Ingrediënten
2 tot 2,5 kilo vastkokende, biologische aardappelen
1 middelgrote blik doperwtjes met worteltjes
1 middelgrote pot turşu (turkse augurken ingemaakt in zuur-zout, te koop bij Turkse buurtwinkel)
1 kleine pot zilver uitjes
Voor de saus
1 middelgrote pot yoghurt mayonaise
2 eetlepels ketchup
1 theelepel mosterd
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels zonnebloemolie
2 theelepel zout
2 theelepels zwarte gemalen peper
Bereiding
Kook de aardappelen gaar, ontvel en snijd ze in grove stukken. Voeg de klein gesneden turşu, doperwtjes met worteltjes en zilveruitjes toe.
Doe de yoghurt mayonaise, ketchup, mosterd, citroensap, zonnebloemolie, zout en zwarte peper in een kom. Meng goed door elkaar en voeg het toe aan de aardappelen met de rest van de ingrediënten. Als het goed is, krijg je uiteindelijk een smeuïg mengsel.
Je kunt de salade voor het opdienen het beste 1 tot 2 uur in de koelkast zetten.
Met een sneetje brood is de Turkse Huzarensalade ook een heerlijke vegetarische maaltijd salade. Maar de salade is ook niet mis als side dish bij je avondeten of als tapasgerechtje.
Weetje
De huzaren waren van oorsprong Hongaarse ruiters, die in de Keizerlijke Oostenrijkse legers ten strijde trokken tegen de Turken. Huzaren werden vooral ingezet om vijandelijk gebied te verkennen. Eenmaal tussen de vijand moesten ze onopgemerkt zien te blijven. Vuur maken om te koken was daarmee onmogelijk. Daarom namen de huzaren vooraf bereid voedsel mee. Door dit voedsel te mengen ontstond een koude salade, die werd al snel ‘huzarensalade’ genoemd.
***
Volg Duurzaamheidskompas.nl ook op Facebook of Twitter !