Verklein de CO2-pootafdruk van je huisdier

Met maar liefst 35 miljoen huisdieren in ons land kunnen we wel stellen dat de gemiddelde Nederlander gek is op huisdieren. Alle Fikkies, Felixen, Stampertjes, Tweeties en Bubbels geven ons niet alleen veel liefde, maar ze dragen ook bij aan de CO2-voetafdruk van het huishouden.

Hoe kun je het houden van huisdieren nu combineren met een duurzame levensstijl?

Honden en katten

Voer, vooral voor vleeseters zoals honden en katten, heeft een behoorlijke impact op het milieu. Toch is dit te relativeren, doordat het meeste voer voornamelijk uit restvlees bestaat dat wij als mensen niet eten. Nu kun je ervoor kiezen om een wat kleiner hondje te nemen dat minder eet, maar als je gek bent op de grotere viervoeters, is dit natuurlijk geen optie.

Ook wil je absoluut niets van de kwaliteit van het voer opofferen. Bovendien zou slecht voer uiteindelijk vaak meer ritjes naar de dierenarts betekenen; ook niet geheel milieuvriendelijk. Je kunt wel een verschil maken door je hond en kat droogvoer te geven. Niet alleen heeft dit een kleinere impact op het milieu, maar het bederft ook minder snel dan nat voer. Je kunt voer dat niet opgegeten is afdekken en in de koelkast bewaren om verspilling tegen te gaan.

Konijnen en knaagdieren

Deze kleinere huisdiertjes laten een stuk kleinere pootafdruk op het milieu achter, mede omdat zij geen vlees eten. Je kunt het houden van deze dieren nog milieuvriendelijker maken door bepaalde producten, zoals een hamsterhok, tweedehands aan te schaffen. Dat bespaart weer materiaal. Koop je toch een nieuw verblijf en is het van hout? Let dan op dat het hout een FSC-keurmerk heeft om zo het promoten van illegale boskap te voorkomen.

Tropische vissen en terrariumdieren

Hoewel een aquarium met koudwatervissen niet zoveel effect heeft op de CO2-voetafdruk van een huishouden, is het met het houden van tropische vissen en terrariumdieren anders gesteld. Niet alleen worden tropische vissen soms ingevlogen uit verre landen, maar ook het houden van deze dieren gaat ten koste van de duurzaamheid van een huishouden. Een aquarium en terrarium moeten verwarmd en verlicht worden en een tropisch aquarium vereist daarnaast een pomp.

Het houden van deze dieren vraagt dus vooral veel stroom en het is zaak om bewust om te gaan met energie. Je kunt bijvoorbeeld ervoor kiezen om zuinige ledlampjes te gebruiken om het verblijf te verlichten en de bak af te dekken om minder warmte verloren te laten gaan. Daarnaast kun je de bodem en de achterkant van het verblijf isoleren. Ten slotte kun je een contract afsluiten bij een van de groenere energieleveranciers om je huishouden toch zo duurzaam mogelijk te houden.

Heb je tips voor het duurzaam houden van huisdieren? Deel ze in een reactie hieronder!

-Deze blogpost is een samenwerking met Pricewise-

Afbeelding: Mikhail Vasilyev via Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.