VeganChallenge: 5 redenen om mee te doen

Het is weer bijna tijd voor de nieuwe VeganChallenge. Ook dit jaar is de verwachting dat er duizenden mensen de uitdaging met zichzelf aangaan om een maand lang vlees- en zuivelproducten links te laten liggen om voor een volledig plantaardige leefstijl te gaan.

Hier nog even de 5 redenen om je in april aan te melden voor de nieuwe lichting van VeganChallenge 2014:

1. Dierenwelzijn

Eén veganist maakt jaarlijks al een wezenlijk verschil voor tientallen dieren. Veganisme is een duidelijk statement tegen een systeem waarin dieren gezien en behandeld worden als gebruiksvoorwerp of productiemiddel.

2. Voedseltekort tegengaan

Momenteel wordt meer dan 70% van alle landbouwgrond gebruikt voor de veeteelt. Er zijn meerdere kilo’s veevoer nodig om 1 kg vlees te produceren. Denk bijvoorbeeld aan het verbouwen van Soja als veevoer. Hierdoor gaan ook stukken tropisch regenwoud en verschillende diersoorten verloren. Het is dan ook efficiënter om landbouwgrond direct in te zetten voor voedselproductie ten behoeve van menselijke consumptie.

3. Besparen milieu

De veehouderij is verantwoordelijk voor de grootste uitstoot (zeker 18% van het totaal) van broeikasgassen zoals methaan en CO2 en is daarmee een belangrijke oorzaak van de opwarming van de aarde. De Verenigde Naties stellen daarnaast dat de vleesproductie de tweede grootste oorzaak is van milieuproblemen zoals bodemverontreiniging, water- en luchtvervuiling, verzuring en aantasting van de biodiversiteit.

summerrayne.net_duurzaamheidskompas.nl

4. Gezondheidsvoordelen

Een gevarieerde plantaardige voeding biedt voedingsstoffen om gezond en energiek te blijven. Door (meer) plantaardig te eten verklein je de kans op onder meer hart- en vaatziekten. Plantaardige voeding bevat bovendien geen cholesterol en minder verzadigde vetten. Ook onder topsporters worden plantaardige diëten steeds populairder.

Lees tip:  Duurzame lifestyle switch: VeganChallenge

5. Variatie en nieuwe inzichten

Ook als je nog nooit een vegan gerecht hebt geproefd, is er genoeg reden om een maand lang flink uit de band te springen. Denk aan alle nieuwe, lekkere en vooral gezonde smaken die je rijker zult zijn. Niets mis met wat gezonde variatie in de keuken 😉

Not alone

De challenge hoef je gelukkig niet alleen te doen. De initiatiefnemers bieden namelijk begeleiding met volledige dagmenu’s, recepten voor iedere gelegenheid, nieuwsbrieven met informatie en tips, activiteiten door het hele land, on-line communities, een buddymap, kortingen en kans op prijzen.

Meer informatie?

De 4e editie van de VeganChallenge is in april 2014
Inschrijven
Facebook 
Twitter

***
Afbeeldingen: summerrayne.net, thelavishworld.com

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.