaak kaas, melk of ei bij of doorheen.

cookbookaficionado.com-vegan-duurzaamheidskompas

Vegan tijdens de zwangerschap

Ik ben nu 30.2 weken zwanger. Net als tijdens mijn eerste zwangerschap, heb ik nu ook last van een zwangerschaps hoge bloeddruk waar ik medicatie voor krijg. In eerste instantie ging mijn bloeddruk ondanks de medicatie niet omlaag, totdat ik startte met de VeganChallenge. Ik kan natuurlijk niet hard maken of mijn bloeddruk nu daadwerkelijk stabiel(er) is dankzij het volgen van een plantaardig dieet, omdat ik hier geen onderzoek naar heb gedaan. Toch roept alles in mij dat de verbetering in mijn bloeddruk komt door veganistische leefwijze.

Lees tip:  Mijn eerste week als veganist

veganchallenge-sophia-neervoort-zwanger-en-vegan-duurzaamheidskompas

Bewustwording

Als ik nu in de auto zit en koeien in een weiland zie staan, dan vraag ik me af wat voor een leven deze dieren leiden. Als ik mensen melk zie drinken dan denk ik ‘Wat sneu voor die moeder koe’. Ze heeft haar baby’s die zij ook negen maanden heeft gedragen, waarschijnlijk nauwelijks gezien en nu wordt ze iedere dag afgekolfd (oké gemolken). Ik moet er niet aan denken dat ik mijn melk straks moet afkolven voor iets anders dan een mensen baby.

Op dit moment kan ik niet zonder schuldgevoel vlees eten of melkproducten nuttigen. Het gaat voor veel mensen misschien wat ver. Maar dit is hoe ik me voel. Voor mijn deelname aan de VeganChallenge hield ik me ik me hier helemaal niet mee bezig. Ik at en dronk dierlijke producten zonder hier, het overgrote deel van de tijd, ook maar een seconde over na te denken.

vegetables_bron_pikimalcomResultaat

Om nu te zeggen dat ik een voltijd veganist blijf, is misschien te vooruitstrevend. Wel zal ik het gebruik van dierlijke producten beperken tot een minimum. Ik wil voor de dieren, de wereld en mijn gezondheid niet meer dierlijke producten nuttigen zonder na te denken. Wanneer ik uit eten ga, zal ik vaker kiezen voor een vegetarische maaltijd. Maar ik zal niet meer alle etentjes mijden. Ook als ik bij anderen eet zal ik niet zo moeilijk doen over of de groente nou met boter is bereid of niet. Thuis ga ik me daar waar mogelijk houden aan een plantaardige dieet. Want het is me gewoon erg goed bevallen! Ik zal vanaf nu door het leven gaan als een heuse flexanist (parttime veganist die voornamelijk plantaardig eet) 🙂

Lees tip:  Pre-Vegan Challenge: Nog vijf dagen…

***
Afbeeldingen: veganmainstream.com, cookbookaficionado.com, pikimal.com, Duurzaamheidskompas.nl

 

Author: Sophia

Communicatie | Schrijver | Keukenprinses | Fan van duurzame gadgets | Verantwoorde cosmetica | Trend watcher op het gebied van duurzaamheid| Mijn kinderen verdienen het beste!

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.