Verplichte energielabel C voor bedrijfspanden

“Per 1 januari 2023 moet elk kantoor groter dan 100 m² minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een Energie-Index van 1,3 of beter. Voldoet het pand dan niet aan de eisen, dan mag u het pand per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit.”

Deze paragraaf op de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken laat er geen twijfel over bestaan: maak de sprong naar energielabel C of krijg de handhaving op je dak.

Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft, net zoals bij particuliere woningen, aan hoe duurzaam en energiebesparend een pand is. Het hoogst haalbare is energielabel A waarbij er diverse energiebesparende maatregelen zoals het plaatsen van zonnepanelen (zon-PV), het toepassen van duurzame led-verlichting, het toepassen van systemen gebaseerd op warmteterugwinning van ventilatielucht en het plaatsen van een hr-ketel en/of warmtepomp aan te pas komen.

Wat is de huidige stand van zaken?

De overheid wil dat in 2023 alle kantoorpanden over zijn naar energielabel C. Doorgaans zijn dit bedrijfspanden die voor 2000 zijn gebouwd. Onderzoek laat zien dat de panden tussen 2000-2006 veelal label C hebben, terwijl gebouwen na 2006 vaak al een energielabel A bezitten (Verlicht energielabel voor Kantoren, november 2016 (EIB). Het komt er dus op neer dat 43% van de Nederlandse kantoren in het bezit van energielabel D of beter zijn. (zie bron).

Wat zijn de kosten voor een energielabel C of hoger?

Volgens Jeroen van den Hoorn, subsidieadviseur bij Hezelburcht in Amsterdam is het mogelijk om met kleine investeringen (bijvoorbeeld isolatiemaatregelen voor spouwmuur, dak en glas) het energielabel voor kantoren te verbeteren. Bij een middelgroot kantoorpand, kun je denken aan een investering van ongeveer € 86,- per m² om de sprong van energielabel E naar C te maken. Denk je aan de langere termijn en wil je direct naar energielabel A? Dan heb je te maken met een verdubbeling van je investering per m².

Lees tip:  VeganChallenge: klaar voor de start!

Hoe staat jouw bedrijfspand ervoor?

Wil je een indicatie van of en hoe je aan de norm kunt voldoen? Het ministerie heeft een verkenner in het leven geroepen die inzicht geeft in de investeringskosten, de jaarlijkse besparing op energiekosten en de terugverdientijd. Ook kun je zien wat het milieueffect is in CO2-reductie per m².

Om je energielabel bedrijfspand op te krikken naar de wettelijke energielabel C, kun je ook beroep doen op diverse subsidieregelingen die het financieel aantrekkelijker maken om je bedrijfspand of kantoorruimte te verduurzamen. Met de subsidiewijzer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kun je inzage krijgen in de mogelijkheden.

Investeer je al in een energielabel A voor je kantoorpand? Deel het met ons!

-Deze blog is een samenwerking met Bee Interactive-

Photo by Scott Webb on Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

2 Comments

  1. Kleine nuance op het artikel, namelijk dat het best haalbare energielabel voor bedrijfspanden tegenwoordig A+++++ (vijf plusjes) is.

    In het algemeen is energielabel C voor kantoren ná 1983 goed te halen en is vaak alleen het vervangen van de verlichting door LED of T5 verlichting voldoende. Ook kan met zonnepanelen de stap worden gemaakt. Qua isolatie scoren deze panden namelijk in de basis al voldoende.

    Voor gebouwen vóór 1983 moet er vaak eerst wat gebeuren aan de isolatie van gevels en daken.

  2. Bedankt voor het behandelen van de kosten om je pand een hoger energielabel te geven. Mijn eigen pand moet ook beter geïsoleerd worden en ben nu aan het kijken naar de verschillende mogelijkheden om dat te doen. Ik ga mij nog even verder verdiepen in de investeringskosten en eventuele subsidies.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.