Tips voor groene gevels

Groene gevels, ook wel green wall of living wall genoemd, zijn gevels die voorzien zijn van mossen of planten. Naast een originele uitstraling hebben deze binnen- of buitengevels ook een aantal voordelen. Zo nemen de planten aan de gevel fijnstof en schadelijke stoffen, zoals CO2, op uit de buitenlucht en zetten dit om in zuurstof.

blauwe regen-parklaan.nl-duurzaamheidskompas.nl-groene gevels

Planten en mossen

We onderscheiden twee soorten groene gevels, zogenaamde mossen- en plantenwanden. Het spreekt eigenlijk al voor zich, de ene wand is beplant met mossen en de andere met planten. Gevelplanten kun je zelf laten groeien, denk hierbij bijvoorbeeld aan klimplanten.

Het is ook mogelijk om vooraf beplantte gevels aan je huidige gevel te laten bevestigen. Je koopt dan een groene gevel die al is begroeid met planten of mossen en deze wordt aan de gevel bevestigt, zo hoef je niet te wachten tot alle planten volgroeid zijn.

anna-garforth-moss-graffiti-designboom.com-duurzaamheidskompas
Een trend hierin is ‘moss graffiti‘. Deze straatkunstvorm uit zich onder meer als woorden, leuzen en beelden van mos op gevels van gebouwen.

anna-garforth-moss-graffiti-designboom.com-duurzaamheidskompas-2

Biodiversiteit en meer luchtkwaliteit

Een groene gevel is goed voor de kwaliteit van de lucht en biodiversiteit van de omgeving. Zo zorgen de planten van de groene gevels voor een betere luchtkwaliteit doordat ze fijnstof en andere schadelijke stoffen als CO2 opnemen vanuit de lucht en deze stoffen vervolgens omzetten in zuurstof.

Een schone lucht is een goede aanvulling voor de omgeving. Met name in de grote steden is er minder groen door de vele gebouwen op een klein oppervlak. Groene gevels kunnen bijdragen aan een schonere stad.

greenfacade2 (1)

Groene binnengevels bevorderen de luchtkwaliteit van bijvoorbeeld kantoorpanden, het is aangetoond dat een betere luchtkwaliteit de werkprestaties bevorderd. Door meer zuurstof in te ademen kunnen mensen zich beter concentreren. Daarnaast trekken groene gevels veel insecten en vogels aan en bevorderen hun leefomgeving. Groene buitengevels zijn hier meer geschikt voor, insecten en vogels kunnen dan gemakkelijk bij de beplanting komen en hebben er veel profijt van.

greenfacade (1)

Trendy uitstraling

De originele uitstraling van de beplanting van een gevel kan een woning of gebouw een stuk aantrekkelijker maken. Van buitenaf is het mooi om te zien en valt het gelijk op, vergelijk het maar eens met een saaie betonnen gevel. Ook binnenshuis is een groene gevel een leuk extraatje, het geeft namelijk een hele andere indruk dan een geverfde muur en maakt de omgeving een stuk levendiger.

plantaire-living-wall-duurzaamheidskompas-groene binnengevel

Groene gevels: hoe pak je het aan?

Groen op de gevel is niet altijd gewenst. Zo kan er ook schadelijk groen op de gevel terecht komen. Om beschadiging te voorkomen is het verstandig om de gevel eerst te laten reinigen en vervolgens te laten impregneren.

Het impregneren van een gevel zorgt ervoor dat er geen water meer wordt opgenomen of doorgelaten door de muur. Op deze manier kunnen planten of mossen hun wortels ook niet hechten in de gevelstenen en voegen. Hierdoor kun je een ernstige gevel beschadiging voorkomen én toch genieten van een mooie, beplantte gevel.

– Deze blogpost is gesponsord door Gevelreiniging-weetjes.nl – 

***
Afbeelding: parklaan.nl, homegue.com, vrijekavelsvathorst.nl, designboom.com (Anna Garforth, uitgelicht), plantaire.com

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

7 Comments

  1. ik heb al veel planten op mijn muren, heb meer muur als ‘tuin of begroeiing dan horizontaal in feite: grote roos: super ver uitgegroeid langs de muren al op drie muren en vele m2 dus bedekt , had dit nooit kunnen denken dat die zo groot zou worden. Vroeger: wilde wingerd: maar toch weg gedaan wegens te vlug groeiend(op dak bijna) en dan veel bladverlies ook. Nu: bruidsluier, groen blijvende klimop en ook klimhortensia voor in schaduw zijde. ook enkele clematis(drie) en zeer oude klimroos van plus 30 jaar van onder de ‘woekerende gele japanse kamperfoelie gehaald.ook druif die ik half terug snoei(deel op huis mag verder groeien in de roos). dus: al doende LEERT men, dus: probeer en doe eens iets anders, denk na over je soort : licht of schaduw enz..

  2. hi, leuk, vooral ‘ook zo gek’ maar ja, ik ben ook zo gek hoor 😉

  3. Wij zouden ook graag een groene buitenmuur met planten willen realiseren. Onze buren hebben dit ook en het ziet er erg mooi uit. Onze gevel moeten we eerst laten stralen, zodat al het vuil weg is en het een goede plek wordt waar planten en mossen zich kunnen hechten.

  4. Wij zouden ook graag meer groen willen toevoegen rondom onze woning. Een groene gevel zien wij als eerste stap. We zijn alleen nog wel aan het bepalen welke soort planten we daarvoor kiezen. Deze moeten goed te onderhouden zijn.

  5. Wij hebben net een café geopend. De gevel is pas echt af wanneer hij bedekt wordt met een laag klimop. De plantjes groeien als kool. Ik verheug me nu al op het resultaat. Ik ga proberen of ik de buren ook zo gek krijg.

  6. Ik ben ook groot fan van groene gevels en veel planten in een voortuin. Volgende week gaat een goede vriend van mij ook mos aanbrengen op onze buitenmuur. Moet hiervoor alleen nog even een steiger regelen. Ben erg benieuwd naar het resultaat!

  7. Ziet er super mooi uit, bedankt voor de tips!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.