Vijf grote energieslurpers in huis

Wist je dat een huishouden jaarlijks gemiddeld 3.300 kilowattuur elektriciteit verbruikt? (Milieucentraal, 2016). Daarvoor betaalt een gezin zo’n €650,-. Dat is veel geld, en dus loont het de moeite te kijken naar vijf grote energieverbruikers in huis.

1.Energieverbruik koelkast

Heb je een oude of een nieuwe koelkast? Een oude koelkast verbruikt meer energie dan nieuwe exemplaren. Zo kost een 15 jaar oude koelkast met vriesvak zo’n 450 kWh en dat kost je ongeveer €90 per jaar. Een gemiddeld huishouden met twee personen en een aparte koelkast en diepvries, kost zelfs zo’n €140 voor beide apparaten (Ditrendenergie, 2016). Een nieuwere koelkast met een energielabel A+++ kost met een verbruik van 150 kWh zo’n €30 per jaar.

2. Energieverbruik televisie

Tv’s met grote schermen verbruiken veel energie. Zo kost een groot plasmascherm met een gemiddeld verbruik van 485 kWh zo’n €100 per jaar. Een groot zuinig LCD-scherm daarentegen verbruikt drie keer zo weinig.

3. Energieverbruik wasmachine

Een wasje draaien kost per keer maar een paar cent. Toch is het zonde voor twee spijkerbroeken het apparaat aan te zetten. Niet alleen kun je elektriciteit (en water) besparen door telkens een volle wasmand in het apparaat te gooien, ook het aantal graden waarop je wast is van invloed op je energierekening. Zo betaal je voor een was van 40 graden €0,10 terwijl je €0,29 betaalt bij 90 graden (Milieucentraal, 2016).

4. Energieverbruik elektrische boiler

Eentje die groter is dan 20 liter, verbruikt per jaar bijna 1.900 kWh en kost een gezin zo’n €380. Een zonneboiler kan een goed alternatief zijn.

5. Sluipverbruik bij computers en randapparatuur

Iedereen heeft een of meerdere laptops, computers en decoders in huis. Daar is dan ook een grote besparing mogelijk. Het gemiddelde verbruik van een desktop computer (met lcd-scherm) kost jaarlijks zo’n €50, terwijl een laptop ‘slechts’ €11 aan energie kost (Nuon, 2016). De stroomkosten voor een (complexe) decoder kan oplopen tot €50 per jaar (Milieucentraal, 2016). Dan betaal je ook voor de tijd dat hij in het stopcontact zit en je hem eigenlijk niet eens gebruikt. Tel al deze apparaten maar eens op. Misschien dat het totaalbedrag genoeg motiveert altijd de stekkers uit het stopcontact te trekken?

Andere grootverbruikers van energie

Andere apparaten die veel elektriciteit verbruiken, zijn een flink tropisch aquarium (900 kWh per jaar, ongeveer €180), een waterbed (750 kWh, ongeveer €150) en een beertender (500 kWh, ongeveer €100) als hij constant aanstaat.

Wat kun je doen om energie- en geld te besparen?

Er is dus genoeg energiebesparing (en dus geldbesparing) mogelijk door goed naar de apparaten in je huis te kijken. Trek stekkers eruit, gebruik stekkerdozen met aan/uit schakelaar en ga voor nieuwe en energiezuinige apparaten in plaats van oude televisies en koelkasten. Er is ook nog een andere manier waarmee je makkelijk geld kunt besparen, waaronder door energie overstappen. Je kunt met behulp van een energievergelijker namelijk eenvoudig online energieprijzen vergelijken en direct overstappen.

-Deze blogpost is een samenwerking met Energieleveranciers.nl-

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.