Tips voor een digitale schoonmaak

Het is mei! Tijd om alle ramen open te zetten en het hele huis te ont-rommelen. Eenmaal bezig met stofzuigen, afstoffen en teveel aan spullen op marktplaats zetten, is het makkelijk te vergeten hoeveel digitale rommel we eigenlijk hebben. Je kent het wel. Die duizenden ongesorteerde foto’s en documenten op je laptop, tablet, of smartphone. De series die je ooit een keer op je Cloud hebt gedownload maar inmiddels al te vaak hebt gezien.

Het is niet bepaald een aantrekkelijk vooruitzicht om honderden bestanden op te schonen. Maar vergis je niet; data kost niet alleen geld of ruimte, het kost ook energie.

Energie en de digitale economie

OK, ben je klaar voor de feiten? Ik was dat namelijk niet. Blijkbaar is 10% van het wereldwijde energieverbruik te danken aan de digitale economie. De verwachtingen zijn dat dit aandeel zal blijven groeien in de toekomst. Uit onderzoek blijkt dat één data opslagruimte tot wel 180,000 huizen kan voorzien van energie! Internet alleen zorgt jaarlijks voor 300 miljoen ton CO2 uitstoot en één e-mail kan zo’n 50 gram emissie uitstoten.

Duurzaam digitaal

Als een individu die probeert rekening te houden met duurzame alternatieven, voel ik me tekort schieten. Kijk blikjes recyclen en consuminderen met kleding en spullen zijn concrete zaken waar ik me dagelijks mee bezighoud. Dat geldt niet voor mijn vanzelfsprekende 4G wifi, en oneindige Google opslagruimte. Deze cijfers hebben het effect van een wake-up call die me de nodige motivatie geeft om de handen uit de mouwen te steken.

Zo houd je een grote digitale schoonmaak.

Tip #1: E-mailaccounts reduceren

Hoeveel e-mailadressen heeft een mens eigenlijk nodig? Dat was wat ik mezelf afvroeg toen ik eenmaal doorhad dat ik VIJF mailaccounts heb! Heb jij nog je eerste e-mailaccount ergens liggen? Die ene “stoere” die je hebt aangemaakt als tiener, waarschijnlijk iets met miss en dan je geboortejaar? Ik blijkbaar wel en ik gebruik hem al tien+ jaar niet. Daarnaast heb ik een Gmail account, een Outlook voor mijn werk, weer iets anders voor mijn website, enzovoorts. Ieder mailaccount neemt een bepaalde opslagruimte in en kost energie, al doen we er niks mee. Dus overweeg om je mailaccounts te downsizen. Ik heb uiteindelijk een paar accounts besloten te verwijderen.

Tip #2: Inbox management

In die rode cirkel zie je het aantal e-mails die ik tot nu toe heb verzameld. Yep, je leest het goed. Het zijn er ongeveer 3,600 e-mails. En ja hoor, eenmaal naar beneden scrollend zag ik dat ik grotendeels verouderde zooi heb.

Verwijder dus onnodige e-mails en neem vervolgens je maatregelen. Sta je ingeschreven voor tientallen nieuwsbrieven die je toch niet leest? Uitschrijven die boel. Krijg je voortdurend notificaties van Twitter of Insta? Verander je instellingen. Word je als CC gezet in een e-mail met acht anderen? Negeer de “reply all” en voorkom een eindeloze stroom van berichten die blijven ophopen.

En wat dacht je van minder e-mails sturen? Een e-mail is gelijk aan 1/60 deel van de uitstoot van een brief. Dit lijkt duurzamer, maar waarschijnlijk sturen we maandelijks geen 60 brieven maar wel honderden e-mails. Vraag je jezelf bij elke mail af: is het echt nodig?

Tip #3: Automatische downloads

Social media is geweldig. Dankzij apps zoals Viber, WhatsApp, en Line kunnen we slechts met een wifi connectie communiceren met mensen die een oceaan verderop leven. Ik woon zelf in Engeland, maar kan toch genieten van mijn superschattige neefjes en nichtjes in Nederland. Het is alleen bizar als ik erbij stil sta hoeveel foto’s en video’s ik dagelijks binnenkrijg via persoonlijke en groepschats.

Ik heb ontdekt dat je met de meeste apps automatische downloads kan uitschakelen. Dit heb ik een paar dagen geleden gedaan met direct resultaat!

Infographic CO2-uitstoot van internet

Tot slot, hier een handige infographic over CO2-uitstoot bij digitaal verkeer en nog meer tips voor het verminderen ervan.

Hoe is het gesteld met jouw digitale foot print? Deel je tips of mening hieronder.

***

Afbeeldingen: Quartz, Plusorganizing, Sara van Wesenbeeck
Bronnen: Be more with less, the Guardian, Time magazine

Author: Kubra Zehra

Wereldburger (3 continenten in 6 jaar) | omgevingspsycholoog | (chill)loper & wannabe bergbeklimmer | schrijven is zilver, zingen is goud | Oprichter internationale omgevingspyschologie platform ePSIch (EΨch)

Share This Post On

4 Comments

 1. Een digitale schoonmaak is inderdaad geen slecht idee. Ik heb ook veel mails in mijn inbox die ik kan verwijderen. Ook merk ik dat ik veel programma’s op mijn computer niet meer gebruik. Deze ga ik straks ook maar eens verwijderen. Goede tips!

 2. Ha Isabel,

  Bedankt voor je reactie!
  Vooral nu we zoveel mogelijk thuis moeten doorbrengen is het fijn om in ieder geval productief schoon te maken.
  Je hebt gelijk, het is bizar hoe veel dingen er continu -en soms zonder het in de gaten te hebben- worden opgeslagen in onze telefoon.
  Bedankt voor je goede tip: het scheelt inderdaad een hoop als je geen massa’s berichten en memes over je heen krijgt.
  Wat mij ook helpt is whatsapp en andere communicatie middelen zo te instellen dat (media) bestanden niet automatisch worden opgeslagen.
  Mocht je nog andere ideeën hebben, dan vinden we het super leuk dat je ze met ons deelt!

  Groetjes, Kübra

 3. Het wordt weel lente en dus tijd voor een grote schoonmaak en daar horen ook de laptop en de desktop-computer en natuurlijk de smartphone bij. Om de influx te reguleren ben ik al geen lid meer van groepchats in Whatsapp. Je moet steeds meer moeite doen om het overzicht van alles wat ik toegestuurd krijg, niet te verliezen. Toch doe ik er moeite voor om de snelheid van mijn computers te handhaven, maar ook mijn privacy te beschermen.

 4. Bedankt voor deze nuttige tips voor digitale schoonmaak. Als ik zie wat ik aan bestanden verzamel, moet ik net zoals voor de belastingaangifte hier met geregelde perioden voor gaan zitten. Verontrustend vind ik dat er niet alleen opgeslagen wordt, wat jij zelf fotografeert. Ook wat een ander je zendt, blijft plakken. Ik heb al de gewoonte om elke vrijdag minimaal 10 e-mails te deleten. Zo blijft mijn mail account in ieder geval strak.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.