Tweedehands trapliften: een duurzame oplossing

Ook in de zorg- en hulpmiddelen sector is duurzaamheid een veelbesproken onderwerp. De vergrijzing neemt toe, terwijl beschikbare gelden en toeslagen steeds minder worden. De zorg voor ouderen moet slimmer, zodat ouderen steeds langer verantwoord thuis kunnen blijven wonen. Daarin spelen technologische ontwikkelingen en innovatieve oplossingen een grote rol.

Duurzame hulpmiddelen

Ook bij hulpmiddelen in of bij de zorg wordt er gelukkig steeds vaker gekeken naar hergebruik van spullen. Denk aan toiletstoelen, scootmobielen en rollators. We zien dat het aantal aanbieders van tweedehands hulpmiddelen toeneemt. Een geslaagd voorbeeld van hergebruik binnen woningaanpassingen is de traplift.

Slim en duurzaam ondernemen
Jarenlang waren er alleen nieuwe trapliften te koop. Voor elk huis werd een traplift op maat gemaakt. Dat leek logisch, want elke persoon met een beperking is immers uniek, heeft eigen wensen en mogelijkheden in het huis. Een lucratieve positie voor leveranciers van (nieuwe) trapliften. En de gebruikte traplift? Die verdween op de schoothoop.

smienk-tweedehands-traplift-duurzaamheidskompas

Tweedehands trapliften in opmars

Toen kwam de omslag en tweedehands trapliften maakten hun intrede. Er werd door leveranciers als argument vaak aangedragen dat hergebruik ten koste gaat van kwaliteit en veiligheid. Maar Smienk trapliften bewees het tegendeel.

Een duurzaam avontuur

Hoe dat begon? Erik Smienk, de eigenaar van Smienk trapliften was zelf adviseur van nieuwe trapliften. In de praktijk ontmoette hij steeds vaker klanten met soortgelijke behoeften én eenzelfde soort trap. Daar kwam bij dat hij regelmatig de vraag kreeg of hij een geplaatste traplift weer terug kon kopen. ‘Dat kon niet,’ zeiden de leveranciers toen, ‘het is maatwerk’.

Klanten die een traplift voor duizenden euro’s kochten, konden deze niet kwijt en mensen die juist een nieuwe traplift nodig hadden, konden deze niet betalen door de hoge nieuwprijs. Zo kwam Erik Smienk op een duurzame en financieel aantrekkelijke oplossing. Hij werd de eerste aanbieder van tweedehands trapliften in Nederland.

In 2012 kocht hij zijn eerste gebruikte traplift. Deze reviseerde hij, maakte hem op maat en verkocht deze door. Inmiddels kunnen eigenaren van trapliften deze aan hem (terug) verkopen. Klanten met een kleiner budget die een traplift nodig hebben, kopen met duizenden euro’s voordeel een gebruikte traplift. Het is ook nog eens duurzaam.

Inmiddels heeft Smienk trapliften 50 man personeel in dienst. Dat bewijst wat een succes het concept van herbruikbare trapliften eigenlijk is.

Besparing in de zorg
Sinds januari 2015 worden trapliften vergoed vanuit de Wet Maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het verstrekken of uitlenen van hulpmiddelen brengt voor gemeenten nog veel vragen mee. De Wmo-plicht om inwoners zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen woning te laten wonen, staat vaak onder druk door de afname van beschikbare middelen. Steeds meer gemeenten zien in dat een perfect werkende traplift weggooien geldverspilling is. Ook zij stappen over op tweedehands trapliften. Een duurzame oplossing om de besparingen in de zorg het hoofd te bieden en toch de kwaliteit van hulpmiddelen te waarborgen.

-Deze blogpost is een samenwerking met Smienk trapliften-

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.