Energieverlies voorkomen met dakisolatie

Is je dak niet geïsoleerd? Dan verlies je tot 30% van de warmte in je woning. Warme lucht stijgt namelijk op en kan zo makkelijk ontsnappen via een geïsoleerd dak. Energieverlies voorkomen met dakisolatie is dan een optie? Waar kun je op letten? Deze blogpost helpt je op weg.

Hoe efficiënt verwarmen met dakisolatie?

Het dak van je woning is een van de belangrijkste factoren als het om warmteverlies gaat. Wil je efficiënt en energiezuinig verwarmen? Dan heb je dakisolatie nodig. Zo voorkom je energieverlies, wat resulteert in een lagere energiefactuur. Deze besparing kan oplopen tot wel 30% waardoor je op jaarbasis al gauw honderden euro’s kan besparen. Let op, hoeveel je effectief bespaart is afhankelijk van je specifieke situatie (bv. de mate waarin de rest van de woning geïsoleerd is, het type verwarming, …).

Wil je jouw schuin dak isoleren en is je zolder een volwaardige woonruimte? Dan is het verstandig om het dak te isoleren. Zo is de temperatuur op zolder comfortabel en constant. Is je zolder alleen een opslagruimte? Dan is het vaak beter om de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak. Zo is de isolatieschil kleiner en moet je een ruimte minder verwarmen in je woning, met lagere kosten tot gevolg.

Andere voordelen van dakisolatie

Naast een lagere energierekening heeft dakisolatie nog andere voordelen:

  • Verbeterd wooncomfort: dakisolatie zorgt voor een fijne én constante temperatuur in huis. Zo blijft je woning langer koel in de zomer en langer warm in de winter.
  • Hogere woningwaarde: met dakisolatie krijgt je huis een beter energielabel toegewezen. Wil je je woning later verkopen? Dan kan je dus ook een hogere prijs vragen.
  • Duurzame investering: een lagere energierekening is niet alleen goed voor je portemonnee. Door minder energie te verbruiken, draag je ook je steentje bij aan het milieu. Hoe minder je moet stoken, hoe minder CO2 je namelijk uitstoot.
Lees tip:  Duurzame tips bij verbouwen huis

Mogelijkheden dakisolatie

Wat zijn de mogelijke opties op gebied van dakisolatie? Allereerst moet je bepalen of je de binnenkant óf de buitenkant van je dak laat isoleren. Deze keuze is grotendeels afhankelijk van je woonsituatie, je budget en het type dak.

1. Dak isoleren langs binnen

Dit is de meest praktische en betaalbare optie als je een hellend dak hebt. Hierbij plaatst een expert het isolatiemateriaal tussen de houten balken van de dakconstructie. Een populaire optie is glaswol, omdat je dit makkelijk op maat kan snijden. Daarnaast zijn ook nog kunststof isolatieplaten, spuitisolatie of inblaasisolatie mogelijk.

2. Dak isoleren langs buiten

Wil je jouw dakbedekking renoveren én tegelijkertijd isoleren? Dan is langs buiten isoleren een mooie oplossing. Zo blijft de binnenkant van je huis onaangetast en is de dakconstructie goed beschermd tegen vorst en wisselende weersomstandigheden. Dit laatste is vooral belangrijk voor een plat dak. De prijs van deze methode is wel wat hoger.

Belangrijke aandachtspunten

Waar moet je op letten als je jouw dak wil laten isoleren? Een paar aandachtspunten op een rij:

  • Juiste dikte van isolatiemateriaal: hoe hoger de isolatiewaarde van het gebruikte materiaal, hoe dunner de vereiste isolatielaag. Vooral als je de binnenkant van je huis laat isoleren, wordt vaak gekozen voor materialen met een hoge isolatiewaarde. Zo hou je het ruimteverlies beperkt.
  • Dampscherm: een correct geplaatst dampscherm is erg belangrijk om het isolatiemateriaal en de gehele dakconstructie te beschermen tegen vochtproblemen. Hoe een expert dit doet, is afhankelijk van de isolatiemethode. Zo’n specialist vertelt je hier graag meer over.
  • Geen koudebruggen: koudebruggen zijn onderbrekingen in de isolatielaag. Die moet je vermijden om warmteverlies te voorkomen. Een correcte, luchtdichte plaatsing en naadloze aansluiting van het isolatiemateriaal is daarom essentieel. Hier ben je alleen zeker van als je het werk overlaat aan een specialist.

Heb jij al dakisolatie laten aanbrengen? Deel je ervaring in een reactie hieronder.

Lees tip:  CrowdFarming: rechtstreeks van de boer

Deze blogpost is een gesponsorde bijdrage van Dakisolatie-advies.nl

Afbeelding: Nina Rumbines on Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.