(Het streven naar) een duurzaam huishouden is een hot topic. Steeds meer mensen willen graag hun steentje bijdragen aan een beter milieu en kiezen daarom voor duurzame opties in hun dagelijkse leven. Denk hierbij aan het verminderen van plastic gebruik, het overschakelen naar groene energiebronnen en het kiezen voor biologisch voedsel. Toch zijn er ook nog een aantal aspecten van duurzaamheid waar je wellicht niet direct aan denkt. In deze blog bespreken we een paar dingen waar je misschien niet aan hebt gedacht bij het verduurzamen van je huishouden.
Waterbesparing in de badkamer
Veel mensen zijn gefocust op het besparen van water. Denk hierbij aan het gebruiken van de eco-programma’s van de wasmachine en de vaatwasser. Sommige mensen pakken het groter aan en maken gebruik van een regenton in de tuin. Toch zijn er aantal dingen die je in je dagelijkse gebruiken kunt aanpassen om water te besparen.
Denk bijvoorbeeld aan waterbesparing in de badkamer. Veel mensen zijn zich niet bewust van hoeveel water er verspild kan worden tijdens het douchen of het tandenpoetsen. Je kunt een groot verschil maken door bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop te installeren of de kraan dicht te draaien tijdens het tandenpoetsen. Ook is het aan te raden om korter te douchen. Je hebt hier handige timers voor die je kunt ophangen in de douche. Dit zorgt ervoor dat je meer grip kunt krijgen op de hoeveelheid water die je gebruikt tijdens het douchen.
Energiezuinige apparaten
Een ander aspect van duurzaamheid waar mensen niet direct aan denken, is het gebruik van energiezuinige apparaten. Oude apparaten verbruiken vaak veel meer energie dan nieuwe, energiezuinige modellen. Zo is het aan te raden om te kiezen voor een energiezuinige koelkast of wasmachine met een zuinig energielabel. Op die manier kun je flink besparen op je energierekening en tegelijkertijd het milieu een handje helpen. Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten dus altijd op het energielabel en kies voor een zo zuinig mogelijk model.
Afval scheiden en recyclen
Hoewel steeds meer mensen bewust bezig zijn met afval scheiden en recyclen, zijn er nog genoeg huishoudens die hier niet actief mee bezig zijn. Het is belangrijk om te beginnen met het scheiden van je afval. Dit doe je door het afval te verzamelen in verschillende bakken voor plastic, papier, glas en GFT-afval. Op die manier kun je ervoor zorgen dat meer afval gerecycled kan worden en minder belandt op de vuilnisbelt. Daarnaast kun je ook kijken naar manieren om minder afval te produceren.
Denk bijvoorbeeld door boodschappen te doen met herbruikbare tassen en verpakkingen te vermijden. Zo kun je tegenwoordig je eigen zakjes meenemen voor groente en fruit of brood in de supermarkt. Al deze kleine aanpassingen kunnen je op weg helpen naar een duurzamer huishouden.
Onderhoud van het rioleringssysteem
Het onderhouden van het rioleringssysteem is een aspect van duurzaamheid waar veel mensen niet bij stilstaan. Bij het riool ontstoppen maken veel mensen nog gebruik van zwaar chemische schoonmaakmiddelen. Deze middelen zijn belastend voor het milieu en daarom niet duurzaam.
Een goed werkend rioleringssysteem is essentieel voor een gezond en schoon leefmilieu. Toch wordt het vaak vergeten als het gaat om duurzaamheid. Het tijdig laten reinigen en inspecteren van de riolering en afvoer kan verstoppingen en lekkages voorkomen. Onderhoud aan het riool het beste laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. Een professionele rioolservice kan je hierbij helpen en zorgen voor een goed onderhouden rioleringssysteem.
Helaas adverteren verschillende malafide ‘bedrijven’ flink op het internet en doen zich voor als een medewerker van gevestigde bedrijven als Riool Reinigings Service. Wees er zeker van dat je te maken hebt met een betrouwbaar en traceerbaar bedrijf. Gelukkig heeft de Consumentenbond een handige blog geschreven over hoe je dit soort praktijken kunt herkennen en oplichting kunt voorkomen.
Deze blogpost een gesponsorde samenwerking met RRS (Riool Reinigings Service)
Afbeelding: Nina Rumbines via Unsplash