Duurzame stedentrip naar Amsterdam

Bijna iedereen houdt van deze stad: Amsterdam. Met de scheve grachtenpanden, de kleine straatjes, de honderdduizenden fietsers, toeterende trams en overdaad aan hippe restaurants en winkeltjes, vormt onze hoofdstad een gezellige chaos. Een leuke bestemming voor een stedentrip, dus. Maar een stedentrip brengt al gauw een grote ecologische voetafdruk met zich mee.

In dit artikel geven we acht tips om je stedentrip naar Amsterdam zo duurzaam mogelijk te maken.

1. De reis ernaartoe

Een stedentrip begint natuurlijk met je reis ernaartoe. En het mooie is dat je je met een ontzettend duurzame methode al gauw in hartje Amsterdam bevindt, namelijk met de trein. Als je met de trein naar Amsterdam Centraal reist, sta je binnen een paar minuten in het centrum van de hoofdstad. Maar ook het station zelf is meer dan de moeite waard. Blijf even staan om het prachtige gebouw, ontworpen door architect Cuypers, te bewonderen.

2. Transport in de stad

Ook in de stad moet je natuurlijk van A naar B zien te komen. De stad is net wat te groot om alles lopend makkelijk te kunnen bewonderen. Een typisch Amsterdamse en ook nog eens duurzame manier van de stad verkennen, is per fiets. Fietsen zijn in Amsterdam op allerlei locaties te huur. Een andere leuke manier om de stad te verkennen, is vanaf het water. Een bootje kan je huren bij Boaty. Bij Boaty huur je een elektrisch aangedreven bootje. De deels overdekte bootjes bevatten zonnepanelen, zodat je dus met zonne-energie vaart. Hoe gaaf is dat? Een derde duurzame optie is gebruik maken van het openbaar vervoer: Amsterdam heeft een uitgebreid tram- en metronetwerk.

3. Je verblijf

Een stedentrip is natuurlijk niet compleet zonder een leuk hotel om ‘s nachts weer op te laden voor een nieuwe dag. Jammer genoeg staan hotels niet bekend als de meest milieuvriendelijke bedrijven. Gelukkig is duurzaamheid steeds hipper en komen er steeds meer duurzame hotels. Het QO-hotel bijvoorbeeld heeft allerlei technische snufjes die je verblijf verduurzamen, terwijl het Yotel een eigen waterzuiveringsinstallatie heeft. Bij Hotel Jakarta wordt de energie door zonnepanelen opgewekt en draagt het personeel duurzame kleding. Opties genoeg; aan jou de keus.

4. Museummiddag

Je kan natuurlijk niet in Amsterdam zijn geweest zonder het Rijksmuseum Amsterdam een bezoekje te hebben gebracht. Hoewel De Nachtwacht van Rembrandt en Het Melkmeisje van Vermeer op zich al heel indrukwekkend zijn, heeft het Rijksmuseum nog een verrassend extraatje. Dit museum heeft namelijk (als eerste ter wereld!) vier sterren op het gebied van duurzaamheid gekregen. Dit prachtige gebouw, ontworpen door Cuypers, dezelfde als van het Centraal Station inderdaad, is zeker een bezoekje waard. Reis je met kinderen? Dan mag je Nemo eigenlijk niet overslaan, hier leer je namelijk op een leuke manier meer over duurzaamheid.

5. Eten

Goed eten kan je stedentrip tot een hoger level brengen. Duurzame eettentjes zijn er genoeg in Amsterdam. Bij Spirit Amsterdam is al het eten vegetarisch, bij Instock maken ze heerlijke gerechten van imperfecte groentes en bij The Coffee Virus eet je sla uit een verticale tuin. Bij Back to Black drink je een lekker kopje fair trade koffie. Wie zegt dat duurzaam niet lekker kan zijn?

6. Shoppen

Een stedentrip eindigt al gauw in een middagje shoppen. Winkelen en nieuwe spullen kopen heeft echter een enorm grote impact op onze planeet. Gelukkig is Amsterdam een grote koploper in het aantal vintage winkels. Tweedehands is een tweede kans en daarmee duurzamer dan nieuwe spullen. De Negen Straatjes bevatten bijvoorbeeld veel vintage winkels, waar je een leuke nieuwe tweedehands outfit kunt scoren. Als je smaak wat duurder is, dan kan je terecht bij Thrift Shop, waar ze tweedehands design kleding verkopen.

7. Picknick in het park

Bij de eerste zonnestralen van het jaar gaan Amsterdammers massaal naar het park om lekker te picknicken. Waan je onder de locals en doe gezellig mee. Zorg daarbij voor een duurzame picknick, waarbij je je eigen kleed en herbruikbare borden en bekers meeneemt. Daarnaast kan je onverpakt fruit (te koop op een van de vele markten die Amsterdam rijk is) meenemen, hiermee produceer je zo min mogelijk afval. Heb je toch wat afval? Ruim het dan op, zodat de parken mooi groen blijven.

8. Oase van groen in de stad

Na alle drukke taferelen van de stad is een adempauze in het groen wel even fijn. Bij de Hortus Botanicus kan je allerlei mooie planten en bomen ontdekken. Het mooiste is dat de warmte van de kassen op een duurzame manier, in samenwerking met de Hermitage, wordt opgewekt. Het Amsterdamse Bos is een ander fijn gebied voor een groene oase van rust. Ga hier lekker wandelen, fietsen of suppen of breng een keer een bezoekje aan het open lucht Bostheater.

Voor een duurzame stedentrip ben je in Amsterdam absoluut aan het juiste adres. Geniet van al het mooie dat deze prachtige stad te bieden heeft, maar doe het duurzaam. Een fijne stedentrip gewenst!

Wat zijn jouw duurzame spots in Amsterdam? Deel het in een reactie hieronder!

 

-Deze blogpost is een samenwerking met thingstodoinamsterdam.com-

***
Afbeeldingen: Adrien Olichon en sabina fratila van Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.