Toename ‘oranje energie’ contracten

Bijna vier keer zoveel mensen kozen in het afgelopen halfjaar voor groen in plaats van grijs. Dit komt vooral doordat er veel meer energiecontracten voor groene energie uit ons eigen land werden afgesloten. In een jaar steeg het aantal contracten met die zogenoemde ‘oranje energie’ met meer dan 275%.

Toename oranje energie

In 2007 had nog maar een derde van de huishoudens een contract voor groene stroom. Inmiddels is de verhouding 80% groen en 20% grijs. 27% heeft een contract voor groene stroom uit Nederland en 53% voor groene stroom uit een ander land in Europa. Het aantal contracten voor oranje stroom is flink toegenomen. Vorig jaar was het aandeel oranje slechts 8%. Deze toename komt niet alleen doordat er meer aanbod van groene energie uit Nederland is; er is ook meer vraag naar. Daarnaast vinden de meeste huishoudens het prima iets meer te betalen voor groene energie die in ons land wordt opgewekt.

Extra betalen voor groen uit Nederland

Steeds meer Nederlanders kiezen gelukkig bewust voor groen. Ongeveer 40% is bereid om hier meer voor te betalen. De helft hiervan zou ook extra willen betalen voor groen uit Nederland. Maar ook mensen die liever kiezen voor een goedkoop energiecontract, kunnen kiezen voor groen. De prijs van contracten met groene energie is namelijk lang niet meer altijd hoger dan voor contracten met grijze energie. Sterker nog, de goedkoopste contracten zijn juist vaak met groene energie.

Lagere prijs door meer aanbod

Het wordt steeds goedkoper om groene energie op te wekken. Dit komt onder andere door subsidies vanuit de overheid, waardoor bedrijven sneller investeren in de opwekking van groene energie. Er werd in 2016 dan ook veel meer duurzame energie geproduceerd dan in het jaar daarvoor. Zo werd er drie keer zoveel energie gehaald uit windmolens op zee, steeg de opgewekte energie uit windmolens op land met 20% en is de hoeveelheid zonne-energie verdubbeld. Doordat er meer aanbod is, gaat de prijs omlaag.

Groene energie in provincies

In Zeeland worden de minste grijze contracten afgesloten (16,7%). Bij de groene contracten komt in deze provincie 54,3% uit Europa en 29% uit Nederland. Ook in Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Brabant worden er veel groene energiecontracten afgesloten. In de provincies Friesland, Drenthe en Gelderland kiezen mensen eerder voor grijs. Als gekeken wordt naar het aantal energiecontracten voor groene stroom uit ons eigen land, staat Flevoland op nummer één. Hier koos 34% voor oranje stroom. Daarna volgen Utrecht (32%), Noord-Holland (30%) en Zeeland (39%).

Grootste stijging oranje stroom

In Flevoland kiest op dit moment niet alleen het grootste aantal mensen voor groene stroom uit Nederland, de stijging in de oranje energiecontracten is hier ook het grootst. In 2015 koos nog maar 7,3% van de huishoudens in deze provincie voor groene stroom uit Nederland. In 2016 steeg dit percentage naar 21,7% en in 2017 naar 34,5%. Ook in Utrecht was een grote stijging te zien in het aantal oranje energiecontracten. In 2015 koos 8,1% voor groen uit Nederland, in 2016 was dit 22,4% en dit jaar 31,7%. In Drenthe bleef de stijging in het aantal oranje contracten flink achter ten opzichte van de andere provincies. Met een aandeel van 6,8% in 2015, 15,9% in 2016 en 20% in 2017.

Toekomst van groene energie uit Nederland

Naar verwachting zal er steeds meer duurzame energie opgewekt worden in Nederland. Daarnaast worden burgers steeds milieubewuster en wordt de overheid opgeroepen om meer te investeren in groene energie. Het aantal energiecontracten voor oranje stroom zal dus nog verder toenemen. Wil jij een energiecontract afsluiten met groene stroom uit Nederland? Ga dan energie vergelijken en filter daarbij op ‘Alleen groen uit Nederland’. Dan krijg je een overzicht van de energiecontracten waarmee je groene energie n uit Nederland afneemt.

Gebruik jij oranje energie? Deel je ervaring met ons!

– Deze blogpost is een samenwerking met Hoyhoy.nl –

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.