Aantal personen: 10-15 personen Bereidingstijd: 90 minuten (+24 uur)
300 gram Asjoera tarwe (asurelik buğday van bijvoorbeeld het merk Duru) te vinden in alle Turkse winkels
175 gram Witte bonen
175 gram Kikkererwten
12 gedroogde abrikozen
1 sinaasappel
1 appel
50 gr rozijnen
300 gram suiker
1 citroen
2 stuks kruidnagel
Ter garnering
Amandelschaafsel
Hazelnoten
Walnoten
Granaatappel
Sesam
Kaneel poeder
kleine kommetjes ter servering, 1 kom per persoon
Bereiding
Dag ervoor
Spoel de tarwe met water en doe het in een grote pan, voeg water toe (10 cm boven de tarwe). Breng het aan de kook voor ongeveer 15 minuten, doe het vuur uit en laat de tarwe rusten met de deksel erop tot de volgende dag. Gebruik je gedroogde witte bonen en gedroogde kikkererwten? Dan is het handig om deze ook een avond van te voren te laten weken in water, zodat je korter hoeft te koken. Heb je toevallig alleen voorgekookte bonen (naturel/ zonder saus en kruiden) en kikkererwten in huis? Dan hoef je deze uiteraard niet te weken en meteen gebruiken. Let wel dat je ze dan korter meekookt, zodat ze niet uit elkaar vallen.
Volgende dag
Breng de tarwe met ruim water en de kruidnagel (weer) aan de kook en laat het pruttelen voor ongeveer 1 uur. Kook intussen ook de geweekte bonen en kikkererwten in aparte pannen. Na ongeveer een half uur koken (check of ze zacht genoeg zijn om te eten), kunnen deze peulvruchten bij de tarwe in de pan meekoken. Vergeet niet om regelmatig te roeren. Terwijl het water kookt:
- Snijd de zoete abrikozen in kleine stukjes rozijnen uitlekken.
- Was de sinaasappel en citroen en rasp de schillen,
- Schil de appel en snijd in kleine stukken,
Voeg na 1 uur koken de geraspte sinaasappelschil, geraspte citroenschil, rozijnen, stukjes abrikoos, stukjes appel toe in de pan.
Laat alles nog 15 minuten door pruttelen op laag vuur. Ook hier is het van belang om regelmatig te roeren. Voeg tot slot de suiker toe en laat al roerend het geheel nog vijf minuten doorkoken.
Haal de pan van het vuur en laat de Asjoera 30 minuten rusten met de deksel op de pan.
Verdeel de heerlijk ruikende Asjoera over de kommetjes, garneer met amandelschaafsel, hazelnoten, walnoten en kaneelpoeder en laat ze afkoelen en zet ze vervolgens 2 uur in de koelkast alvorens te serveren.
Tip: Mocht je niet een massale hoeveelheid willen, kun je vanzelfsprekend de ingrediënten halveren voor rond 6 personen. De puddinkjes zijn zowel koud als op kamer temperatuur te nuttigen. Bovendien is het dessert zeker enkele dagen houdbaar, mits bewaard in de koelkast.
Weetje
Asjoera of Noah’s Pudding is een onder meer Turks (Aşure) dessert dat is gemaakt van een mengsel uit granen, vruchten en noten. “Asjoera” betekent “tiende” in het Arabisch. Asjoera is onderdeel van de culinaire traditie van Turkije, evenals veel van de omringende landen. Traditioneel wordt dit dessert gemaakt in grote hoeveelheden en wordt verspreid onder vrienden, familieleden, buren, collega’s, klasgenoten als een aanbod van vrede en liefde. Asjoera werd traditioneel gezien genuttigd tijdens de koudere maanden van het jaar, omdat het calorierijk is en veel voedingsstoffen bevat.
Maar nu is het het hele jaar door genieten van deze gezonde pudding!
09/08/2024
Dag Tineke,
Dank voor je bericht en je kritische blik. Wij hebben de blog aangevuld.
We zijn benieuwd naar je eindresultaat!
Met groene groeten,
Nur
08/08/2024
In de lijst met ingrediënten staan witte bonen en kikkererwten vermeld, maar bij de bereidingswijze is daar geen sprake van. Kan dit even nagekeken en aangevuld worden aub?