Tips voor een duurzaam voedingspatroon

Je kunt jouw milieu-impact niet alleen fors verlagen door energie vergelijken en te kiezen voor een duurzame aanbieder, maar ook door op je voeding te letten. De grootste winst is zo behaald door minder vlees en vis te eten. Er is nog meer dat je kunt doen. Ontdek hoe je jezelf een duurzaam eetpatroon kunt aanmeten en goede gewoonten kunt aanleren.

Minder verspillen

In Nederland verspillen we gemiddeld zo’n 9 procent van al het voedsel (bron: 2019, Onderzoek Voedingscentrum). Dit komt neer op 34 kilo per persoon per jaar aan voedsel dat voor niets is geproduceerd. Door slim te winkelen, koken en te bewaren gooi je niet alleen een stuk minder voedsel weg, maar bespaar je ook nog eens geld.

Gemiddeld kun je jaarlijks €120,- besparen door slimmer met voedsel om te gaan.

Tips hoe je kunt besparen op boodschappen?

  1. Maak een weekmenu en stel je boodschappenlijstje aan de hand van het menu op. Let hierbij ook op de seizoensgroenten en de herkomst van producten. Een vrucht dat helemaal uit Chili moet komen, legt een grotere afstand af (meer CO2 uitstoot, dus) dan één gewoon uit het Westland.
  2. Gebruik een keukenweegschaal of maatbeker. Zo kun je voldoende hoeveelheden klaarmaken zodat je niet (teveel) overhoudt. Ook nog eens goed voor de lijn!
  3. Gooi producten niet te snel weg. Zuivel heeft bijvoorbeeld een THT-datum, Tenminste Houdbaar Tot. Na de datum kan het product nog prima zijn. Vertrouw op je zintuigen. Beoordeel de kwaliteit door eerst te kijken, ruiken en proeven.
  4. Voor meer tips kun je ook de Verspillingsvrije Coach app downloaden.

Minderen met vlees

De vleesindustrie heeft een grote impact op het milieu. Als echte vleesliefhebber hoef je niet alle vlees op te geven, maar iedere week een dagje zonder vlees maakt al verschil. Voornamelijk rood vlees is belastend voor het milieu (en je lichaam).

Vervang vlees door bijvoorbeeld een vleesvervanger, ei, peulvruchten of ongezouten noten voor een volwaardige maaltijd. Minder ook op vleeswaren voor op brood. Ook deze zijn belastend voor het milieu en niet al te gezond.

Vleeswaren kunnen onder andere veel zout en verzadigd vet bevatten en worden in verband gebracht met ziekten, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en darmkanker.

Minder zuivel en kaas

Een veganistisch eetpatroon is beter voor het milieu, maar zuivel heeft ook verschillende gezondheidsvoordelen. Zo bevatten zuivelproducten eiwit, calcium en vitamines B2 en B12. Als veganist kun je te maken krijgen met een ijzertekort bij het weglaten van zuivel uit je voeding Dit kun je wel weer compenseren door andere producten of supplementen (laat je altijd goed informeren door een professional zoals de huisarts!).

Te veel aan alles is ongezond. Zo ook een teveel aan melk, yoghurt, en kaas. Vooral (de productie van) kaas is belastend voor het milieu. In plaats van vlees en kaas, kun je jouw boterhammen ook eens beleggen met zelfgemaakte hummus, groentespread, pindakaas of notenpasta. Zuivel kun je vervangen door onder andere sojamelk, havermelk en kokosmelk.

Wat doe jij om gezonder en duurzamer te eten en drinken? Deel je tips in een reactie hieronder!

Deze blogpost is een gesponsorde samenwerking met Pricewise

Afbeelding: Rustic Vegan via Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.