Waar let je op bij de aanschaf van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn ontzettend populair. Niet zo vreemd op een energiemarkt waar de gas/ en energieprijzen tot ongekende hoogte stijgen. De keuze voor zonnepanelen is duurzaam en zorgt ervoor dat je flink kunt besparen op de energierekening. In dit artikel lees je hoe zonnepanelen precies werken en waar je op moet letten als je zonnepanelen wilt aanschaffen.

Werking

Een zonnepaneel bestaat uit allerlei kleine zonnecellen. Deze zonnecellen zijn gemaakt van silicium (of een ander geleidend materiaal). Silicium geleidt stroom als er licht op valt. Zodra zonlicht op het paneel schijnt, ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading eronder. Dat heet gelijkstroom. Een omvormer zet deze stroom vervolgens om in wisselstroom: de stroom die uit het stopcontact komt. De omvormer stuurt daarna de stroom het elektriciteitsnet op, waarna de stroom klaar is voor gebruik.

Aanschaf

Soort

Er zijn twee soorten zonnepanelen: glas-glas zonnepanelen en glas-folie zonnepanelen:

  • Glas-folie zonnepanelen met een voorkant van glas en een achterkant van foliecomposiet.
  • Glas-glas zonnepanelen met aan twee zijden een glazen plaat.

Alhoewel glas-folie zonnepanelen een stuk voordeliger geprijsd zijn dan glas-glas zonnepanelen, overtreft de tweede soort op vrijwel alle andere fronten: kwaliteit, rendement, garantievoorwaarden, enzovoorts.

Fabrikant

Elke fabrikant doet andere beloftes, waardoor het erg lastig om de beste zonnepanelen te kunnen onderscheiden. Zorg ervoor dat je in ieder geval op het volgende let:

  • Betrouwbaarheid: Welke informatie kun je vinden over de fabrikant? Wat is de ervaring van anderen met deze fabrikant? Staan er bijvoorbeeld klantenervaringen op het internet?
  • Kwaliteit: Hoe waarborgt de fabrikant de kwaliteit van de zonnepanelen?
  • Productielocatie: Waar (en hoe) worden de zonnepanelen geproduceerd?
Lees tip:  6 Tips om zonne-energie te financieren

Wat dat productielocatie betreft, geldt vaak: hoe dichterbij, hoe beter. Dit beperkt de CO2-uitstoot en biedt betere garantievoorwaarden en transparantie. Europese fabrikanten zijn immers gebonden aan strenge wet- en regelgeving.

Prijs

Er bestaat geen vaste prijs van zonnepanelen. De prijs hangt namelijk samen met het aantal, de soort, de kwaliteit, de aanvullende producten en de productie van de zonnepanelen. Vergelijk zonnepanelen dan ook niet enkel op hun prijs, maar op de kwaliteit en het rendement op de langere termijn.

Waar let jij op bij de aanschaf van zonnepanelen? Deel je mening in een reactie hieronder.

-Deze blogpost is een gesponsorde samenwerking met SolarWatt-

Bron afbeelding: Bill Mead on Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.